Άλλα αθλήματα

Η F1 θρηνεί με διαφορά 20 ετών Φάντζιο και Μπιανσί

Δύο οδηγοί της Φόρμουλα Ένα, με διαφορετική πορεία στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφήνουν την τελευταία πνοή τους -με διαφορά 20 χρόνων- στις 17 Ιουλίου, σε Ιαπωνία και Μπουένος Άιρες.

Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ένας από τους θρύλους της Φόρμουλα Ένα, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών σε κλινική του Μπουένος Άιρες από νεφρική ανεπάρκεια και πνευμονία, μια ημέρα σαν σήμερα το 1995. Στη δεκαετία του `50 κυριάρχησε στα Γκραν Πρι. Κέρδισε 24 αγώνες από τους 51 στους οποίους πήρε μέρος, ποσοστό 47,06%, που είναι το υψηλότερο στην Ιστορία του αθλήματος. Είναι ο μόνος οδηγός που έχει πάρει πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, ενώ είναι και ο γηραιότερος πρωταθλητής στην Ιστορία της Φόρμουλα 1 (το 1957 σε ηλικία 46 χρονών και 41 ημερών). Το ρεκόρ του των πέντε πρωταθλημάτων, το κατέρριψε το 2003 ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Μετά το τέλος της καριέρας του στους αγώνες, ο Φάντζιο πουλούσε αυτοκίνητα της Mercedes-Benz, αντιπροσωπεία της οποίας είχε αποκτήσει στην Αργεντινή πριν καν ενταχθεί στην ομάδα το 1954. Έγινε πρόεδρος της Mercedes-Benz Αργεντινής το 1974 και επίτιμος πρόεδρός της εφ’ όρου ζωής το 1987. Συχνά οδηγούσε, σε αγώνες επίδειξης, αγωνιστικά αυτοκίνητα. Κουβανοί αντάρτες τον απήγαγαν τον Φεβρουάριο του 1958, αλλά αργότερα τον απελευθέρωσαν, ενώ 32 χρόνια αργότερα μπήκε στο Παγκόσμιο Hall of Fame του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το 2015, μια ημέρα σαν σήμερα, ο 25χρονος Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα Ένα, Ζιλ Μπιανσί, πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του μετά από μάχη 10 μηνών…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button