Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Καμαβινγκά: Από το τζούντο… στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Με το ίδιο λαμπερό χαμόγελο ο Εντουάρντο Καμαβινγκά άφησε το «Ρουαζόν Παρκ» για να μετακομίσει στο νέο του σπίτι, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Με το ίδιο λαμπερό χαμόγελο ο Εντουάρντο Καμαβινγκά άφησε το «Ρουαζόν Παρκ» για να μετακομίσει στο νέο του σπίτι, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Όπως η οικογένεια του άφησε πίσω της τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είχε πληγεί περισσότερο από όλες την περίοδο του Μεγάλου πολέμου στη Αφρική (Great African War), με τελικό απολογισμό περίπου 5,4 εκατομμύρια θανάτους.

Η γέννηση του ως η ζωντανή ελπίδα μιας οικογένειας

eduardo-camavinga-stade-rennais-1056419.jpg

Παρόλο που κατάφεραν να διαφύγουν από τον πόλεμο και να σωθούν, οι ζωές τους συνέχισαν να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς στην Ανγκόλα, που είχαν εγκατασταθεί επειδή ήταν η πλησιέστερη χώρα, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών που προκλήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει από το 1975.

Ο πατέρας του Καμαβινγκά βλέποντας τη γυναίκα του να μπαίνει στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, βρήκε το κατάλληλο μέρος ώστε να έρθει στη ζωή ο Eduardo Celmi Camavinga (όπως είναι το πλήρες όνομα του) στις 10 Νοεμβρίου 2002.

Η γέννηση του μικρού γέμισε ελπίδα και αισιοδοξία την οικογένεια, η οποία βίωσε στιγμές πείνας και εξαθλίωσης.

Η Ευρώπη ήταν η μοναδική διέξοδος – Από το τζούντο στο ποδόσφαιρο

Παρά το γεγονός ότι το 2003 υπογράφτηκε ειρήνη, οι εντάσεις δεν σταμάτησαν σε πολλές περιοχές. Οι γονείς του 18χρονου Γάλλου έψαχναν μια διέξοδο ώστε να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους και η μοναδική λύση, δεν ήταν άλλη, από εκείνη της Γαλλίας και συγκεκριμένα της Λιλ.

Η ζωή τους καλυτέρεψε κατευθείαν, με την περιοχή να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες τόσο στους γονείς, όσο και στα έξι παιδιά τους.

Ο μικρός Εντουάρντο ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό με το τζούντο, αλλά η απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς του ενόχλησε την μητέρα του και τον ώθησε προς το ποδόσφαιρο.

Κοντινός φίλο της οικογένειας είχε πει: «Έκανε τζούντο. Δεν έπρεπε ποτέ να είχε παίξει ποδόσφαιρο, δεν ήθελε. Η μητέρα του τον ώθησε».

Στα 15 του έφτασε στην πρώτη ομάδα της Ρεν

2ec6f10d1cd13685aa66aa9367b53e6c-crop-north.jpg

Το ταλέντο του φάνηκε από νωρίς, σε ηλικία 11 χρονών ζήτησε από τους γονείς του να τον πάνε κάπου με μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Έτσι ο μικρός “Εντού” δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της Ρεν, ένας σύλλογος που ειδικεύεται στην καθιέρωση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας.

Η τεχνική του εξέπληξε τους πάντες στη γαλλική ομάδα. Η ευκινησία, η ευφυΐα και η φυσική του δύναμη τον βοήθησαν να ανέβει γρήγορα τα «σκαλοπάτια» του συλλόγου, μέχρι να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα στα 15 του.

Το ντεμπούτο του στη Ligue 1 δεν άργησε πολύ. Στις 6 Απριλίου 2019 τα όνειρα του μικρού έγιναν πραγματικότητα, αγωνίστηκε στην αναμέτρηση με την Ανζέρ. Τα ρεκόρ για τον Γάλλο μέσο ξεκίνησαν να καταγράφονται εκείνο το βράδυ.

Πρώτον, έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε το 2002 και έκανε το ντεμπούτο σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Δεύτερον, σε ηλικία 16 ετών, 4 μηνών και 26 ημερών, ξεπέρασε τον Κίλιαν Εμπαπέ ως νεότερος παίκτης που έκανε το ντεμπούτο του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Τέλος, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα της Ρεν.

Τα στατιστικά του μαγνήτισαν τα βλέμματα όλων

Τη σεζόν 2019/20 ο Καμαβινγκά κατέγραψε την πρώτη του γεμάτη χρονιά με τα χρώματα της Ρεν, σε ηλικία 17 ετών. Συνολικά πραγματοποίησε 36 συμμετοχές, με ένα γκολ και δύο ασίστ.

Το στατιστικό που κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών σκάουτ την περίοδο εκείνη είναι το ποσοστό επιτυχημένων πασών, που είχε στη Ligue 1, φτάνοντας το τρομερό 87,7%. Tο αξιοσημείωτο στην περίπτωση του 18χρονου αστέρα είναι ότι πέραν από το εκπληκτικό ποσοστό στις πάσες, βοηθάει σε όλους τους τομείς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίδοση του τον Άγουστο της χρονιάς 2019/20.

stats-camavinga.jpg

Τα στατιστικά αφορούν τρεις αναμετρήσεις εκείνο το μήνα με αντιπάλους τις Μονπελιέ, Παρί Σεν Ζερμέν και Στρασμβούργο και ισάριθμες νίκες για την ομάδα του νέου σταρ των «μερένχες», με τον ίδιο να μοιράζει μια ασίστ στην νίκη επί των Παριζιάνων με ανατροπή.

Πρωτάθλημα     Αγώνες     Λεπτά      ΠΕΠ (%)     ΠΤ ανά αγώνα

 2018-19                      7           364           88.5%                3.3

 2019-20                     25          2112          87.7%               4.2

 2020-21                     35          2413          89%                  2.8

 2021-22 (σε εξέλιξη)   5           166           89,8%               0,6

*ΠΕΠ: Ποσοστό επιτυχημένων πασών

*ΠΤ ανά αγώνα: Πετυχημένα τάκλιν ανά αγώνα

*Τα στατιστικά αφορούν τους αγώνες των πρωταθλημάτων που έχει αγωνιστεί

Τέλος, τα πρώτα λόγια ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, φανερώνουν ότι πέρα από σπουδαίο ταλέντο διαθέτει και σπουδαίο χαρακτήρα.

«Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε αυτά τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Είναι όνειρο, είμαι πολύ χαρούμενος. Από μικρός ήθελα να αγωνιστώ σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο, οπότε θα δώσω τα πάντα για να ικανοποιήσω τους φιλάθλους. Όταν έμαθα ότι θα ερχόμουν, σκέφτηκα όλες τις δυσκολίες που έχουμε περάσει με τη δική μου οικογένεια και το να είμαι εδώ σήμερα είναι κάτι παραπάνω από τιμή. Προφανώς έπρεπε να αποδράσουμε από τον πόλεμο. Αυτό με βοήθησε και με έκανε πιο δυνατό. Η οικογένειά μου με έχει βοηθήσει πολύ και, όταν παίζω, παίζω γι’ αυτούς»

πηγή: Metrosport.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button