Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

10 οπαδικές ταινίες για να λιώσεις στη καραντίνα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από μια οπαδική ταινία.

Θες ένταση, δράμα, βία; Είσαι ή όχι, οπαδός μιας ομάδας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει ένα από τα παρακάτω φιλμ.

Δεν μιλάμε μόνο για τα συναρπαστικά στοιχεία που αποζητά ο θεατής να δει στο κινηματογραφικό πανί, αλλά και για πολύ καλαίσθητες σκηνοθεσίες.

Ταινίες αφιερωμένες στην εξέδρα, τα εκτός έδρας παιχνίδια, την ιεραρχία στις τάξεις των οπαδών, τα “μπάχαλα” και την οπαδική κουλτούρα at it’s finest.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα. Ίσως το πιο αγαπητό. Οι οπαδοί, για πάνω από έναν αιώνα πια, καρδιοχτυπούν για την ομάδα τους. Με τα χρόνια, η οπαδική κουλτούρα έχει, από μόνη της, μια ξεχωριστή οντότητα που προσφέρει τόσο θέαμα όσο και το ίδιο το παιχνίδι.

Είτε πρόκειται για 75.000 κόσμο που χορεύουν σάμπα στο Maracanã, είτε για δέκα άτομα που πάνε να δουν εκτός την ομάδα τους σε ένα νησί στη Σουηδία, υπάρχει μια παγκόσμια γοητεία του φαινομένου των οπαδών.  Για πολλές γενιές, οι φανατικοί σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει παθιασμένες δράσεις πίστης και δημιουργικότητας, παρέχοντας στον υπόλοιπο κόσμο μερικές από τις δυνατότερες ατμόσφαιρες του αθλητισμού.

Για εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη, η επιλογή της ομάδας ποδοσφαίρου ενσωματώνεται στην ταυτότητα του καθενός, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Οι σύλλογοι συχνά συμβολίζουν έναν τρόπο ζωής, ο οποίος είναι αποτέλεσμα αφομοίωσης και πρόσμιξης πληθώρας πολιτισμικών, κοινωνικών, ιδεολογικών και θρησκευτικών στοιχείων. Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα φόρουμ για τους οπαδούς. Εκεί μπορούν να  επιδεικνύουν τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οπαδών. Είναι ένας μαζικός παράγοντας πίσω από την αδρεναλίνη που τροφοδοτείται από το πάθος της ημέρας του αγώνα.

Ultrà (1991)

Οι “Brigata Veleno” είναι οι φανατικοί οπαδοί της “AS Roma”. Ο επόμενος αγώνας είναι ενάντια στη “Juventus Turin”, μια μονομαχία κύρους. Ο Principe, ο πρώην ηγέτης της ομάδας, έχει εκτίσει την ποινή του και βγαίνει από τη φυλακή λίγες μέρες πριν. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο καλύτερος φίλος του, Red, δεν έχει πάρει μόνο τον έλεγχο της ομάδας, αλλά έχει ξεκινήσει και μια ερωτική ιστορία με την κοπέλα του. Η αντιπαλότητα μεταξύ του θερμόαιμου Principe και του λογικού Red προκαλεί μια αγχώδης διάθεση μέσα στην ομάδα. Όταν ο Smilzo, μέλος της ομάδας, πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής με μια άλλη ομάδα φανατικών, ο Red γνωρίζει ότι ο Principe πρέπει να κατηγορηθεί για αυτό.

The Firm (1988)

Ο Gary Oldman είναι ο Bex Bissell, ένας αξιοσέβαστος κτηματομεσίτης που αγαπά τη γυναίκα του, αγαπά τον γιο του, αλλά αγαπά και τη βία. Ο Bex είναι ο ηγέτης της Inter-City Crew (ICC) – η firm του. Σχεδιάζει να ενώσει τα αντίπαλα firms και να τους οδηγήσει όλους στο Euro στη Γερμανία, μια ευκαιρία να “αναλάβουν” τους ντόπιους. Αυτή είναι μια τιμητική θέση για την οποία θα πρέπει να αγωνιστεί. Σκηνές μαχών με μαχαίρια, σφαίρες και μπαστούνια. Η ταινία προκάλεσε τεράστια διαμάχη και υπήρχαν κλητεύσεις για να απαγορευτεί. Στα συν εννοείται συμπεριλαμβάνεται η τρομερή ερμηνεία του Gary Oldman.

I.D (1995)

Στον αστυνομικό John έχει ανατεθεί, μαζί με τον ανώτερο του, Trevor και μια μυστική ομάδα τεσσάρων ατόμων που έχει συσταθεί, να καταστρέψουν την περίφημη συμμορία των Dogs. Οι Dogs φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το ήμισυ του βίαιου εγκλήματος στο Νότιο Λονδίνο, καθώς και για το πλήθος φασαριών στο ποδοσφαιρικό σύλλογο της Shadwell Town. Ωστόσο, η συμπεριφορά του John ανησυχεί τον Trevor, καθώς η σκοτεινότερη πλευρά του εξελίσσεται σταδιακά, αντλούμενη από το βόμβο του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού.

The Football Factory (2004)

Το οπαδικό Trainspotting. Κάτι περισσότερο από μια μελέτη της εμμονής στη βία στο ποδόσφαιρο, για τους άνδρες που αναζητούν χώρο για να ενταχθούν και μέρη για να ανήκουν. Μια ξεχασμένη κουλτούρα των αγγλοσαξόνων, που ταλαιπωρήθηκε με το να τους λένε ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Χρησιμοποιούν τις γροθιές τους ως “φάρμακο” και περιγράφουν τη βία ως πιο ισχυρό από το σεξ και τα ναρκωτικά μαζί. Γυρισμένο με τη μορφή ντοκιμαντέρ, αλλά με την ενέργεια και τη ζωντάνια της φορητής κάμερας, το Football Factory είναι τρομακτικά πραγματικό αλλά γεμάτο οδυνηρό χιούμορ, όπως οι ακραίες σκέψεις και οι ενέργειες των χαρακτήρων που ξεδιπλώνονται στον θεατή.

Green Street Hooligans (2005)

Stand your ground and fight!
Ο Αμερικανός μαθητής Matt Buckner πηγαίνει στο Λονδίνο μετά την άδικη απέλασή του από το Χάρβαρντ. Εκεί γίνεται φίλος με τον γοητευτικό αλλά επικίνδυνο Πιτ Ντάνχαμ. Ο Ματ μπαίνει στον βίαιο κόσμο του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, της μυστικότητας και της ίντριγκας της ποδοσφαιρικής firm.

Ο Pete Dunham και η στενή ομάδα φίλων του αποτελούν τους Green Street Elite (GSE). Μια σκληρή ομάδα υποστηρικτών της West Ham United και μία από τις πιο σκληρές ποδοσφαιρικές firms του Λονδίνου. Έχουν έναν στόχο – να είναι η πιο σεβαστή ομάδα οπαδών στη χώρα – ανεξάρτητα από το τι χρειάζεται.
Ο Matt όχι μόνο απορροφάται από τον ενθουσιασμό του ποδοσφαίρου, αλλά και την αδελφικότητα και την αφοσίωση της ζωής στο εσωτερικό της GSE. Σύντομα όμως η επικίνδυνη νέα ζωή του θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχει.

 

The Firm (2009)

Ελαφρώς προσαρμοσμένη από την κλασσική ταινία του Alan Clarke το 1989, η ταινία του Νίλ Λας Αβένσκι έχει τεθεί νωρίτερα στη δεκαετία του ’80 και αναπαράγει μια παρόμοια ιστορία με το πρωτότυπο – αλλά από διαφορετική άποψη του χαρακτήρα.

Η ταινία επικεντρώνεται στον Dom, ένα νεαρό casual, που τραβιέται στον χαρισματικό αλλά επικίνδυνο κόσμο του κορυφαίου αγοριού της firm, Bex. Η ετοιμολογία και η αίσθηση του χιούμορ του Dom, τον κάνουν σύντομα ένα από τα αγόρια της firm. Όμως, καθώς ο Bex και η συμμορία του συγκρούονται με αντίπαλα firms σε ολόκληρη τη χώρα και οι βίαιες σπείρες ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ο Dom καταλαβαίνει ότι θέλει να βγει – μέχρι να μάθει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να φύγεις απλά. Χιούμορ, heart-warming και με jazz funk 80’s υπόκρουση, το THE FIRM είναι μια κλασική ιστορία της εποχής που βρίσκεται ανάμεσα σε μια από τις πιο σεβαστές firms της Αγγλίας.

*Το 2009, το ίδιο έτος με την κυκλοφορία του The Firm, η Scotland Yard κυκλοφόρησε εικόνες από 66 ύποπτους «χούλιγκαν» μετά από συγκρούσεις στο παιχνίδι μεταξύ West Ham και Millwall. Έξι από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν ήταν φωτογραφίες από αυτήν την ταινία.

Awaydays (2009)

Στα ζοφερά πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, και των χρόνων του χουλιγκανισμού, οι ευκαιρίες για νέους άνδρες που αναζητούν συγκίνηση είναι αυτό που πάντα ήταν: το σεξ, τα ναρκωτικά, το rock n ‘roll, η μόδα, το ποδόσφαιρο και οι μάχες. Ο Paul Carty είναι 19, όμορφος, αστείος, έξυπνος – και έχει βαρεθεί τη ζωή του. Η μητέρα του πέθανε πριν από ένα χρόνο. Ζει σε μεσοαστικό προάστιο με τον σιωπηλό πατέρα του και την μικρή αδελφή του, Molly. Ο Carty εργάζεται ως κατώτερος δημόσιος υπάλληλος και ξοδεύει όλους τους μισθούς σε συναυλίες, κλαμπ, δίσκους και ποδόσφαιρο. Σε έναν αγώνα συναντά τον Elvis. Ο Ελβις αλλάζει τα πάντα στη ζωή του. Είναι μέρος μιας συμμορίας που ονομάζεται The Pack. Οι The Pack είναι θρυλικοί. Ντύνονται με σχεδόν εξωφρενικό στυλ που έρχεται σε αντίθεση με τους Boneheads και Bootboys που ανταγωνίζονται. Φοράνε πουκάμισα Lacoste τένις, τζιν Lois και παπούτσια Adidas Forest Hills. Για όσο καιρό πήγαινε στο γήπεδο, ο Carty έχει γοητευτεί από τους The Pack.

Cass (2008)

Ο Cass Pennant ήταν ένα ορφανό μωρό από την Τζαμάικα, που μεγάλωσε από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Άγγλων σε ένα νότιο προάστιο του Λονδίνου. Στις δύσκολες μέρες πριν από την πολυπολιτισμικότητα, ο νεαρός Cass υπόκειται στον ρατσιστικό εκφοβισμό των καιρών. Βλέπουμε τον νεαρό να βρίσκει την ταυτότητά του ανάμεσα στις οπαδικές συμμορίες του ανατολικού Λονδίνου και στη συνέχεια να εκφράζει την αυτοεκδήλωση στη βία. Καθώς ο Cass Pennant γίνεται θρύλος του δρόμου, η φήμη του ως άφοβος μαχητής τον φέρνει σε σύγκρουση με την χρήση οπλισμού. Το τελευταίο ερώτημα παραμένει: εκδίκηση ή μεταρρύθμιση; Vendetta, ή προσωπική ανάπτυξη; Αυτή είναι μια ιστορία της εποχής του. Αυτός είναι ένας μύθος των δρόμων. Αυτός είναι ο CASS.

Okolofutbola (2013)

Τέσσερις ηγέτες ενός από τα κορυφαία clubs της Σπάρτακ Μόσχας μπερδεύονται: “Υπάρχει ένας αρουραίος στο πλήρωμα.” Η αστυνομία ήταν πάρα πολύ τυχερή στο να σπάσει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές τους. Οι αγώνες, τα μπάχαλα των πεζοδρομίων κατά τη διάρκεια των ημερών του ντέρμπι, το ερωτικό τρίγωνο, η φιλία, η προδοσία, ο θάνατος, το “casual”, οι εθνοτικές εντάσεις στη σημερινή Μόσχα – είναι όλα εδώ. Οι πραγματικοί πρώην οπαδοί συνέβαλαν στο σενάριο και έπαιξαν μικρά κομμάτια στην ταινία. Πολλές από τις σκηνές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν όχι πολύ καιρό πριν.

Rise Of The Footsoldier (2007)

H ταινία ακολουθεί την αδυσώπητη άνοδο του Carlton Leach, ενός από τους πιο στυγνούς “στρατηγούς” των firms, που έγινε μέλος μιας περιβόητης συμμορίας εγκληματιών. Οι δρόμοι τους ξεκίνησαν μέσω του Λονδίνου και του Essex στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Είναι τρεις δεκαετίες της ζωής που τον ακολουθούσαν από τον χουλιγκανισμό, μέχρι την αναδυόμενη καριέρα του ως bouncer, την εμπλοκή του στις εγκληματικές πτυχές της πρώιμης ‘rave’ σκηνής και στη συνέχεια στην άνοδό του ως μία από τις πιο σεβαστές φιγούρες εγκληματία στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Back to top button