Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

60 χρόνια Α’ Εθνική: Σαν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου

1984
Για πρώτη φορά διεξάγεται αγώνας Α’ Εθνικής στο «Σπύρος Λούης», το νέο ολυμπιακό Στάδιο της χώρας, δύο χρόνια μετά τη λειτουργία του. Ο Παναθηναϊκός παίζει με τον ΟΦΗ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και νικά 2-0. Το πρώτο γκολ στο γήπεδο βάζει ο Δημήτρης Σαραβάκος. Εκείνη τη σεζόν έγιναν 30 αγώνες, αφού το Στάδιο είχαν έδρα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

1995
Ο Παναθηναϊκός νικά τον Πανιώνιο 5-3, με τον Κριστόφ Βαζέχα να πετυχαίνει όλα τα γκολ της ομάδας του. Ο Πολωνός σέντερ φορ έγινε ο ένατος παίκτης και ο πρώτος ξένος που βάζει πέντε γκολ σε ένα αγώνα. Το εντυπωσιακό είναι ότι και όλα τα γκολ του Πανιωνίου έβαλε ένας παίκτης, ο Παντελής Τζούλης!

2001
Με 14 ομάδες ξεκινάει το νέο πρωτάθλημα και μια από αυτές παίζει για πρώτη φορά. Είναι ο Ακράτητος, που λίγα χρόνια πριν έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα. Στο γήπεδο «Γιάννης Παθιακάκης» των Άνω Λιοσίων επικρατεί 2-0 της Ξάνθης (7’ Βελέντζας, 86’ Ζιάκας). Ο Ακράτητος έπαιξε τέσσερις σεζόν στη μεγάλη κατηγορία.

2009
Με καθυστέρηση ενός μήνα διεξάγεται το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, με τους φιλοξενούμενους να έχουν για πρώτη φορά στον πάγκο τους τον Ζίκο. Με δύο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα, για να μειώσει ο Κρίστιαν Νέμεθ για την ΑΕΚ στο τελικό 1-2.

Διαβάστε επίσης

Back to top button