Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Απόψε το… τεστ του «μαθητή» με τον «δάσκαλο»…

Η εντυπωσιακή εφετινή πορεία της Αρσεναλ στην Premier League, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Μικέλ Αρτέτα.

Η εντυπωσιακή εφετινή πορεία της Αρσεναλ στην Premier League, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Μικέλ Αρτέτα.

Ο νεαρός Ισπανός προπονητής ανέλαβε τους «κανονιέρηδες» στο τέλος του 2019 και, μετά από μία «αναγνωριστική» τριετία, οδηγεί την ιστορική ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου. Εναν τίτλο, που δεν έχει… εμφανισθεί στο «Χάιμπουρι» και αργότερα στο «Emirates», εδώ και 19 χρόνια!

Το «μέγα ερώτημα», που τίθεται σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι εάν «ο μαθητής θα μπορέσει να ξεπεράσει τον δάσκαλο»… Και βέβαια, για να συμβεί αυτό, ο Αρτέτα «θέλει πολλά ψωμιά», όμως το εφετινό πρωτάθλημα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία, για μία καλή αρχή…

Απόψε (15/2, 21:30) ο Αρτέτα θα καθήσει στην άκρη του πάγκου, καθοδηγώντας τους παίκτες του και υποδεχόμενος τον μέντορά του, Πεπ Γκουαρντιόλα. Και μάλιστα, με πλεονέκτημα τριών βαθμών κι ενός αγώνα λιγότερου από τους «πολίτες» της Μάντσεστερ Σίτι.

Δεκαεννέα χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα (2004), η Αρσεναλ φαίνεται να έχει «τα άστρα με το μέρος της». Η Λίβερπουλ και η Τσέλσι διάγουν απογοητευτική χρονιά, την ώρα που οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιουκάστλ παρουσιάζονται βελτιωμένες, αλλά μακρυά από την ουσιαστική διεκδίκηση του τίτλου. Κατά συνέπεια, η Σίτι είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να αμφισβητήσει την Αρσεναλ. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να περάσει από το Λονδίνο.

«Οταν ήμασταν μαζί, στον πάγκο της Σίτι, και βάζαμε ένα γκολ, πηδούσε παντού και πανηγύριζε. Με εξαίρεση έναν αντίπαλο. Γυρνούσα να τον κοιτάξω και παρέμενε καθισμένος. Τότε, είπα στον εαυτό μου: «Αυτός ο τύπος, αγαπά πολύ την Αρσεναλ», θυμήθηκε πρόσφατα ο Γκουαρντιόλα και πρόσθεσε: «Δεν είμαι ο τύπος που λέει “όχι, πρέπει να μείνεις μαζί μου”. Ολοι έχουν ένα όνειρο. Και πήγε στην ομάδα που ονειρευόταν».

Οι δεσμοί των δύο προπονητών, χρονολογούνται πολύ πριν συνεργασθούν στην Σίτι. Ενώ βρισκόταν στην «Μασία», την διάσημη Ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ο Αρτέτα δέχθηκε διθυραμβικά σχόλια από τον Γκουαρντιόλα.

«Λαμβάνοντας αυτό από κάποιον σαν αυτόν, τον καλύτερο σε αυτήν την θέση, δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα σε βοηθήσει κάποιος καλύτερος», είχε πει ο Αρτέτα, αποκαλύπτοντας πως, όταν έφυγε από την Μπαρτσελόνα το 2012, ο Γκουαρντιόλα, του πρότεινε να γίνει βοηθός του.

«Του είπα: “Παίζω ακόμα, ξέρεις! Είναι λίγο νωρίς”», συνέχισε ο Αρτέτα, ο οποίος έκανε το βήμα μετά από τέσσερα χρόνια και θεωρείτο, ως ο… λογικός διάδοχος του Γκουαρντιόλα.

Ομως, δεν ήταν όλα «ρόδινα» για τον Αρτέτα, όταν ανέλαβε την Αρσεναλ, μία ομάδα υπό έντονη αμφισβήτηση. Ωστόσο, με την αμέριστη υποστήριξη του Εντού, του αθλητικού διευθυντή, δημιούργησε μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, ακόμη κι εάν αυτό έγινε, με την παραχώρηση των Μεσούτ Οζίλ και Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

«Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που μπορούμε να κάνουμε στην Αρσεναλ, είναι να τον υποστηρίξουμε σε κακές στιγμές και να τον εμπιστευθούμε», υπογράμμισε ο Γκουαρντιόλα και εξήγησε: «Δεν ξέρω ποιο μέρος του εαυτού μου υπάρχει σε αυτόν, αλλά η επιρροή του ήταν μεγάλη και πολύ σημαντική για να με κάνει καλύτερο ως προπονητή».

Από την πλευρά του, ο Αρτέτα, γνωρίζει καλά τι οφείλει στον μέντορά του: «Νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί με ενέπνευσε ως παίκτη και με εμπνέει και μου έδωσε την ευκαιρία μου ως προπονητής. Θα προτιμούσα να ανταγωνισθώ με κάποιον άλλον, γιατί θέλω μόνο το καλύτερο για αυτόν. Οταν παλεύεις με κάποιον σαν αυτόν, υπάρχει κάτι που μεσολαβεί. Αλλά έτσι είναι, αυτή είναι η πρόκληση».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button