ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Ξεκινά τη Δευτέρα τυχαίο testing στους πολίτες

Την Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα», την οποία παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα», την οποία παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα». υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. «Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ, μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα. Με στόχο να γίνουν 12.000 τυχαία τεστ ξεκινά το υπουργείο Υγείας το τυχαίο testing στους πολίτες. Όπως είπε, έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυναμεων , υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔ). Πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους. με μοναδική εξαίρεση ότι, αν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία. Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας. Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button