Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Μπορεί να γίνει πρωτάθλημα μόνο με ξένους διαιτητές;

Οι διαιτητές έχουν κηρύξει αποχή... διαρκείας, το πρωτάθλημα βρίσκεται στον "αέρα" και κάποιοι θέτουν θέμα για ξένους ρέφερι σε όλα τα ματς. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Βάσει του προγραμματισμού της Superleague, το πρωτάθλημα αρχίζει ξανά στις 4 Ιανουαρίου με τη 17η αγωνιστική, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο μεγάλα ντέρμπι. Από τη μία το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός κι από την άλλη το Άρης-ΠΑΟΚ.

Βεβαίως όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα πρέπει να συμβούν… φοβερά πράγματα για να έχουμε αγωνιστική δράση με το ξεκίνημα του νέου έτους, μιας και οι διαιτητές της Superleague 1 έχουν κηρύξει αποχή επ’ αόριστον, μετά και την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο σπίτι του Άγγελου Ευαγγέλου, που ήταν διαιτητής VAR στο παιχνίδι Βόλος-Ολυμπιακός.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μιας και είχαν προηγηθεί οι μηνύσεις εναντίον τους, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις-ανακοινώσεις που τους στοχοποιούσαν.

Την προσεχή Δευτέρα (30/12) έχει προγραμματιστεί Δ.Σ. στη Superleague όπου θα συζητηθεί το θέμα της αποχής των διαιτητών. To SDNA σας έχει ήδη ενημερώσει πως κάποιες ΠΑΕ θα θέσουν θέμα ενεργοποίησης ρητρών που έχουν με τα τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν τους αγώνες τους και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμη και να πέσει στο τραπέζι η πρόταση οι αγωνιστικές να διεξαχθούν κανονικά με ορισμούς ξένων διαιτητών.

Ένα σενάριο… ανέφικτο

Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο; Να δούμε πρωτάθλημα στη Superleague 1 με 7/7 αγώνες να διευθύνονται από διαιτητές του εξωτερικού. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, οικονομικά κι όχι μόνο, το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Τους λόγους μπορεί εύκολα να τους αντιληφθεί κανείς. Εμείς δεν θα βάλουμε σε πρώτη μοίρα το κόστος, αλλά το καθαρά πρακτικό. Είναι ευνόητο πως όταν η ΚΕΔ προσπαθεί για καιρό να βρει μία τριάδα διαιτητών που θα έρθει στη χώρα μας για να σφυρίξει ένα ντέρμπι, τότε το να βρεθούν 21 διαιτητές που θα έρθουν για να διευθύνουν επτά ματς (τέταρτοι μπορούν να μπουν κι από τον πίνακα της 2ης κατηγορίας, κάτι που ήδη συμβαίνει), ανήκει στη σφαίρα του αδύνατου.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι συγκεκριμένα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που χρησιμοποιούν VAR. Ως εκ τούτου οι επιλογές γίνονται ακόμη πιο περιορισμένες και φυσικά δεν είναι δυνατόν να βρεθούν 5-6 ομοσπονδίες που θα στέλνουν σταθερά 4-5 διαιτητές κάθε Σαββατοκύριακο.

Ένα άλλο ζήτημα είναι φυσικά και το κόστος. Όταν οι ομάδες της Superleague δεν δείχνουν διατεθειμένες να καταβάλλουν τα 1.000 ευρώ ανά ματς που χρειάζονται για τη γραμμή του οφσάιντ, τότε προφανώς φαντάζει κι απίθανο να πληρώσουν μεγαλύτερα διαιτητικά έξοδα για να έρθουν διαιτητές από το εξωτερικό (αμοιβές που μπορεί να είναι μεγαλύτερες, έξοδα μετακίνησης κλπ).

Από εκεί και πέρα αξίζει να θυμίσουμε και την πρόσφατη ανακοίνωση των διεθνών συνομοσπονδιών, όπου ανέφεραν ότι ξένοι διαιτητές θα σφυρίξουν στην Ελλάδα μόνο τα παιχνίδια μεταξύ των Big 4, ήτοι Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

Φυσικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε το άλλο -ακραίο- σενάριο, περί διαιτητών από τη δεύτερη κατηγορία, αφού κανείς τους δεν είναι πιστοποιημένος στο VAR.

Διαβάστε επίσης

Back to top button