ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown

To «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου από την πλευρά της να ανακοινώσει την παράταση του lockdown.

To «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου από την πλευρά της να ανακοινώσει την παράταση του lockdown.

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα αυξάνονται σε καθημερινή βάση οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως μόλις μέσα σε μία εβδομάδα και για την ακρίβεια από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους ανέρχεται πλέον στους 533.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση για παράταση του lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου. Η ίδια από την πλευρά της, αυτό το οποίο περιμένει είναι το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους, προκειμένου με τη σειρά της να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις οι οποίες θα κριθούν από τα καθημερινά νούμερα αλλά και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.

Το επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων, όπως όλα δείχνουν θα αφορά το λιανεμπόριο, ενώ η επόμενησ στη σειρά είναι η εστίαση, για την οποία ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν και πότε θα ανοίξει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως σε περίπτωση που οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα αρχικά των δημοτικών σχολείων.

Σύμφωνα με το OPEN TV επικρατέστερες ημερομηνίες φέρονται να είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες για την διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και ότι τα σχολεία έκλεισαν προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο (21/11). Ο καθηγητής αναφερόμενος στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών, αλλά και των 522 διασωληνωμένων είπε πως πρώτη προτεραιότητα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η ασφαλής αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στις απλές κλίνες για τον κορωνοϊό.

Από εκεί κι έπειτα εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων θα γίνει μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται 7 μέρες προκειμένου να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Παράλληλα τόνισε πως με αυτά τα δεδομένα, η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη, ενώ σε περίπτωση που παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 από τα 2.000 που είναι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο» είπε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Back to top button