Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Το preview της 20ης αγωνιστικής (2η ημέρα)

Ξεχωρίζει το σημερινό ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό από την δεύτερη ημέρα της 20ης αγωνιστικής, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ και ο Ατρόμητος την ομάδα της Λιβαδειάς.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Ήλθε η ώρα για το σημαντικότερο παιχνίδι του φετινού πρωταθλήματος Super League Σουρωτή.

Σημαντικότερο ως τώρα, αλλά ίσως να μην υπάρξει άλλο τόσο σημαντικό.

Και αυτό βέβαια θα συμβεί αν νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και αποσπαστεί με εννέα βαθμούς. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός και μειώσει στους τρεις, θα προκύψουν κι άλλα σημαντικά και καθοριστικά παιχνίδια.

Το ντέρμπι κορυφής βρίσκει τις δύο ομάδες σε εξαιρετική φόρμα. Στα τελευταία 12 παιχνίδια έχουν από δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες ο καθένας! Και έχουν πάρει από 32 βαθμούς.

Αυτό έχει συμβεί μετά τις ήττες του Ολυμπιακού από ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, με θερινή ακόμα ώρα.

Ο ΠΑΟΚ βέβαια δεν έχει χάσει αγώνα ακόμα και αν καταφέρει το ίδιο και με τον Ολυμπιακό, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του, που ξεκινάει χωρίς ήττα 20 αγωνιστικές. Το 1972-73 είχε 19 ματς αήττητος, μέχρι που έχασε από τον Ολυμπιακό στην 20η αγωνιστική.

Επίσης ο ΠΑΟΚ με την ισοπαλία που πήρε από την ΑΕΚ συμπλήρωσε 24 παιχνίδια αήττητος, κάνοντας νέο ρεκόρ στην ιστορία του, ρεκόρ που θέλει να επεκτείνει.

Στην Τούμπα έχει 13 νίκες στη σειρά, μετά τους δύο μηδενισμούς του με Ολυμπιακό και ΑΕΚ πέρσι.

Αν δεν λάβουμε υπόψη τους δύο αγώνες αυτούς, η  τελευταία ομάδα που τον νίκησε στην Τούμπα σε παιχνίδι που άρχισε και τελείωσε κανονικά είναι ο Παναθηναϊκός το Μάη του 2017 στα πλέι οφ, ενώ σε κανονική διάρκεια ο Ατρόμητος τον Νοέμβριο του 2016.

Μια πιθανή ισοπαλία στο ντέρμπι θα σταματήσει το πολύ μεγάλο σερί των 50 αγώνων πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ χωρίς ισοπαλία εντός έδρας, και 41 για όλες τις διοργανώσεις! Η τελευταία χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2016 με την Ξάνθη!

Ο Ολυμπιακός έχει βάλει 20 γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια του και 11 στα τρία τελευταία. Μέσα σε αυτά υπολογίζουμε και το 3-3 στη Λαμία για το Κύπελλο, όπου η έκπληξη είναι το παθητικό των τριών  γκολ. Τόσα είχε δεχτεί στα εννέα προηγούμενα συνολικά παιχνίδια του.

Από τότε που μπήκε ο Δεκέμβρης, ο Ολυμπιακός έχει δέκα νίκες σε 13 επίσημα παιχνίδια. Ωστόσο μόνο η ισοπαλία στην Ξάνθη για το πρωτάθλημα είναι απώλεια, αφού η άλλη ισοπαλία εκεί για το Κύπελλο δεν κόστισε, ενώ ελπίζει να μην του κοστίσει και η ισοπαλία στη Λαμία.

Η Τούμπα έχει να διηγηθεί πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες όταν συναντιούνται εκεί ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Έχουν παίξει 60 φορές για το πρωτάθλημα με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, όχι όλα βέβαια στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το περσινό χωρίς αγώνα, ενώ αμέσως πριν ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0.

Οι επισκέψεις του Ολυμπιακό στην Τούμπα τον Φεβρουάριο έχουν κάτι παράδοξο. Είναι αήττητος στις πέντε τελευταίες (με τον περσινό μηδενισμό του ΠΑΟΚ). Ο ΠΑΟΚ έχει να νικήσει ακριβώς 30 χρόνια, από τις 12 Φεβρουαρίου 1989, 1-0 (66’ Άρης Καρασαββίδης, με το Νίκο Αλέφαντο στον πάγκο του ΠΑΟΚ!). Στο ίδιο διάστημα έχουν γίνει τρία παιχνίδια Κυπέλλου στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει και τα τρία και έχει κάνει δύο προκρίσεις!

Το διάστημα από το 1969 ως το 1992 θα μείνει στην ιστορία, σαν τα 23 ατελείωτα χρόνια του Ολυμπιακού χωρίς νίκη στην Τούμπα! Από τον Σεπτέμβρη του 1969, όταν ο Ολυμπιακός νικούσε 2-1 εκεί (90’ πέναλτι Αφεντουλίδης – 48’ σουτ Κουμαριάς, 88’ κεφαλιά Σιδέρης), χρειάστηκε να φτάσει ο Μάιος του 1992 για να νικήσει και πάλι με 2-1 (75’ σουτ Λαγωνίδης – 42’ σουτ Σαββίδης, 54’ σουτ Βαϊτσης).

Χωρίς ισοπαλία στα εννέα τελευταία επίσημα παιχνίδια είναι οι δύο ομάδες, όπου βέβαια περιλαμβάνονται και τρεις νίκες με μηδενισμό. Τελευταία ισοπαλία τον Φεβρουάριο του 2015 το 0-0 στην Τούμπα.

Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει τον Ολυμπιακό θα είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που θα κάνει το δύο στα δύο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (το έχει κάνει και στα πλέι οφ του 2010)!

Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τότε 1-0 (όπως και τώρα στο Καραϊσκάκη) στο «Σπύρος Λούης» στις 2 Οκτωβρίου 1988 (30 Σεπτεμβρίου 2018 φέτος), με γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη στο 56’. Είχαν αποβληθεί στο 40’ Φούνες και Λαγωνίδης, ενώ στο 81’ αποβλήθηκε και ο Καραγεωργίου.

Και στις 12 Φεβρουαρίου 1989 στην Τούμπα ήλθε η νίκη 1-0, που αναφέραμε παραπάνω. Από τότε λοιπόν έχουν να συμβούν δύο πράγματα. Και νίκη του ΠΑΟΚ Φεβρουάριο και δύο στα δύο επί του Ολυμπιακού.

Ψάχνοντας κανείς να βρει παίκτη του Ολυμπιακού στο σημερινό ρόστερ, που έχει βάλει γκολ σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, θέλει αρκετή υπομονή. Είναι ο Ομάρ Ελαμπντελαουϊ πριν από τρία χρόνια, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος πριν από δέκα και ο Βασίλης Τοροσίδης πριν από 12! Και οι τρεις σε προηγούμενη θητεία τους, αφού έφυγαν και ξαναγύρισαν!

Η ιστορία

Νίκες ΠΑΟΚ: 40

Ισοπαλίες: 22

Νίκες Ολυμπιακού: 59

 

Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ

Νίκες ΠΑΟΚ: 30

Ισοπαλίες: 15

Νίκες Ολυμπιακού: 15

 

Στον πρώτο γύρο

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, 20.30

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1

(49′ αυτογκόλ Βούκοβιτς)

 

Ατρόμητος-Λεβαδειακός

Ισχυρή παράδοση έχει δημιουργήσει ο Ατρόμητος σε βάρος του Λεβαδειακού.

Έχει κερδίσει και τα τρία τελευταία παιχνίδια μεταξύ τους, ενώ είναι αήττητος στα επτά τελευταία, έχοντας νικήσει στα πέντε από αυτά.

Ο Λεβαδειακός νίκησε για τελευταία φορά στις 26 Απριλίου 2015 με 2-1 στην έδρα του (4’ πέναλτι Μάντζιος, 15’ σουτ Πελέ – 90’ σουτ Ναπολεόνι) και με αυτή τη νίκη είχε σωθεί μαθηματικά. Από τότε στα επτά παιχνίδια που προαναφέραμε έχει βάλει δύο γκολ συνολικά!

Στο Περιστέρι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Λεβαδειακό. Έχει χάσει και στις πέντε τελευταίες επισκέψεις του, ενώ δεν έχει νικήσει ποτέ.

Τον Οκτώβριο του 2012 πήρε την τελευταία από τις δύο ισοπαλίες που έχει καταφέρει, και τος δύο με τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο του.

Ο Ατρόμητος με τη νίκη του στη Λάρισα έδειξε ότι η κοιλιά των δύο μηνών που έκανε μπορεί να σταματήσει και να μην κινδυνέψει η παρουσία του στην πεντάδα της βαθμολογίας. Ήταν η πρώτη μετά από πέντε παιχνίδια. Ωστόσο την Πέμπτη ήλθε η ήττα στο Κύπελλο από την ΑΕΚ και χάλασε πάλι την διάθεση.

Ωστόσο η επιστροφή μετά από ένα μήνα στο Περιστέρι για το πρωτάθλημα Super League Σουρωτή, μετά από τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια, είναι ανάγκη να συνοδευτεί και με  την πρώτη εντός έδρας νίκη μετά από δύο μήνες.

Από τη άλλη μεριά ο Λεβαδειακός θα παίξει αποφασισμένος, γιατί θέλει να μην χάσει επαφή με τη σωτηρία. Οι τέσσερις βαθμοί εντός έδρας με Άρη και Παναθηναϊκό, αλλά και η δυσκολία που έχασε από τους άλλους μεγάλους, δείχνουν ότι έχει ακόμα δυνάμεις να παλέψει. Οι δύο βαθμοί που έχει εκτός έδρας, πάρθηκαν στην Αθήνα, με Πανιώνιο και Απόλλωνα.

Ο πετυχημένος Αυστριακός προπονητής Νταμίρ Κάναντι φτάνει τους 50 αγώνες στον πάγκο του Ατρομήτου και στοχεύει την 25η νίκη  του. Δεν υπάρχει προπονητής στην ιστορία της ομάδας με τέτοιο ποσοστό. Τα καλύτερα ως τώρα είναι του Νίκου Νιόπλια (8 σε 17) και του Γιώργου Παράσχου (42 στα 98).
Η ιστορία

Νίκες Ατρόμητου: 10

Ισοπαλίες: 7

Νίκες Λεβαδειακού: 4

 

Με γηπεδούχο τον Ατρόμητο

Νίκες Ατρόμητου: 8

Ισοπαλίες: 2

Νίκες Λεβαδειακού: 0

 

Στον πρώτο γύρο

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, 18.15

Λεβαδειακός – Ατρόμητος 0-2

(47′ σουτ Βασιλακάκης, 64′ σουτ Ουγκράι)

 

ΑΕΚ-ΟΦΗ

Πριν από εννέα μήνες άφηνε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια και φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας.

Τώρα ο Μανόλο Χιμένεθ γύρισε και αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη, αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά την ΑΕΚ, κάτι που μόνο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει συμβεί από καταβολής Α’ Εθνικής, το 1959.

Ο Ισπανός τεχνικός με παρουσία σε τρεις τελικούς Κυπέλλου και ένα πρωτάθλημα, θα προσπαθήσει να συνεχίσει το έργο του. Ξεκινάει από ένα παιχνίδι με τον ΟΦΗ, που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Στις ολόκληρες σεζόν του ο ΟΦΗ έλειπε από την Super League Σουρωτή, ενώ το 2011 η ΑΕΚ αντιμετώπισε την ομάδα της Κρήτης 18 μέρες μετά την απόλυσή του.

Μετά από τέσσερις νίκες στο ξεκίνημα του 2019, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να νικήσει τον ΠΑΟΚ και αυτό το αποτέλεσμα σηματοδότησε την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Αν εξαιρέσουμε τον ΠΑΟΚ, από τον οποίο η ΑΕΚ πήρε ένα βαθμό, με τις άλλες τρεις ομάδες που έχει παίξει φέτος δύο φορές έχει κάνει το δύο στα δύο και το ίδιο θα επιχειρήσει με τον ΟΦΗ.

Η ομάδα της Κρήτης θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Χάιμε Βέρα. Ο Χιλιανός είναι ο πρώτος στην ιστορία προπονητής του ΟΦΗ που δεν είναι Ευρωπαίος και ο πρώτος πρώην ξένος παίκτης του, που θα τον κοουτσάρει.

Ο ΟΦΗ είναι μια από τις τρεις ομάδες του πρωταθλήματος που δεν έχουν νίκη εκτός έδρας, αλλά έχει πάρει τέσσερις ισοπαλίες σε εννέα παιχνίδια. Έχει οκτώ ισοπαλίες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην σεζόν.

Η ΑΕΚ νίκησε 2-1 με ανατροπή το τελευταίο παιχνίδι που υποδέχτηκε τον ΟΦΗ πριν από έξι χρόνια (56’ κεφαλιά Πετρόπουλος, 81’ σουτ Παυλής – 40’ κεφαλιά Σόουζα). Έχει πέντε νίκες και μια ισοπαλία στα έξι τελευταία γηπεδούχος με τον ΟΦΗ.

Από τότε που ο ΟΦΗ νίκησε για τελευταία φορά την ΑΕΚ στην έδρα της, στις 22 Απριλίου 2001 στο «Νίκος Γκούμας» 2-1 (44’ σουτ Κωνσταντινίδης, 35’ σουτ Κιάσσος, 83’ σουτ Κιάσσος), σε δέκα αγώνες ο ΟΦΗ έχει καταφέρει μόνο τρεις ισοπαλίες.

Από τα πέντε «διπλά» που έχει κάνει ο ΟΦΗ στην ΑΕΚ τα τρία είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα στη Ρόδο και μόνο ένα στο «Σπύρος Λούης».  Ήταν 28 Δεκεμβρίου 1986 και ο ΟΦΗ νικούσε 1-0 με γκολ του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη με κεφαλιά στο 51’. Σε εκείνο το παιχνίδι έπαιζε ο Αλεχάνδρο Ίσις, βοηθός σήμερα του Χάιμε Βέρα, που ήλθε στον ΟΦΗ ακριβώς ένα χρόνο μετά από αυτό το παιχνίδι.

 

Η ιστορία

Νίκες ΑΕΚ: 42

Ισοπαλίες: 15

Νίκες ΟΦΗ: 20

 

Με γηπεδούχο την ΑΕΚ

Νίκες ΑΕΚ: 29

Ισοπαλίες: 4

Νίκες ΟΦΗ: 5

 

Στον πρώτο γύρο

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, 20.30

ΟΦΗ – ΑΕΚ 0-3

(20′ σουτ Μπακασέτας, 32′ φάουλ Γκάλο, 64′ σουτ Πόνσε. Στο 30′ κόκκινη Κομεσίδης του ΟΦΗ)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button