Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Καζουγιόσι Μιούρα: ο… υπερήλικας Ιάπωνας ποδοσφαιριστής που παίζει ακόμα μπάλα

Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά... Ο Ο Καζουγιόσι Μιούρα, στα 53 του, ανανέωσε το συμβόλαιό του και θα συνεχίζει να παίζει για 35η συνεχόμενη σεζόν!

Η ανακοίνωση του συλλόγου ήταν λιτή. Ένας ποδοσφαιριστής επέκτεινε το συμβόλαιό του. Ο ίδιος ο παίκτης περιορίστηκε, επίσης, στα τυπικά. Πόσο χαρούμενος είναι για την ανανέωση, ότι ελπίζει να συνεχίσει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους του και ο ίδιος να γίνεται καλύτερος.

Μόνο που δεν πρόκειται για μια τυπική περίπτωση ποδοσφαιριστή. Ο «Βασιλιάς Κάζου» είναι ένας θρύλος στην Ιαπωνία και εδώ και χρόνια η φήμη του έχει επεκταθεί και έξω από τα σύνορα της χώρας του.

Ο λόγος; Είναι γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1967. Κάτι που σημαίνει ότι τον άλλο μήνα θα κλείσει τα 53! Και παίζει ακόμα μπάλα όχι για τα χρήματα και τη δόξα, θα μπορούσε να είναι ένας γυρολόγος ο οποίος δεν εγκαταλείπει τα γήπεδα για να αυξάνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

«Καθημερινά στις προπονήσεις δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και χαίρομαι που ανταμείβομαι γι’ αυτό. Θέλω να συνεχίσω να ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της» είπε ο Μιούρα μετά την επέκταση της συνεργασίας του με τη Γιοκοχάμα, που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος, για άλλον έναν χρόνο.

Την προηγούμενη σεζόν, βέβαια, είχε μόλις πέντε συμμετοχές και δεν κατάφερε να σκοράρει…

 

Στα 15 του πήγε στη Βραζιλία και άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του από την Κλούμπε Ατλέτικο Γιουβέντους μια μικρή ομάδα του Σάο Πάουλο. Το 1986 υπέγραψε στη Σάντος, ακολούθησαν η Παλμέιρας και η Κοριτίμπα, αλλά και οι λιγότερο γνωστές 15η Νοεμβρίου και Ματσουμπάρα.

Μετά από πέντε χρόνια στη «χώρα του καφέ», γύρισε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Γιομιούρι με έδρα το Τόκιο. Επρόκειτο για σύλλογο που τότε είχε πολλά χρήματα να δαπανήσει για την απόκτηση νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Βήμα βήμα ο Μιούρα «έχτιζε» καριέρα και «έφτιαχνε» όνομα. Το 1995 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που αγωνίστηκε σε ομάδα της Serie A, καθώς δόθηκε για μια σεζόν δανεικός στην Τζένοα. Δεν ξεχώρισε με την παρουσία του εκεί κι έτσι άφησε την Ευρώπη για να επιστρέψει στην χώρα του, να φορέσει και πάλι της φανέλα της Γιομιούρι, που είχε μετονομαστεί σε Καβασάκι, και ήταν ο σούπερ σταρ του πρωταθλήματος εκεί, καθώς αποτέλεσε το πρόσωπο της μετάβασης από το JSL στην J. League.

Στα 32 του δοκίμασε και πάλι την τύχη του στην Ευρώπη, αλλά το πέρασμά του από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν αποτυχημένο. Και στην Αυστραλία πήγε, στα 38 του, αλλά κατέληξε ότι δεν είναι για να φεύγει μακριά από την Ιαπωνία. Κι έτσι από το 2005 αγωνίζεται στη Γιοκοχάμα, τα χρόνια περνούν, βλέπει άλλους, νεότερους ποδοσφαιριστές να «κρεμούν» τα παπούτσια του κι αυτός απλά ανανεώνει συμβόλαια.

Αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα της Ιαπωνίας από το 1990 ως το 2000, φτάνοντας στην 7η θέση των συμμετοχών (89) και στην 2η των σκόρερ (55)

Τον Μάρτιο του 2018, ο Μιούρα κατέρριψε ένα… στοιχειωμένο ρεκόρ. Σε ηλικία 50 ετών και 7 ημερών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σκόραρε, σπάζοντας το ρεκόρ το οποίο κρατούσε από την εποχή που αγωνιζόταν ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους (1965), ο οποίος είχε βρει δίχτυα όντας 50 χρόνων και 5 ημερών!

«Το πάθος μου για το ποδόσφαιρο δεν έχει μειωθεί ούτε λίγο από όταν ήμουν 18, στην αρχή της καριέρας μου. Ίσα ίσα μπορώ να πω ότι η ενέργεια που έχω για να συνεχίσω να παίζω είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα» είχε πει πέρυσι, στα 52α γενέθλιά του.

Photo credits: Getty Images

Δείτε τον… γερό Μιούρα εν δράσει: 

πηγή: SDNA / Βάσω Πρεβεζιάνου

Διαβάστε επίσης

Back to top button