Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Η Σίτι θέλει να «γκρεμίσει» το FFP

Η Μάντσεστερ Σίτι δίνει την Τετάρτη (25/02) την πρώτη «μάχη» της με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη για την πρόκριση στους «8» του Champions League, ωστόσο την ίδια ώρα προετοιμάζεται για άλλη, πολύ πιο μεγάλη «μάχη» εκτός γηπέδων, προκειμένου να ανατρέψει τη σε βάρος της απόφαση και την ποινή διετούς αποκλεισμού από τα Κύπελλα Ευρώπης, που της επιβλήθηκε προ δύο εβδομάδων από το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body για παραβιάσεις του Financial Fair Play.

Ο ζάμπλουτος και πανίσχυρος ιδιοκτήτης των «πολιτών» σεΐχης Μανσούρ μπιν-Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, είναι έτοιμος να παίξει όλα τα… χαρτιά του στην έφεση που υπέβαλλε ο αγγλικός σύλλογος στο CAS, προσλαμβάνοντας προ ημερών με ημερήσια αμοιβή 24.000 ευρώ, έναν από του πιο «σκληρούς» δικηγόρους της Αγγλίας: Τον Ντέβιντ Πάνικ, τον δικηγόρο που κατάφερε να μπλοκάρει δύο φορές το Brexit, εκπροσωπώντας τη Τζίνα Μίλερ, στις δικαστικές διαμάχες της με τους δύο πρωθυπουργούς, Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον.

Και ο βασικός στόχος του, όπως μεταφέρουν τα βρετανικά Μ.Μ.Ε. και παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι απλά να επιδιώξει η αγγλική ομάδα τη δικαίωσή της και την άρση της τιμωρίας της, αλλά να προκαλέσει έναν τεράστιο «σεισμό» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χτυπώντας στη «βάση» του το Financial Fair Play.

«Εάν το CAS αποφασίσει πως η Σίτι είναι “καθαρή” ή πως δεν είναι “ένοχη” για όσα κατηγορείται, τότε νομικά αυτό θα είναι το τέλος του Financial Fair Play έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα» τόνισε ο Γάλλος οικονομικός/αθλητικός αναλυτής Πιέρ Ροντό στο μικρόφωνο του «BFM», λίγο μετά την επισημοποίηση της κίνησης του αγγλικού συλλόγου προς το CAS και πρόσθεσε: «Με το να “επιτεθεί” σε μία από πιο πλούσιες και ισχυρές ομάδες στην Ευρώπη, χτυπώντας την εκεί που πονάει η UEFA, προσπαθεί να επιβεβαιώσει την εξουσία της».

Η επικύρωση της ποινής άλλωστε, δεν είναι απλή… υπόθεση για τους ιδιοκτήτες της Σίτι, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν την αγγλική ομάδα ως ένα «όχημα» για να επιβεβαιώνουν την εικόνα τους και την επιρροή τους στα Η.Α.Ε. και εφόσον η τιμωρία δεν αλλάξει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και στο εσωτερικό της ομάδας, καθότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους σταρ της ομάδας, όπως ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Κέβιν ντε Μπράιν και ο Ριάντ Μαχρέζ να «θυσιάσουν» δύο χρόνια από την καριέρα τους παίζοντας μόνο σε εγχώριες διοργανώσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τις απώλειες εσόδων, καθώς η πιθανή «απουσία» της Μάντσεστερ Σίτι από τα Κύπελλα Ευρώπης και δη το Champions League, θα της κοστίσει 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, ξέχωρα από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει όλο αυτό στην «εικόνα» του κλαμπ.

Την ίδια ώρα πάντως, η Σίτι διατηρεί ένα σκληρό προφίλ απέναντι στην UEFA και το FFP, όπως φάνηκε και στις προ ημερών δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του κλαμπ, Φεράν Σοριάνο, ο οποίος έκανε λόγο για «παιχνίδια πολιτικής» από την πλευρά της UEFA, παρά για «διάθεση δικαιοσύνης».

Το ενδεχόμενο να χάσει την υπόθεση για τεχνικού ή διαδικαστικούς λόγους, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την UEFA και την εξουσία της, καθώς έχει ήδη υποστεί παρόμοιες καταστάσεις από την Παρί Σεν Ζερμέν. Η Μάντσεστερ Σίτι ωστόσο, είναι διατεθειμένη να το προχωρήσει ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας ουσιαστικά μία «σταυροφορία» εναντίον του Financial Fair Play.

Πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο CAS, μία πηγή από την αγγλική ομάδα υπογράμμισε στους «Financial Times» πως «…δεν είναι απλά θέμα μείωσης της ποινής. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να ξεκινήσει η εξέταση της υπόθεσης από την αρχή, από μία απολύτως ανεξάρτητη αρχή και είμαστε πεπεισμένοι πως θα δικαιωθούμε».

Εάν το CAS αμφισβητήσει τις βασικές αρχές του FFP, η απόφασή του θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πολύ μεγάλες, αντίστοιχες με αυτές που έφερε η απόφαση του Μποσμάν, ελευθερώνοντας τους όρους εργασίας των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από χώρες μέλη της Ε.Ε. «Εάν η Μάντσεστερ Σίτι υποστηρίξει με πειστικά στοιχεία πως το FFP πλήττει τον ανταγωνισμό και το CAS συμφωνήσει με αυτό, η UEFA θα έχει πολύ μεγάλο, δομικό πρόβλημα που δεν θα είναι εύκολο να επιλύσει» τόνισε ο δικηγόρος Ντάνιελ Γκρέι στους «Financial Times».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του κέντρου Ευρώ-Ασιατικής αθλητικής βιομηχανίας Σάιμον Τσάντγουϊκ πρόσθεσε πως «…η UEFA επιβάλλεται να νικήσει στην υπόθεση, διότι αν δεν τα καταφέρει ή εάν εξασθενίσει η σειρά των επιχειρημάτων της, θα καταστραφεί πλήρως η θέση της πάνω στο FFP».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button