Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

«Κρέμασε τα παπούτσια» του ο Άριεν Ρόμπεν!(vids)

Τέλος σε μία μεγάλη καριέρα έδωσε σήμερα ο Άριεν Ρόμπεν!

O Ολλανδός έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα και αναγκαστικά μας θύμισε όλες του τις μεγάλες στιγμές.

Μπορεί οι συχνοί και σοβαροί τραυματισμοί να μην τον άφησαν να πιάσει το ταβάνι που θα μπορούσε ωστόσο ο Άριεν Ρόμπεν  θα περάσει στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ως ένας από τους γνήσιους αρτίστες του ποδοσφαίρου.

Ο «γυάλινος άνθρωπος»-παρατσούκλι που του κόλλησαν εξ αιτίας των τραυματισμών του-έφτασε πάμπολλες φορές στο χείλος της καταστροφής κι όμως πάντα τα κατάφερνε κι επέστρεφε και άντεξε πολύ περισσότερο απ’ όσο όλοι περίμεναν και υπολόγιζαν.

Γεννημένος στο Μπέντουμ της Ολλανδίας, μια κωμόπολη δίπλα στο Γκρόνινγκεν, αναγκαστικά έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από την ομάδα της κοντινής του πόλης με την οποία μάλιστα το 2000 συστήθηκε και  στο ολλανδικό κοινό.

Ο ξανθός (τότε) αριστεροπόδαρος ξεχώριζε για την άριστη τεχνική του κατάρτιση αλλά και  για την απίστευτη ταχύτητά του ειδικά με την μπάλα στα πόδια. Στα πρώτα του βήματα στάθηκε και  τυχερός καθώς στις 3 Δεκεμβρίου του 2000, σε ένα ματς ε τη Βααλβάικ ο προπονητής του τον έριξε στα βαθιά μετά από έναν τραυματισμό του Λεονάρντο. Στο 2ο μισό της χρονιά μονιμοποιήθηκε και  δεν κοίταξε ποτέ πίσω του. Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμη καλντέρα, με τον Ρόμπεν να πετυχαίνει έξι γκολ σε 28 ματς και να κάνει το άλμα για την Αϊντχόφεν που πλήρωσε περίπου 4 εκ.ευρώ το καλοκαίρι του 2002 για να το κάνει δικό της.

Στο «Φίλιπς Στάντιον» ο Ρόμπεν απέκτησε βήμα για ένα μεγαλύτερο κοινό καθώς η PSV αγωνιζόταν στο Champions League και μάλιστα στην πρώτη του σεζόν βοήθησε την ομάδα του να σηκώσει το Ολλανδικό πρωτάθλημα και αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης της Eredivisie. Μαζί με τον Ματέγια Κέζμαν έκαναν παπάδες και ήδη ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον είχε στο μπλοκάκι του.

Από τις πρώτες μεταγραφές του Αμπράμοβιτς

Μάλιστα ο Ρόμπεν ταξίδεψε ως το Λονδίνο το καλοκαιρό του 2003 και συναντήθηκε με τον Σκοτσέζο αλλά τα χρήματα που απαιτούσε η Αϊντχόφεν χάλασαν τη μεταγραφή. Κάπου εκεί ωστόσο, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ου μόλις είχε αποκτήσει την Τσέλσι, έκανε πρόταση 18 εκ. και η PSV δέχτηκε αμέσως. Ο παίκτης έμεινε φια ακόμη μια σεζόν στην Ολλανδία αλλά οι τραυματισμοί τον άφησαν λίγο πίσω κι έτσι το καλοκαίρι του 2004 ανηφόρισε για το Λονδίνο, όντας από τις πρώτες μεταγραφές του Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι.

Το ξεκίνημα στην Τσέλσι ήταν εφιαλτικό. Τραυματισμός σε ματς προετοιμασίας με τη Ρόμα, πρεμιέρα μόλις το Νοέμβριο, ωστόσο στη συνέχεια έδειξε δείγματα του ταλέντου του και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 7 γκολ.

Πάνου που η καριέρα του στην Τσέλσι είχε πάρει την ανιούσα έρχεται ένας ακόμη τραυματισμός κόντρα στην Μπλάκμπερν που τον αφήνει έξω στα τελευταία ματς. Η συνέχεια στην Τσέλσι έχει ορισμένα highlights όπως το γκολ στον τελικό του Λιγκ Καπ με την Άρσεναλ το 2007 κι εκείνο επί της Πόρτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο οι τραυματισμοί στα γόνατα έρχονται ο ένας μετά τον άλλον και η Τσέλσι ψάχνει να τον πουλήσει.

Διέξοδος το καλοκαίρι του 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης  που ξοδεύει 24 εκ.ευρώ ποντάροντας σο ταλέντο του. Η πίστη της «βασίλισσας» πάνω ήταν τέτοια που του δίνει το νούμερο 10 και στην πρώτη του κιόλας χρονιά ο Ολλανδός θα σηκώσει το πρωτάθλημα Ισπανίας. Η επόμενη σεζόν δεν ήταν το ίδιο παραγωγική και η έλευση τον Κακά και Ρονάλντο το καλοκαίρι του 2009 σπρώχνουν τον Ρόμπεν στην Μπάγερν που δίνει άλλα 25 εκ.ευρώ.

Στους Βαυαρούς ξεκινά η πιο χρυσή σελίδα στην καριέρα του και μαζί με τον Φρανκ Ριμπερί θα γράψουν ιστορία στο Βαυαρικό σύλλογο. Οι τραυματισμοί δε λείπουν αλλά μέχρι και φέτος ο Ολλανδός θα γράψει 201 συμμετοχές και 99 γκολ και θα σηκώσει σχεδόν τα πάντα. 8 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλο, ισάριθμα Σούπερ Καπ, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και αποκορύφωμα το Τσάμπιονς Λιγκ του 2013.

Κεφάλαιο Εθνική

Στους «Οράνιε» ο Ρόμπεν ξεκίνησε να αγωνίζεται το 2003 και  παρθενικό του ματς ήταν ένα φιλικό κόντρα στην Πορτογαλία. Ο Ντιρκ Άντβοκαατ του εμπιστεύτηκε μια θέση στο τελικό ρόστερ του Euro 2004, όπου και η Ολλανδία έφτασε ως τα προημιτελικά και από εκεί και πέρα συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα τουρνουά έχοντας συνολικά 96 συμμετοχές και 37 γκολ. Σημαντικότερη στιγμή η συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ του 2010 με τη μεγάλη Ισπανία και τον Ινιέστα να αφήνουν την Ολλανδία και πάλι εκτός κορυφής.

Στο Μουντιάλ του 2014, τα γκολ του κόντρα στην Ισπανία ήδη έχουν περάσει στο πάνθεον και η πορεία ως τα ημιτελικά ήταν σημαντική.

Τα Highlights

Αναμφίβολα το γκολ του Ρόμπεν στον τελικό του Champions League του 2013 κόντρα στην Ντόρτμουντ είναι το σημαντικότερο στην καριέρα του. Ο Μάντζουκιτς είχε ανοίξει το σκορ στο 60ο λεπτό για την Μπάγερν και ο Γκιντογκάν είχε ισοφαρίσει με πέναλτι 8 λεπτά μετά. Το ρολόι του Γουέμπλεϊ έδειχνε το 89ο λεπτό κι όλοι ετοιμάζονταν για παράταση. Ωστόσο ο Ριμπερί πάτησε με τακουνάκι στον Ρόμπεν που κινήθηκε στον άξονα και με ένα περίεργο πλασέ έκανε το 2-1 και χάρισε την κούπα στην Μπάγερν.

Το επόμενο γκολ για το οποίο θα θυμόμαστε τον Ρόμπεν είναι εκείνο με την Ισπανία στο Μουντιάλ το 2014. Ο Ρόμπεν πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε τον Ράμος σαν σταματημένο, απέφυγε και τον Κασίγιας και σαν σε προπόνηση έκανε το 2-1 ανοίγοντας το δρόμο προς τη συντριβή των Ισπανών (5-1).

Κίνηση σήμα κατατεθέν…

Όλοι ήξεραν τι θα κάνει και κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να το σταματήσει… Η κλασική κίνηση του Ρόμπεν, ο οποίος συνέκλινε από δεξιά και τελείωνε τη φάση με φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό έγινε σήμα κατατεθέν του.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button