ΑφιερώματαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

LS analysis report: Η Ξάνθη στο μικροσκόπιο!(pics)

Στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της SuperLeague 1 ο ΠΑΣ Λαμία θα υποδεχθεί την Ξάνθη στο ΔΑΚΛ και το LamiaSports σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης.

Στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της SuperLeague 1 ο ΠΑΣ Λαμία θα υποδεχθεί την Ξάνθη στο ΔΑΚΛ και το LamiaSports σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης.

Την ομάδα της Ξάνθης θα αντιμετωπίσει το Σάββατο 23/11 ο ΠΑΣ Λαμία στο γήπεδό του, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της SuperLeague 1.

Τo LamiaSports τώρα, σας βάζει στο κλίμα της αναμέτρησης με διάφορα pre game άρθρα και σήμερα θα δούμε μία ανάλυση της αντίπαλης ομάδας.

ΑΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. ιδρύθηκε από το συνένωση του Ορφέα και της Ασπίδας Ξάνθης το 1967. Επί 18 συναπτά έτη αγωνιζόταν στην Β! Εθνική Κατηγορία και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Γ! Εθνική τη σαιζόν 1984-85 κέρδισε τον προβιβασμό και τέσσερα χρόνια αργότερα (1989) το μεγάλο όνειρο της ανόδου έγινε πραγματικότητα.

Έκτοτε, η ξανθιώτικη ομάδα, είτε SKODA ΞΑΝΘΗ (1991-2016), είτε σαν Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. έχει γράψει την δική της πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία προσφέροντας ανεξίτηλες στιγμές στο χρόνο, κυρίως από τον τελικό κυπέλλου το 2015 αλλά και από τις 4 εξόδους στο Europa League.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το ρόστερ της Ξάνθης αποτελείται από 30 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι δύο είναι διεθνείς ενώ η ομάδα έχει και δύο Έλληνες, νεαρούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις μικρές εθνικές ομάδες.

Μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι τα 26,4 χρόνια με τον Στέλιο Μαλεζά να είναι ο μεγαλύτερος καθώς είναι 34 ετών, ενώ ο Νίκολα Στεπάνοβιτς είναι ο μικρότερος με ηλικία 18 ετών (22 Μαΐου 2001).

Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά το ρόστερ:

Τερματοφύλακες

Αμπάντ Κάρλος, Στεπάνοβιτς Νίκολα, Σάο Μπέντο Βίτορ, Σταθάκης Παναγιώτης.

Αμυντικοί:

Μίκαελ Ντίρεσταμ, Λεάντρο Σόσα, Κώστας Θυμιάνης, Αριστοτέλης Καρασαλίδης, Λεωντσάκος Γιάννης, Χρήστος Λισγάρας, Στέλιος Μαλεζάς, Δήμος Μπαξεβανίδης, Δημοσθένης Τενεκές

Μέσοι:

Ζαν Μπαριέντος, Κάσα Καμαρά, Πάμπλο Ντε Λούκας, Τεσέιρα Αντόνιο Εντουάρντο, Σοφιάν Καντά, Αλεξάνταρ Κοβάσεβιτς, Τιμπό Μουλέν, Λούκας Πολέτο, Φάμπιο Στάρτζεον, Μεχντί Τερκί, Γουίλιαμ Ντε Αμορίμ, Πέταρ Ντουρίτσκοβιτς, Βασίλης Φασίδης. 

Επιθετικοί:

Τζόρνταν Φοσέρ, Βιντσέτζο Ρενέλα, Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης, Γιάννης Φακκής

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Κίκο Ραμίρεθ

Γεννημένος στην Ταρραγόνα της Καταλονίας, ο Ραμίρεθ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε υψηλότερη κατηγορία από τη Σεγούντα Ντιβισιόν Β.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την Ταρραγόνα το 1989, αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να εδραιωθεί ως βασικός παίκτης, κατορθώνοντας μόνο να αγωνίζεται πιο τακτικά ύστερα από το δανεισμό του στη Μογιερούσα. Η καλύτερη απόδοση του ήρθε τη σεζόν 1993-94, όπου σημείωσε 12 γκολ σε 33 αγώνες.

Στη συνέχεια, αγωνίστηκε στις Σαμπαδέλ, Μάλαγα, Θέουτα, Καρταχένα, Νοβέλδα και Τάρεγα, σταματώντας το ποδόσφαιρο με την τελευταία το 2002, σε ηλικία 32 ετών. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1996-97, σημείωσε 18 γκολ, το οποίο είναι ρεκόρ καριέρας, ενώ αγωνιζόταν στη Σαμπαδέλ και κέρδισε τη μοναδική του άνοδο με τη Μάλαγα την επόμενη σεζόν.

Η καριέρα του ως προπονητής

Ο Ραμίρεθ ασχολήθηκε με την προπονητική αμέσως μετά την ποδοσφαιρική συνταξιοδότησή του, ενεργώντας ως βοηθός προπονητής στην πρώτη ομάδα του, Ταρραγόνα, μέχρι το 2007. Το Μάιο του 2010, μετά από τρία χρόνια υπεύθυνος της ομάδας νέων, ορίστηκε προπονητής της δορυφορικής ομάδας Πόμπλα ντε Μαφούμετ της Τερθέρα Ντιβισιόν.

Στις 23 Ιουνίου 2012, ανέλαβε τα ηνία της πρώτης ομάδας, η οποία είχε προσφάτως υποβιβαστεί στη Σεγούντα Ντιβισιόν.  Απολύθηκε στις 14 Οκτωβρίου, μετά από μία μόνο νίκη σε οκτώ αγώνες.

Τον Οκτώβριο του 2013, ονομάστηκε προπονητής της Λ’Οσπιταλέτ.Ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν του στη 2η θέση, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο μέσω των πλέι οφ ανόδου.

Ανανέωσε με το σύλλογο στις 27 Ιουνίου 2014, αλλά αποχώρησε στις 10 Μαΐου, αφού η ομάδα τερμάτισε εκτός των θέσεων στα πλέι οφ ανόδου. Στις 20 Οκτωβρίου 2015, ανέλαβε την Καστεγιόν της τέταρτης κατηγορίας. Την οδήγησε στην 3η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά αποκλείστηκε στα πλέι οφ ανόδου από την CF Gavà, στα πέναλτι και παραιτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016.

Στις 3 Ιανουαρίου 2017, μετακόμισε για πρώτη φορά στη σταδιοδρομία του στο εξωτερικό, αφού προσλήφθηκε ως προπονητής της πολωνικής Βίσλα Κρακοβίας της Εκστρακλάσα.

Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Σαμπαδέλ το 2019, στις 20 Μαΐου 2019 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τη Ξάνθη.

 

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ξάνθη προχώρησε σε 14 μεταγραφές ξένων και Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις μεταγραφικές κινήσεις της ακρητικής ομάδας.

Λούκας Πολέτο – Βραζιλιάνος – Αριστερός εξτρέμ – ελεύθερος από Απόλλων Λάρισας

Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης – Έλληνας – Σέντερ φορ – Δανεικός από τον ΠΑΟΚ

Γουίλιαν – Βραζιλιάνος – Αριστερός εξτρέμ – Δανεικός από την Στεάουα Βουκουρεστίου

Ζορντάν Φοσέρ – Γάλλος – Σέντερ φορ – Ελεύθερος από την Red Star FC

Στέλιος Μαλεζάς – Έλληνας – Κεντρικός αμυντικός – Ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ

Κάρλος Αμπάντ – Ισπανός – Τερματοφύλακας – Δανεικός από την Τενερίφη

Λεάντρο Σόσα – Ουρουγουναός – Αριστερός μπακ – Δανεικός από την Ντανούμπιο

Βίτορ Σάο Μπεντο – Πορτογάλος – Τερματοφύλακας – Ελεύθερος από την Covilha

Αριστοτέλης Καρασαλίδης – Έλληνας – Κεντρικός αμυντικός – Ελεύθερος από τον Ατρόμητο

Βιντσέτζο Ρενέλα – Ιταλός – Σέντερ φορ – Ελεύθερος από την Καντίθ

Φάμπιο Στάρτζεον – Πορτογάλος – Δεξιός εξτρέμ – Δανεικός από την Φεϊρένσε

Μεχντί Τερκί – Γαλλοαλγερινός – Κεντρικός μέσος – Ελεύθερος από τη Λόκερεν

Τιμπό Μουλέν – Γάλλος – Κεντρικός μέσος – Δανεικός από τον ΠΑΟΚ

Εντουάρντο – Βραζιλιάνος – Μεσοεπιθετικός – Δανεικός από την Μπράγκα

 

ΟΙ TOP ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Εκτός από μεταγραφές, στην ομάδα της Ξάνθης υπήρχαν και αποχωρήσεις και μάλιστα, ορισμένες από αυτές αρκετά σημαντικές.

Πάμε να δούμε τις πέντε σημαντικότερες:

  1. Δημήτριος Μελιόπουλος – Έφυγε με μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ με 800χιλ€
  2. Ζίβκο Ζίβκοβιτς – Έφυγε ελεύθερος για τον ΠΑΟΚ
  3. Έρικ Γέντρισεκ – Έφυγε ελεύθερος για τον ΝΠΣ Βόλος
  4. Σάλιμο Σιλά – Έφυγε ελεύθερος για την Virton
  5. Μπρίτο – Έφυγε ελεύθερος για τη Ντιναμό Βουκουρεστίου

 

Ας δούμε και τις σημαντικότερες μεταγραφές της Ξάνθης, σύμφωνα με το transfermarkt.com:

  1. Εντουάρντο – Μεσοεπιθετικός – Δανεικός από την Μπράγκα
  2. Τιμπό Μουλέν – Μέσος – Δανεικός από τον ΠΑΟΚ
  3. Φάμπιο Στάρτζεον – Εξτρέμ – Δανεικός από τη Φεϊρένσε
  4. Μεχντί Τερκί – Μέσος – Ελεύθερος από τη Λόκερεν
  5. Βιντσέτζο Ρενέλα – Σέντερ φορ – Ελεύθερος από τη Καντίθ

 

Το αστέρι της ομάδας

Φάμπιο Στάρτζεον

Γεννήθηκε στην Αλμάδα από Άγγλο πατέρα και Πορτογαλίδα μητέρα, ο Στάρτζεον εντάχθηκε στην ακαδημία νέων της Μπελενένσες σε ηλικία 16 ετών. Έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, ενώ ήταν ακόμα έφηβος, παίζοντας για ένα λεπτό στην εκτός έδρας ισοπαλία με 0-0 εναντίον της Πεναφιέλ για Τάσα ντα Λίγα.

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Σεγούντα Λίγα στις 24 Απριλίου 2013, μπαίνοντας ως αλλαγή στην εντός έδρας ήττα με 0-2 εναντίον της Ολιβεϊρένσε. Έκανε 4 εμφανίσεις, καθώς η ομάδα του κέρδισε το πρωτάθλημα, παίζοντας βασικός στις 12 Μαΐου, σε μία νίκη με 2-1 επί της Τροφένσε.

Αφού χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον ως αναπληρωματικός στη πρώτη σεζόν του στην Πριμέιρα Λίγα, ο Στάρτζεον έκανε την ανάκαμψη του τη σεζόν 2014-15, παίζοντας σε 31 αγώνες. Στον εναρκτήριο αγώνα, στις 17 Αυγούστου 2014, σημείωσε το πρώτο επαγγελματικό γκολ του, στο 6ο λεπτό μίας εκτός έδρας νίκης με 3-1 επί της Πεναφιέλ] και το δεύτερο του στις 4 Απριλίου, στη νίκη με 2-0 επί της Μορειρένσε.

Ο Στάρτζεον ξεκίνησε βασικός και στους δέκα αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ 2015-16, όπου η ομάδα του αποκλείστηκε στους ομίλους.

Με τη φανέλα της Ξάνθης, έχει αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια της SuperLeauge 1 έχοντας 3 ασίστ και 1 γκολ, ενώ συνολικά οι εμφανίσεις του είναι πολύ καλές έχοντας τραβήξει τα βλέματα πάνω του!

 

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΒΑΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ…

Μπορεί ο Φάμπιο Στάρτζεον να είναι το αστέρι της ομάδας της Ξάνθης, παρόλο αυτά οι πρώτοι σκόρερς της ομάδας είναι ο Ζόρνταν Φοσέ, ο Εντουάρντο και ο Γουίλιαν με 2 γκολ!

Επίσης, από ένα έχουν Στάρτζεον και Τζουρίτσκοβιτς.

Τώρα, όσο αφορά τις ασίστ, ο Πορτογάλος εξτρέμ έχει μοιράσει 3 ασίστ, ενώ 2 έχει ο Ντουρίτσκοβιτς  και από 1 έχουν οι Ρενέλα, Καρασαλίδης και Λεάντρο Σόσα.

 

Το market value της Ξάνθης

Η Ξάνθη, με το φετινό της ρόστερ έχει ανεβάσει το total market value της στα 10,75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις που έκανε το καλοκαίρι «έβγαλε» 800χιλ€.

Πάμε να δούμε το top-5 των ποδοσφαιριστών της ομάδας με το περισσότερο market value:

Πρώτος, ο Βραζιλιάνος Εντουάρντο ο οποίος στα 26 του χρόνια έχει αξία σύμφωνα με το transfermarkt.com, 900χιλ €.

Δεύτερος, είναι δανεικός από τον ΠΑΟΚ, Τιμπό Μουλέν. Ο Γάλλος μέσος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 700χιλ.€ και η αξία του «πέφτει» συνεχώς…

Έπειτα, πάμε στον Σέρβο μέσος της ομάδας, Πέταρ Ντουρίτσκοβιτς ο οποίος βρίσκεται λίγο κάτω από τον Μουλέν, έχοντας 600χιλ €.

Μαζί με τον Μουλέν, βρίσκονται και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν 600χιλ€ και αυτοί είναι οι Μεχντί Τερκί και Φάμπιο Στάρτζεον.

 

Τα συστήματα… και τα αποτελέσματα!

Ο Κίκο Ραμίρεθ, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την Ξάνθη έχει εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σύστημα και αυτό είναι το 4-2-3-1.

Με το συγκεκριμένο σύστημα, η ομάδα της ΑΟΞ έχει πανηγυρίσει τις φετινές της νίκες με την ΑΕΚ, τον Παναιτωλικό, τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΝΠΣ Βόλο και τον Παναθηναϊκό.

Τώρα, από τη στιγμή όπου ο Ισπανός προπονητής άλλαξε το σύστημα σε 4-3-3 η ακρητική ομάδα δεν έχει πάρει νίκη από την 7η αγωνιστική και έπειτα, μετρώντας 3 ήττες και 1 ισοπαλία!

Διαβάστε επίσης

Back to top button