Άλλα αθλήματα

Aλβανικής καταγωγής οδηγός στοχεύει στη Formula 1

O Λιρίμ Ζεντελί γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει όμως αλβανικές ρίζες και φέτος θα τρέξει στη Formula 3 με την ομάδα της Trident, ενώ έχει βάλει στόχο ζωής την άνοδό του στη Formula 1.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει Αλβανός οδηγός στη Formula 1. Αυτό φιλοδοξεί να το αλλάξει ο νεαρός Λιρίμ Ζεντελί, που έχει γεννηθεί στο Μπόχουμ της Γερμανίας, ωστόσο οι γονείς του κατάγονται από τα Σκόπια και είναι Αλβανοί.

Ο εικοσάχρονος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, όπως φαίνεται και από τις εξής δηλώσεις του στην αλβανική διαδικτυακή πύλη ‘’Ocnal’’: «Βλέπω τον εαυτό μου σαν πρωταθλητή στη Formula 3, αλλά επίσης και στη Formula 1. Πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω με την κατάλληλη υποστήριξη. Θα ήταν σπουδαίο, αν γινόμουν ο πρώτος Αλβανός που θα πετύχαινε κάτι τέτοιο».

Ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων έκανε ο Ζεντελί εφέτος καθώς μεταγράφηκε στην Trident, μία από τις δυνατότερες ομάδες της Formula 3. Το ιταλικό team τερμάτισε πέρυσι τέταρτο στη βαθμολογία των ομάδων και γενικότερα έχει να επιδείξει αρκετές νίκες και πλασαρίσματα στα βάθρα τα τελευταία χρόνια. Αναμφίβολα πρόκειται για μία ομάδα που μπορεί να αναδείξει έναν ταλαντούχο οδηγό και να τον βάλει στο στόχαστρο των σκάουτερ της Formula 1.

«Θέλω να φέρω τρόπαια στο Μιλάνο»

Για τον Ζεντελί θα είναι η δεύτερη αγωνιστική σεζόν στη Formula 3. Το 2019 πραγματοποίησε την παρθενική του χρονιά με το Charouz-Racing-Team, που αποτελεί την ομάδα τζούνιορ της Sauber. Ο νεαρός Γερμανοαλβανός μπήκε δύο φορές στη δεκάδα, με μία όγδοη και μία έβδομη θέση, ωστόσο εφέτος φιλοδοξεί να πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

O Λιρίμ Ζεντελί σε δοκιμές του μονοθεσίου της Trident.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα κατά την υπογραφή του συμβολαίου του, «είμαι υπερευχαριστημένος που θα οδηγήσω το 2020 για την Trident. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά εξαιρετικά αποτελέσματα και θα τα δώσω όλα, για να μπορέσουμε να φέρουμε μερικά τρόπαια στην έδρα της ομάδας στο Μιλάνο».

Με πρότυπο τον Μίκαελ Σουμάχερ

Ο Ζεντελί ανακάλυψε το πάθος του για τα μηχανοκίνητα σπορ στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών. Τότε επισκέφθηκε με τον πατέρα του μία πίστα καρτ, έκανε μερικούς γύρους και ερωτεύθηκε το άθλημα. Ακολούθως εντάχθηκε στην ομάδα καρτ KSM Racing του Μίκαελ Σουμάχερ, με τον οποίο συναντήθηκε μάλιστα μία φορά ο οδηγός με τις αλβανικές ρίζες. «Ήταν συνέχεια το πρότυπό μου σε όλη την καριέρα μου», αποκάλυψε ο Ζεντελί.

Mε το είδωλό του, Μίκαελ Σουμάχερ.

Στα καρτ άρχισε να πετυχαίνει τη μία νίκη μετά την άλλη, πράγμα που τον έφερε στις χαμηλότερες κατηγορίες της Formula από το 2016 και μετά. Τη μεγαλύτερη επιτυχία του σημείωσε το 2018, όταν κατέκτησε το Γερμανικό Πρωτάθλημα της Formula 4 με δυνατούς αντιπάλους από διάφορες χώρες.

Ποιοτικός οδηγός

Αναμφίβολα ο δρόμος προς τη Formula 1 μόνον εύκολος δεν θα είναι. Ετσι και αλλιώς ο νεαρός πρέπει να αποδείξει προηγουμένως κορυφαίες ικανότητες στη Formula 3, για να ανοίξει ενδεχομένως ο δρόμος του για πιο πάνω. Ο ιδιοκτήτης της ιταλικής ομάδας Trident, Μαουρίτσιο Σαλβαντόρι, είναι πεπεισμένος ότι ο Ζεντελί έχει τα φόντα για μία μεγάλη καριέρα και υποστηρίζει τα εξής: «Μας έχει εντυπωσιάσει με την ποιότητά του. Είμαι σίγουρος, ότι θα βρίσκεται εφέτος μεταξύ των κορυφαίων οδηγών και ότι θα είναι ένας σταρ της σεζόν που έρχεται».

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button