Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Εφικτή η επανέναρξη των πρωταθλημάτων; Οι γυμναστές των ομάδων απαντούν…

Με την επιδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να εξαπλώνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πρωταθλήματα έχουν περάσει, ορθώς, σε δεύτερη «μοίρα».

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού να συνεχίζεται και το λουκέτο στο πρωτάθλημα της Basket League να οδεύει προς… μονιμοποίηση, το SDNA έδωσε τον λόγο στους ειδικούς, τους γυμναστές των ομάδων, οι οποίοι μας ανέλυσαν κατά πόσο θα ήταν εφικτή η επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων και τι «κινδύνους» θα έκρυβε κάτι τέτοιο για τους αθλητές.

Με την επιδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να εξαπλώνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πρωταθλήματα έχουν περάσει, ορθώς, σε δεύτερη «μοίρα». Σε πολλές χώρες έχει ανακοινωθεί ήδη η οριστική διακοπή τους, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σε κάποιες χώρες, ωστόσο, όπως και στην Ελλάδα το θέμα της διακοπής παραμένει «μετέωρο». Ο ΕΣΑΚΕ πρότεινε τη διακοπή του πρωταθλήματος της Basket League, όμως η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα, καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Κατά πόσο όμως θα ήταν εφικτή η επανέναρξη και η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος για τους αθλητές, που είναι και οι πρωταγωνιστές, μετά από αρκετές εβδομάδες αγωνιστικής απραξίας; Αντικαθιστά το πρόγραμμα που τους έχει δοθεί, τις ώρες που περνούσαν μέχρι πριν μερικές ημέρες στο γήπεδο;

Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να επανέλθουν στο επίπεδο που βρισκόταν χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους υγεία; Και τέλος, θα ήταν εφικτή μια σύμπτυξη των αγώνων ή μια μείωση της καλοκαιρινής προετοιμασία σε περίπτωση που το φετινό πρωτάθλημα καθυστερούσε να τελειώσει;

Το SDNA έδωσε τον λόγο στους… ειδικούς, τους γυμναστές των ομάδων της Basket League, για να μας απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα. Ο Νίκος Παπαβασιλείου της ΑΕΚ, ο Πέτρος Συρακόπουλος του Ηρακλή, ο Νίκος Λαψάνης του Προμηθέα και ο Παναγιώτης Βασιλείου του ΠΑΟΚ, είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τους παίκτες και τις ανάγκες τους και καταθέτουν την δική τους άποψη, σκεπτόμενοι πάντα την υγεία των ίδιων των αθλητών, όπως άλλωστε πράττουν πάντοτε στην μέχρι τώρα καριέρα τους.

Νίκος Παπαβασιλείου – ΑΕΚ


«Σχεδόν αδύνατο να παραμείνουν οι παίκτες στο επίπεδο που ήταν πρωτύτερα»Για το πρόγραμμα που έχουν λάβει οι παίκτες της ΑΕΚ, ο Νίκος Παπαβασιλείου σημείωσε: «Έχει δοθεί πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης ομαδικό, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά ανάλογα τον εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει . Η πλειοψηφία των αθλητών δεν έχει την δυνατότητα να προπονηθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για αυτό το επίπεδο, οπότε το να διατηρηθούν σε μια καλή κατάσταση, ειδικά όσο περνάει ο καιρός είναι δύσκολο. Είμαι σίγουρος πως όλα τα παιδιά κάνουν το καλύτερο δυνατό με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε αλλά το να παραμείνουν στο επίπεδο που ήταν πριν σταματήσουμε είναι σχεδόν αδύνατο. Σίγουρα όμως το να ακολουθούν το πρόγραμμα που μπορούν και παράλληλα προσέχοντας την διατροφή τους, θα κάνει πιο εύκολη την επανένταξη τους σε ομαδική δραστηριότητα αργότερα».

Για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι παίκτες ώστε να βρουν αγωνιστικό ρυθμό χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, σχολίασε: «Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση . Αυτή τη στιγμή ας ευχηθούμε όλοι να τελειώσει αυτή η πανδημία το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες απώλειες για την ανθρωπότητα . Από επαγγελματικής πλευράς, η δουλειά μας είναι ανάλογα με τις συνθήκες και τον χρόνο που μας δίνεται να κάνουμε τον προγραμματισμό ώστε η ομάδα να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την ημερομηνία που πρέπει. Όπως είπα παραπάνω όμως αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά .

Άρα η κατάσταση που θα επιστρέψουν οι παίχτες είναι άγνωστη . Δεν μπορεί να συγκριθεί με το κενό διάστημα του καλοκαιριού που έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται και να φροντίζουν το σώμα τους με τον κατάλληλο τρόπο . Άρα ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να προετοιμάσουμε τους αθλητές μας για αγωνιστική δραστηριότητα είναι επίσης άγνωστος. Αν είναι μικρός τότε σίγουρα το ρίσκο τραυματισμών είναι μεγάλο».

Για το αν θα ήταν επικίνδυνη η μείωση του χρόνου προετοιμασίας το καλοκαίρι, μας είπε: «Αν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και τελειώσουν σχετικά κοντά στην ημερομηνία έναρξης της επόμενης σεζόν, οι παίχτες θα έχουν μεγάλη επιβάρυνση και πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στην υγεία και την απόδοση τους».

Πέτρος Συρακόπουλος – Ηρακλής

«Όσο μεγαλύτερη η απραξία τόσο μεγαλύτερη η μείωση της ανθεκτικότητας των ιστών σε τραυματισμούς»

Αναφορικά με το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχει δοθεί στους αθλητές, τόνισε: «Το σημαντικό όσον αφορά το κομμάτι της αθλητικής απόδοσης, που περιλαμβάνει το βασικό κομμάτι της αποφυγής τραυματισμών, είναι ένας παίχτης να συνεχίσει να παρέχει στους ιστούς του μυοσκελετικού του συστήματος (μύες, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρους, οστά) φορτίσεις ανάλογες με αυτές που δέχεται σε προπονήσεις και αγώνες του αθλήματός του.

Με τους υπάρχοντες περιορισμούς (με άσκηση μέσα ή κοντά στο σπίτι και με όλους τους αθλητικούς χώρους κλειστούς) ένας αθλητής μπορεί να κάνει τρέξιμο ήπιας έως μέτριας έντασης, κάποιες απλές αλτικές ασκήσεις, ενδυνάμωση με το βάρος του σώματος (ή με κάποια απλά όργανα που μπορεί να έχει σπίτι) και απλές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, αλλά αυτά δεν μπορούν να καλύψουν όλη το φάσμα των φορτίσεων που δέχεται, κυρίως ευθύγραμμες κινήσεις υψηλής έντασης και δισδιάστατες κινήσεις στον χώρο, οι οποίες απαιτούν τη χρήση κάποιου είδους γηπέδου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, ακόμα και ο πιο πειθαρχημένος αθλητής δεν μπορεί να μείνει σε αγωνιστική κατάσταση. Επιπλέον, κάθε αθλητής δεν έχει την ίδια αυτοπειθαρχία ή δεν θα βρίσκεται σε εξίσου καλή προσωπική και ψυχολογική κατάσταση αυτή την περίοδο.

Για τον κίνδυνο τραυματισμού των αθλητών σε μια πιθανή επανέναρξη του πρωταθλήματος, μας απάντησε: «Οτιδήποτε παραπάνω από 3 μέρες απραξίας έχει ως αποτέλεσμα απώλεια προσαρμογών, όπως για παράδειγμα μείωση του συνολικού ποσού κολλαγόνου στους τένοντες και απαιτεί ενός βαθμού επανένταξη. Όσο μεγαλύτερη η απραξία τόσο μεγαλύτερη η μείωση της ανθεκτικότητας των ιστών σε τραυματισμούς».

Για το διάστημα που θα χρειαστούν οι παίκτες για να βρουν ρυθμό, σημείωσε: «Μια πολύ γενικευτική και απλουστευτική εκτίμηση είναι ότι για να επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την διακοπή, οι αθλητές θα χρειαστούν τον μισό χρόνο από τον χρόνο της απραξίας. Αν δηλαδή η διακοπή διήρκησε 4 βδομάδες θα χρειαστούν 2 βδομάδες επανένταξης μέχρι να μπορούν να κάνουν προπόνηση στο 100% χωρίς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Σε αυτή την περίοδο τα επιτελεία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, να ξεκινήσουν με αρκετά ήπιες φορτίσεις και να ανεβάσουν τα προπονητικά φορτία πολύ σταδιακά».

Τέλος, αναφορικά με το αν θα επιβαρύνονταν οι παίκτες την επόμενη σεζόν σε μια ενδεχόμενη μείωση του χρόνου προετοιμασίας, υπογράμμισε: «Το αν και τι είδους πρόσθετη επιβάρυνση θα επέφερε αυτό τους αθλητές αναφορικά με την επόμενη σεζόν θα έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως αυτές διαμορφωθούν. Αν η απραξία συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και το πρωτάθλημα ξαναρχίσει και τελειώσει με μεγάλη καθυστέρηση σίγουρα θα χάσουν την σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουν την μεταβατική περίοδο, που είναι και η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι επαγγελματίες παίχτες να εστιάσουν στην αθλητική βελτίωση (ώστε να αυξήσουν την λειτουργική ικανότητα του σώματός τους και όσον αφορά την αθλητική επίδοση και όσον αφορά την ανθεκτικότητα στους τραυματισμούς) και στην τεχνική βελτίωση.

Παναγιώτης Βασιλείου – ΠΑΟΚ

«Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 4-6 εβδομάδων»

Όσον αφορά το πρόγραμμα που ακολουθούν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, ο γυμναστής των «ασπρόμαυρων, τόνισε: «Θέλω να τονίσω ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το σύνολο του αθλητικού κόσμου καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Γνωρίζουμε μέσα από την βιβλιογραφία ότι αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι σταμάτησαν τη συστηματική προπόνηση για περίοδο μεγαλύτερη των 5 εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση σε κύρια χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης, όπως η αντοχή, η δύναμη , η ισχύς και η ευκαμψία/ ευλυγισία .

Πάνω σ ‘ αυτά τα δεδομένα εκπονήσαμε εξατομικευμένα προγράμματα εκγύμνασης για κάθε αθλητή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του. Οι ασκήσεις θα εκτελεστούν με το βάρος του σώματος , τη χρήση λάστιχου γυμναστικής και σχοινάκι . Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τυχόν τροποποιήσεις κι αλλαγές στα προγράμματα σύμφωνα πάντα και με τις απαγορεύσεις που υπάρχουν.

Τα κύρια σημεία που εστιάζουμε είναι στην δύναμη του κορμού (core) και στην ευλυγισία, δύο χαρακτηριστικά στα οποία μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση ακόμα και στο σπίτι. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως η δύναμη , η ισχύς και η αντοχή, στόχος των προγραμμάτων είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη μείωσή τους σε σχέση με την πρότερη κατάσταση έως την επανέναρξη των προπονήσεων».

Για τον κίνδυνο τραυματισμών μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο αγωνιστικής απραξίας, σημείωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι χαρακτηρίζουμε πρωτόγνωρη την κατάσταση που βρίσκονται αυτή την στιγμή οι αθλητές, γιατί πρώτη φορά στην αθλητική τους ζωή τους ζητείται να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη φυσική τους κατάσταση σε περιορισμένο χώρο και χωρίς εξοπλισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες οι αθλητές γυμνάζονται σκληρά και συστηματικά με υψηλές εντάσεις και μεγάλες αντιστάσεις ακολουθώντας τις οδηγίες προπονητών και γυμναστών. Αυτούς τους μήνες η ξεκούραση τους κατά Μ.Ο. υπολογίζεται στις 2 εβδομάδες.

Όπως γίνεται κατανοητό εφόσον τους ζητηθεί να αγωνιστούν σε μικρό χρονικό διάστημα από την την επανέναρξη των προπονήσεων το μέγεθος της επικινδυνότητας θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ».

Για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι παίκτες για να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τη διακοπή, μας απάντησε: «Από μια περίοδο συστηματικής προπόνησης οι αθλητές μας πέρασαν σε μια περίοδο ( Detraining) Α-προπόνησης ή Υπό-προπόνησης. Μετά από διακοπή μεγαλύτερη των 5 εβδομάδων και κρίνοντας συμφωνά με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, θεωρώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 4-6 εβδομάδων. Θα πρόκειται για προπονητικό ατόπημα το να τους πιέσουμε να αγωνιστούν νωρίτερα καθώς το σημαντικότερο για όλους εμάς που υπηρετούμε τον αθλητισμό από την πλευρά μας είναι η υγεία των αθλητών».

Για το αν θα ήταν εφικτή μια σύμπτυξη των αγώνων ή της καλοκαιρινής προετοιμασίας, τόνισε: «Έχω ακούσει και σε άλλα αθλήματα για σύμπτυξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Κατά την άποψή μου αυτό είναι λάθος καθώς το σώμα του κάθε αθλητή απαιτεί την κατάλληλη αποθεραπεία από τον αγώνα που προηγήθηκε και προετοιμασία για τον αγώνα που έπεται.

Με το τέλος αυτής της αγωνιστικής περιόδου το δυσκολότερο σημείο για τα προπονητικά επιτελεία έγκειται στην αλλαγή του ρόστερ των ομάδων. Αρκετές ομάδες θα παρουσιαστούν με καινούργιους παίχτες και προπονητές στοιχείο που καθιστά αδύνατη την ημερολογιακή μείωση της περιόδου προετοιμασίας της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η καλοκαιρινή περίοδος και η ξεκούραση των αθλητών είναι πιθανό να μειωθεί για φέτος ωστόσο με το κατάλληλο πλάνο προπόνησης των ομάδων οι αθλητές θα παρουσιαστούν έτοιμοι για τη νέα σεζόν».

Κώστας Λαψάνης – Προμηθέας

«Για μια διακοπή 6-7 εβδομάδων χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 εβδομάδες προετοιμασίας»

Ο γυμναστής των Πατρινών, σημείωσε για το πρόγραμμα που έχει δώσει στους παίκτες της ομάδας: «Για την ακρίβεια ο κάθε παίκτης έχει το πρόγραμμα του που είναι προσαρμοσμένο σε αυτά που διαθέτει. Κάποια παιδιά είχαν ήδη κάποιο εξοπλισμό σπίτι τους, οι υπόλοιποι έσπευσαν να αγοράσουν όταν ξεκίνησε το lockdown. Επομένως κάποιοι αθλητές δουλεύουν την αερόβια ικανότητα τους με διάδρομο και άλλοι με ποδήλατο. Σαφώς και δεν μπορεί να αντικατασταθεί η προπόνηση των αθλητών αλλά δουλεύουμε ώστε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν τις εξής παραμέτρους: αντοχή, εκρηκτικότητα, ταχύτητα και δύναμη. Όπως είναι λογικό οι περισσότεροι μη επαγγελματίες αθλητές δεν έχουν τέτοιο εξοπλισμό σπίτι τους ή τη δυνατότητα απόκτησης. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν ανενεργοί. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα διότι οι ενεργειακές ανάγκες είναι μειωμένες σε σχέση με την περίοδο των προπονήσεων».

Για το διάστημα προσαρμογής και επανένταξης που θα χρειαστούν οι αθλητές τόνισε: «Σαφώς όσο περισσότερο διαρκέσει η διακοπή αναλόγως αυξάνεται και η περίοδος προετοιμασίας που θα χρειαστεί σε περίπτωση συνέχισης του πρωταθλήματος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι αθλητές δεν θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν την επόμενη μέρα. Με δεδομένο ότι οι παίκτες είναι ενεργοί σωματικά όλο αυτό το διάστημα για μια διακοπή 6-7 εβδομάδων χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 εβδομάδες προετοιμασίας κατά τη γνώμη μου».

Για την καλοκαιρινή προετοιμασία σε περίπτωση που η ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος καθυστερούσε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και σύνθετο. Δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο υποθετικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε σεζόν. Όσο το επίπεδο ανεβαίνει ο αριθμός των αγώνων αυξάνεται. Επίσης το καλοκαίρι αρκετοί αθλητές αγωνίζονται με την Εθνική τους ομάδα και το ίδιο ισχύει για τους νεαρούς αθλητές με τις αναπτυξιακές Εθνικές. Επομένως η μεταβατική περίοδος όπου ο αθλητής λύνει όποια προβλήματα αντιμετωπίζει μέσα στη σεζόν και δουλεύει εκεί όπου υστερεί ώστε να βελτιωθεί, μειώνεται δραματικά. Η απάντηση σε αυτό είναι η καλύτερη οργάνωση από πλευράς ομάδων – και ο Προμηθέας είναι μια ομάδα που έχει κάνει τεράστια βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Το μοντέλο υπάρχει νομίζω και είναι το NBA. Παροχή καλύτερων συνθηκών για τους παίκτες (πχ μέσα αποκατάστασης, μετακινήσεις, εξοπλισμός γυμναστηρίου) και δημιουργία μιας εξειδικευμένης ομάδας ανθρώπων που ασχολούνται με τους αθλητές σε εικοσιτετράωρη βάση. Επομένως όποια απόφαση και να ληφθεί οριστικά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button