ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Όταν η Λαμία της Β’ Εθνικής υπέταξε και απέκλεισε την ΑΕΚ

Ήταν 8 Μαρτίου του 1972 όταν η ομάδα της Λαμίας αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια ΆΕΚ στα πλαίσια των προημιτελικών ή αν θέλετε των 16, του Κυπέλλου Ελλάδος.

Φέτος η μοίρα μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες για πρώτη φορά σε ημιτελική φάση…

Τότε στη φάση των 16 τα παιχνίδια ήταν μονά και διεξάγονταν στην έδρα της πιο αδύναμης ομάδας..

Στην παράταση λοιπόν ο Α.Σ Λαμία με προπονητή τον άλλοτε άσο της Ένωσης, Ανδρέα Σταματιάδη απέκλεισε την ΑΕΚ με 1-0, με σκόρερ τον Παναγιώτη Ζέρβα, δέκα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης (110′).

Ήταν ο πρώτος αποκλεισμός της ΑΕΚ από ομάδα μικρότερης κατηγορίας . Η ομάδα μας αγωνιζόταν τότε στον Β’ Όμιλο της Β’ Εθνικής και είχε καταλάβει την 13η θέση σε 20 ομάδες.

8 Μαρτίου 1972

Δημοτικό Στάδιο Λαμίας

Κύπελλο Ελλάδος- Φάση των “16”

ΛΑΜΙΑ-ΑΕΚ 1-0

ΓΚΟΛ: 110′ Ζέρβας

ΛΑΜΙΑ: Πίρτσος, Σκέντζος, Μακρής, Ντεσιμόνης, Αποστολόπουλος, Γιαννέλος, Τραχανάς, Ζέρβας, Μποφίλιος, Στέφας (60′ Κοντέλλας), Μάρκου (110′ Κυριακού)

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Ιστόριος, Τριανταφύλλου, Τόσκας, Θεοδωρίδης, Σκευοφύλαξ(99′ Καραφέσκος), Λαβαρίδης, Νικολάου (75′ Καχρής), Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης

Μάλιστα δημοσιεύματα του τότε Τύπου έγραφαν χαρακτηριστικά:

00d9b1e39f02d57be65ad2a9a6eaa3b8_L

“Η γενναία Λαμία γονάτισε στο 110′ της παρατάσεως την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και την έβγαλε νοκ άουτ από τους περαιτέρω αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι γηπεδούχοι άφθαστοι μαχητές υπερασπίστηκαν σαν λιοντάρια την εστία τους και την στιγμή που σημείωσε το πανάκριβο γκολ γνώρισαν πρωτοφανή αποθέωση από 10.000 φιλάθλους που κατέκλυσαν ασφυκτικά το εθνικό στάδιο της πόλης.

Πράγματι η νίκη της δημοφιλούς ομάδας παίρνει τεράστιες διαστάσεις αφού επιτεύχθηκε με τίμια μέσα, ήταν καθαρή και οι ποδοσφαιριστές της στο μεγαλύτερο διάστημα της συνάντησης επισκίασαν με την απόδοση τους τις μεγάλες “φίρμες” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατά γενική ομολογία εφόσον η Λαμία έπιανε τέτοια απόδοση στα μισά τουλάχιστον παιχνίδια που έδωσε για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τότε θα είχε εκ του ασφαλούς εξασφαλίσει από τώρα την άνοδο της στην Α’ Εθνική. Οι πρωταθλητές απογοήτευσαν και τον πλέον αισιόδοξο οπαδό τους.

Η ΑΕΚ μετά τα αλλεπάλληλα “στραπάτσα” που υπέστη κατά καιρούς στο Κύπελλο Ελλάδος προσέθεσε ένα ακόμη. Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν δεν είναι η μοναδική φορά που οι “κιτρινόμαυροι” βγαίνουν νοκ άουτ στο Κύπελλο από ομάδα κατώτερης κατηγορίας. Η θλιβερή παράδοση που συνέχισε η ΑΕΚ αρχίζει από ένα ματς με τον Αχιλλέα Πατρών και ακολούθησαν ο Ολυμπιακός Βόλου, η Χαλκίδα, η Παναχαϊκή όταν έπαιζε στην Β’ Εθνική για να έρθει και το Βατερλώ από την Λαμία.

Οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας μπήκαν στο παιχνίδι με κάποιο κόμπλεξ στην αρχή του αγώνα, αφού επηρεάστηκαν από το όνομα του αντιπάλου τους. Ευθύς ως αντιλήφθηκαν ότι η ΑΕΚ δεν ήταν κανένας γίγαντας με την απόδοση της στο γήπεδο, αλλά μια ομάδα της σειράς από αυτές που κατά επανάληψη αντιμετώπισαν στην έδρα τους, αφυπνίστηκαν, πέρασαν στην αντεπίθεση και με φανατισμό κυνήγησαν την μεγάλη νίκη”.

Όνειρα Κυπέλλου μέχρι τον ΠΑΟΚ…

Εκείνη λοιπόν η πολύ μεγάλη νίκη επί της πρωταθλήτριας την προηγούμενη χρονιά ΑΕΚ, έμελλε να έχει και συνέχεια καθώς η Λαμία είχε φθάσει τότε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά.

Αφού νωρίτερα είχε αποκλείσει τον ΟΦΗ του οποίου και επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι, έφτασε στους “4” όπου ηττήθηκε με 2-0 από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟΚ στην Τούμπα! Σε ένα παιχνίδι που κανονικά έπρεπε να γίνει στο ΔΑΚ και αν αυτό είχε συμβεί, ίσως μιλούσαμε σήμερα για κάτι διαφορετικό.

Επανάληψη του Θριάμβου…….και πάλι ΠΑΟΚ…


%25CE%2591.%25CE%25A3.-%25CE%259B%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%2591%25CE%2595%25CE%259A-1-0

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1985 η Λαμία φιλοξένησε και απέκλεισε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την ΑΕΚ και μάλιστα ως ομάδα Γ’ Εθνικής!

Ο Μαντζίκος ήταν τότε ο άνθρωπος ο οποίος είχε πετύχει το νικητήριο τέρμα της ομάδας μας με κεφαλιά μετά από τη σέντρα ενός ακόμη πρώην Ενωσίτη, του Στέφανου Καλλιντέρογλου.

Όπως και το 1972 η Λαμία αποκλείστηκε στη συνέχεια από τον ΠΑΟΚ που και τότε κατέκτησε το τρόπαιο!

Έναν αποκλεισμό αρκετά βαρύ, αφού η ομάδα μας είχε δεχθεί 15(!) γκολ στα δύο ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά. Έξι στην Τούμπα (0-6) και εννιά στην Λαμία (1-9).

Ας ελπίσουμε η φετινή της μοίρα να είναι λίγο διαφορετική

Ακόμα την στοιχειώνουν!!!

Οι 2 οδυνηροί αποκλεισμοί της ΑΕΚ από την ομάδα μας την στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα.

Τρανό παράδειγμα ένα παλαιότερο άρθρο στην σελίδα aek-live.gr στο οποίο γίνεται λόγος για τους 2 αποκλεισμούς της Ένωσης από την Λαμία γράφοντας χαρακτηριστικά:

Η Λαμία, η ομάδα εφιάλτης για την ΑΕΚ με τον διάσημο αποκλεισμό από το Κύπελλο το 1984 (είχε προηγηθεί ανάλογο πατατράκ από την ίδια ομάδα το 1972), φημολογείται ότι μπορεί να ξαναγίνει εφιάλτης για πολύ πιο οδυνηρές αυτή τη φορά καταστάσεις.

Αναφερόταν φυσικά στην περσινή κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας για τους “4” του θεσμού αφού σαν σήμερα ένα χρόνο πριν η Λαμία έμαθε ότι η ΑΕΚ θα είναι αντίπαλός της στα ημιτελικά!

Διαβάστε επίσης

Back to top button