Άλλα αθλήματα

Η τραγωδία που όλοι ξέχασαν: ο θάνατος στην Ίμολα 24 ώρες πριν από τον Άιρτον Σένα

Την Πρωτομαγιά του 1994 ο Άιρτον Σένα έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του γκραν πρι στην πίστα της Ίμολα - Πολλοί λησμονούν πως λίγες ώρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί εκεί ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ.

Την Πρωτομαγιά του 1994 ο Άιρτον Σένα έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του γκραν πρι στην πίστα της Ίμολα – Πολλοί λησμονούν πως λίγες ώρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί εκεί ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ.

Είναι μια τραγωδία που ξεχάστηκε. Αναμενόμενο ίσως. Ο θάνατος του Βραζιλιάνου θρύλου της Φόρμουλα 1 σκίασε τα πάντα. Ο Σένα είχε τα πάντα: ήταν νέος και επιτυχημένος, έμοιαζε άφθαρτος.

Το δυστύχημα που έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του, ωστόσο, έγινε μερικές ώρες μετά τον θάνατο ενός άλλου οδηγού στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών.

Ο Ράτζενμπεργκερ, ο οποίος ήταν επίσης 34 χρόνων, πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε τρεις αγώνες με την ομάδα της MTV Simtek Ford την σεζόν του 1994. Στον 3ο αγώνα του, στην πίστα της Ίμολα και στα προκριματικά του Σαββάτου 30 Απριλίου 1994, ο Ράτζενμπεργκερ είχε σοβαρό ατύχημα, κατά το οποίο πέθανε ακαριαία στην πίστα. Ήταν το πρώτο θύμα εκείνου του μαύρου Σαββατοκύριακου.

Στο γύρο που προηγήθηκε του ατυχήματος, η Σίμτεκ Φορντ του Ράτζενμπεργκερ είχε υποστεί ζημιά στην εμπρός αεροδυναμική πτέρυγα. Στον επόμενο γύρο η πτέρυγα δεν άντεξε τις αεροδυναμικές πιέσεις που αναπτύχθηκαν και έσπασε, με αποτέλεσμα να σφηνωθεί κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου.

Αυτό προκάλεσε απώλεια ελέγχου της κατεύθυνσης και έξοδο από την πίστα. Η πρόσκρουση με τα προστατευτικά τοιχώματα έγινε με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα.

Ο θάνατος του Αυστριακού οδηγού ήταν σχεδόν ακαριαίος, ως αποτέλεσμα κατάγματος στην βάση του κρανίου, καθώς το κεφάλι του συνέχισε να κινείται προς τα μπρος, ενώ το σώμα του ήταν δεμένο στο κάθισμα. Διασωληνώθηκε για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά. Η κλεψύδρα της ζωής του είχε αδειάσει.

Όσοι έζησαν από κοντά εκείνες τις δραματικές στιγμές, εκείνο το Σάββατο της 30ης Απριλίου λένε πως ο Σένα παρακολουθούσε σχεδόν… μαρμαρωμένος τη μεταφορά του Ράτζενμπεργκερ. Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Βραζιλιάνος, ήταν αυτή η πρώτη φορά που μέσα σε μια πίστα βρέθηκε τόσο κοντά σε έναν θάνατο. Λέγεται, επίσης, πως το συτύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής του Ράτζενμπέργκερ επηρέασε πολύ την ψυχολογία του Σένα.

Η σύντροφός του, Αντριάνα, είχε πει ότι μετά τον θάνατο του Ράτζενμπεργκερ τον είχε δει να κλαίει και να λέει ότι έπρεπε να αναβληθεί ο αγώνας. Ο Σένα είχε κακό προαίσθημα.

Ο Σιντ Γουότκινς, τότε γιατρός στα γκραν πρι και καλός φίλος του Σένα, έγραψε σε ένα βιβλίο του: «Ο Άιρτον έκλαψε στον ώμο μου. Τον ρώτησα γιατί δεν αποχωρεί από τον αγώνα. Δεν νομίζω ότι μπορείς να αγωνιστείς. Κι ακόμα γιατί δεν εγκαταλείπεις εντελώς τους αγώνες; Τι άλλο θέλεις; Ελα να πάμε για ψάρεμα. Η απάντησή του ήταν αρνητική. “Υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν ελέγχουμε. Πρέπει να συνεχίσω” μου είπε».

«Ο Θεός είχε το χέρι του στη Φόρμουλα 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το διήμερο όμως το τράβηξε» είπε ο σπουδαίος Νίκι Λάουντα για όσα συνέβησαν εκείνες τις δύο ημέρες στην Ίμολα.

Kι έτσι όταν ο Βραζιλιάνος, την επόμενη ημέρα ,μπήκε στο μονοθέσιο για την εκκίνηση του αγώνα ήταν ένας… άλλος, ήταν χαμένος.

Ο θάνατός του Ράτζενμπεργκερ, όπως φυσικά και ο θάνατος του Σένα, οδήγησε στην υιοθέτηση της συσκευής HANS για τους οδηγούς, που σταθεροποιεί το κεφάλι σε περίπτωση σύγκρουσης.

 πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button