ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών(pics)

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 25 Νοεμβρίου κάθε έτους. Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα συμμετέχει στο δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, Γραμμή SOS15900) για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών με τη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών. 

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Συγκεκριμένα: 

  • Συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, ώρα 14.00,στο Δημοτικό Κατάστημα Λαμίας (Φλέμινγκ & Ερυθρού Σταυρού).
  • Συμμετοχή στην ημερίδα των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λαμιέων, που απευθύνεται στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαμιέων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/11/2019 και ώρα 10:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Λεωνίδου 11). 
  • Διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού του Ξενώνα σε κεντρικά σημεία της πόλης το Σάββατο 23/11/2019 και ώρα 11:00 έως 13:00, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας και στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.
  • Συνέντευξη Τύπου των πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Λαμιέων και εμπλεκόμενων φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών την Δευτέρα 25/112019, ώρα 18:00 στο Γραφείο Δημάρχου Λαμιέων (Σκληβανιώτη 8).
  • Συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών την Τρίτη 26/11/2019 και ώρα 19:30 στο κτίριο της Φιλαρμονικής (Υψηλάντη 17).
  • Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων, «τρέχει» η καμπάνια του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων με το σύνθημα «ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ – STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN TODAY». Η καμπάνια περιλαμβάνει ολοκληρωμένο press kit με φωτογραφικό υλικό, αφίσες και δηλώσεις πολιτικών στελεχών του Δήμου Λαμιέων.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν στις δράσεις ευαισθητοποίησης και να διαδώσουν το σύνθημα «ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ – STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN TODAY».

«Κακοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν»

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μια πρωτότυπη ιδέα είχαν τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων Μαρία Μπάκου και Ιωάννα Σκυλίτση, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που είναι η 25η Νοεμβρίου.

Έτσι λοιπόν με την βοήθεια της make-up artist Χρύσας Καραγιάννη, φωτογραφήθηκαν ως «κακοποιημένες γυναίκες» για τις ανάγκες της φετινής αφίσας της Παγκόσμιας Ημέρας. 

Με σύνθημα «ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ – STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN TODAY» δίνουν με μοναδικό τρόπο το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Η συγκεκριμένη αφίσα θα μοιραστεί τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε αρμόδιους φορείς στο εξωτερικό, ευελπιστώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση.

Ο αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Παναγιώτης Στασινός, υπεύθυνος για την δημόσια υγεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την τρίτη ηλικία, την ισότητα των φύλων και την ποιότητα ζωής, δήλωσε: «Η βία εναντίον της γυναίκας αποτελεί ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και ντροπή για την κοινωνία μας. Όχι άλλη ανοχή, συγκάλυψη και σιωπή στη βία κατά των γυναικών. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη βία μόνη σου. Αντέδρασε-Ενημερώσου-Μίλα-Σπάσε την σιωπή»

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή θεατρική παράσταση ή μια πολιτιστική εκδήλωση. Πολιτισμός είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάλογη συμπεριφορά της ίδιας της κοινωνίας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και στους συνανθρώπους μας όπου και αν έχουν ανάγκη» σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κα. Αμαλία Ποντίκα, η οποία συνεργάστηκε με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων ώστε να έρθει εις πέρας η συγκεκριμένη καμπάνια.

«Η ζωή δεν έχει καιρό για χάσιμο! Κινητοποιήσου – Ενημερώσου – Αντίδρασε!

Ο Δήμος Λαμιέων μέσω του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών έγκαιρα, έγκυρα και συντονισμένα προσφέρει έμπρακτη ανακούφιση και ελπίδα» δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνικές Δομές & Εθελοντισμό κ. Δημήτριος Τζούφλας.

Δήλωση Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 25 Νοεμβρίου κάθε έτους. Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα συμμετέχει στο δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, Γραμμή SOS15900) για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών με τη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.). Ο Ξενώνας λειτουργεί αδιάκοπα από την 1η Ιουνίου 2013 και είναι ο 2ος που λειτούργησε πανελλαδικά. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση, 365 ημέρες τον χρόνο και όλο το 24ωρο. Έχει δυναμικότητα 20 κλινών και 2 βρεφικών κρεβατιών, στελεχώνεται από Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Διοικητικό Προσωπικό, Γενικό Βοηθητικό Προσωπικό και Φύλακες και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:

  • Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση
  • Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό
  • Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο
  • Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση
  • Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, σε αρμόδιους/ συνεργαζόμενους φορείς

Από την αρχή της λειτουργίας του ο Ξενώνας έχει φιλοξενήσει για μεγαλύτερα και μικρότερα διαστήματα 54 γυναίκες (ημεδαπές και αλλοδαπές διαφόρων εθνικοτήτων) και 64 παιδιά (συνολικά 118 άτομα) και καλύπτει τους απαιτούμενους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.

Παράλληλα ο Ξενώνας υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Έτσι και φέτος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στοχεύει στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμμετοχή στην καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας με την καμπάνια «ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ – STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN TODAY» και άλλες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων εντάσσεται στην Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Διαβάστε επίσης

Back to top button