Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Αφιέρωμα στο Final-4 της EuroLeague!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Euroleague, το φάιναλ φορ διεξάγεται στη Βιτόρια. Στην έδρα της Μπασκόνια, τη Fernando Buesa Arena χωρητικότητας 15.544 θεατών, δεν θα βρίσκεται το τριήμερο 17-19 Μαΐου, όμως ελληνική ομάδα για να διεκδικήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, το ελληνικό μπάσκετ δεν θα έχει εκπρόσωπο στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα, αφού ο Ολυμπιακός δεν έχει επιστρέψει σε φάιναλ φορ από τον τελικό του 2017 κόντρα στη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ως τελευταία… ανάμνηση το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε με 3-0 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης στα πλέι οφ της σεζόν 2018-19, ενώ ο Ολυμπιακός παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα, όταν διεκδικούσε ακόμη και παρουσία στην τετράδα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, έμεινε 9ος και εκτός πλέι οφ, μετά από ένα… απρόσμενο αρνητικό σερί στον δεύτερο γύρο.

Ποιοι θα είναι εκεί; Στον πρώτο -χρονικά- ημιτελικό (19:00) της Παρασκευής (17/5), η φιναλίστ στα τρία τελευταία φάιναλ φορ και πρωταθλήτρια Ευρώπης 2017 Φενερμπαχτσέ του πολυνίκη Σέρβου προπονητή των 9 τίτλων Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα των τριών τίτλων αντιμετωπίζει τη συμπατριώτισσα και συμπολίτισσά της, Αναντολού Εφές, σε έναν τουρκικό «εμφύλιο» και 8ο «εμφύλιο» στην ιστορία της διοργάνωσης.  Αναντολού Εφές. Η Εφές προκρίθηκε στο 3ο φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στην ιστορία της, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια (2001, Σουπρολίγκα), ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως και τις τρεις φορές όρθιος στον πάγκο της βρισκόταν ο Εργκίν Αταμάν (2000, 2001, 2019).

Στις 22:00, σε ένα remake του περυσινού ημιτελικού, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη θέλει να πάρει εκδίκηση για τον αποκλεισμό της στο Βελιγράδι από τη πολυνίκη ομάδα, με 10 τίτλους, Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο. Η τελευταία φορά που η «ρωσική αρκούδα» κατέκτησε τον τίτλο ήταν το 2016, ενώ η «βασίλισσα» το έπραξε μέσα στο Βελιγράδι το 2018. Στόχος της «βασίλισσας» είναι οι back to back τίτλοι για 3η φορά στην ιστορία της, αφού το πέτυχε δύο φορές (1964/1965 και 1967/1968). Την Κυριακή, 19 Μαϊου διεξάγονται ο «μικρός» τελικός και τελικός, αλλά η διοργανώτρια Αρχή δεν έχει ανακοινώσει τις ώρες έναρξης των δύο αγώνων.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ
============================
Το φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί φέτος στη Βιτόρια θα μείνει στην Ιστορία ως το πρώτο της Euroleague, στο οποίο «σφύριξε» γυναίκα διαιτητής. Η διοργανώτρια Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (6/5) τα ονόματα των οκτώ διαιτητών που θα διευθύνουν τους δύο ημιτελικούς, Φενερμπαχτσέ-Αναντολού Εφές και ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ρεάλ Μαδρίτης (17/5), καθώς και τον «μικρό» τελικό και τον τελικό (19/5). Στους 8 κορυφαίους διεθνείς διαιτητές βρίσκεται η πασίγνωστη πλέον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Γερμανίδα διαιτητής, Άννε Πάντερ. Στην 3η σεζόν της ως διαιτητής της Euroleague, η Πάντερ, χάρη στις ικανότητές της, επελέγη για την καταληκτική φάση της διοργάνωσης τη σεζόν 2018-19, ένα όνειρο για πολλούς ρέφερι.

Οι… έμπειροι στο φάιναλ φορ της Βιτόρια θα είναι δίχως αμφιβολία οι Λουίτζι Λαμόνικα, Ρόμπερτ Λοτερμόζερ και Μπόρις Ρίζικ. Και οι τρεις μετρούν αντίστροφα για το 9ο φάιναλ φορ Euroleague στην καριέρα τους. Ο Ιταλός Λουίτζι Λαμόνικα έχει διευθύνει 5 τελικούς, ο Ουκρανός Μπόρις Ρίζικ 4 και ο Γερμανός Ρόμπερτ Λοτερμόζερ 2. Για 8η φορά θα είναι παρών στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης ο Λετονός Όλεγκς Λάτισεβς, ελπίζοντας πως θα «σφυρίξει» σε έναν τρίτο τελικό την Κυριακή (19/5) στη χώρα των Βάσκων. Ο Σλοβένος Ματέι Μπολτάουζερ μετρά αντίστροφα για το 5ο φάιναλ φορ Euroleague στην καριέρα του και ο Πορτογάλος Φερνάντο Ρότσα για το 4ο. Από τους 8 διαιτητές, οι πέντε ήταν παρόντες και πέρυσι στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Για δεύτερη φορά επελέγη ο Γάλλος Μεχντί Ντιφαλά, ο οποίος μαζί με την Άννε Πάντερ είχαν διευθύνει και αγώνες πλέι οφ κατά τις σεζόν 2017-18, 2018-19.

Στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016, «σφύριξαν» οι Λάτισεβς, Λοτερμόζερ, Πάντερ και Ρίζικ, με τον τελευταίο να είναι ένας εκ των τριών διαιτητών του τελικού ΗΠΑ-Σερβία.

Οι οκτώ διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στο φάιναλ φορ της Euroleague (17-19/5) στη Βιτόρια είναι οι εξής:

Ματέι Μπολτάουζερ    (Σλοβενία)
Μεχντί Ντιφαλά       (Γαλλία)
Λουίτζι Λαμόνικα     (Ιταλία)
Όλεγκς Λάτισεβς      (Λετονία)
Ρόμπερτ Λοτερμόζερ   (Γερμανία)
Άννε Πάντερ          (Γερμανία)
Φερνάντο Ρότσα       (Πορτογαλία)
Μπόρις Ρίζικ         (Ουκρανία)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ
===========================

EUROLEAGUE - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ (ΒΙΤΟΡΙΑ 2019, FERNANDO BUESA ARENA)

Παρασκευή, 17 Μαϊου 2019

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
19:00  Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
22:00  ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018
«Μικρός» Τελικός
ΤΕΛΙΚΟΣ

Το θέμα δημοσιεύτηκε στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ στις 15/5/2019

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button