Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ριβάλντο: Το ψαλιδάκι, το χατ-τρικ και η ιστορική βραδιά ενός μάγου (vid)

Ο Ριβάλντο κλείνει σήμερα τα 48 και εμείς θυμόμαστε το κινηματογραφικό χατ-τρικ του Βραζιλιάνου μάγου κόντρα στην Βαλένθια το 2001, σε ένα ματς στο οποίο με ψαλιδάκι στο 89’ της τελευταίας αγωνιστικής, έβγαλε την Μπαρτσελόνα στο Champions League.

Δεκάδες χιλιάδες λέξεις απαιτούνται για να μην αδικήσεις κανένα σημείο της καριέρας του Βραζιλιάνου που έκανε την τιμή στο ποδόσφαιρο της χώρας μας να γράψει στην Ελλάδα τα τελευταία κομμάτια της διαδρομής του στο άθλημα με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Ο Ριβάλντο κατέκτησε τίτλους στην πατρίδα του, στην Ισπανία, σήκωσε Παγκόσμιο Κύπελλο με την Σελεσάο, Champions League με την Μίλαν, έγραψε ένα ατέλειωτο κατεβατό με ατομικές διακρίσεις, όμως η εμφάνιση της τελευταίας αγωνιστικής της La Liga τη σεζόν 2000-01 ήταν το κάτι άλλο. Με αφορμή τα γενέθλιά του κάνουμε focus σε αυτή, σε μια βραδιά που θα μείνει για πάντα αθάνατη.

Το καλοκαίρι του 2000 στην Ρεάλ Μαδρίτης υπήρξε η άφιξη του Φλορεντίνο Πέρεθ και εκείνος πλήρωσε τη ρήτρα του Λουίς Φίγκο, οπότε η Μπαρτσελόνα με τα χρήματα από τον Πορτογάλο αγόρασε παίκτες όπως οι Μαρκ Οβερμαρς, Ιβάν Ντε Λα Πένια και Ζεράρ Αλφόνσο. Δυστυχώς για τους Blaugrana οι μεταγραφές αυτές δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα και ύστερα από διαδοχικές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία, η ομάδα δεν είχε μόνο είχε αχανή διαφορά από την πρώτη θέση, αλλά μπήκε στην τελευταία αγωνιστική ούσα εκτός των θέσεων του Champions League.

Για να συμβεί αυτό, στα δύο προηγούμενα ματς πρωταθλήματος οι Καταλανοί έχασαν εντός από την Οβιέδο (0-1) και αναδείχθηκαν ισόπαλοι εκτός με την Βαγιαδολίδ (2-2), αποτελέσματα που οδήγησαν στην απομάκρυνση του μετέπειτα τεχνικού της ΑΕΚ, Λορένθο Σερά Φερέρ. Ετσι, στον πάγκο του Camp Nou για το ματς της 21ης Ιουνίου του 2001 καθόταν ο Κάρλες Ρέσακ. Αντίπαλος ήταν η Βαλένθια, η οποία είχε 3 βαθμούς περισσότερους και βρισκόταν εκείνη στην 4η θέση την οποία ήθελε να κάνει δική της η Μπάρτσα, για την οποία έπαιζε το τελευταίο του ματς ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Αντίπαλος προπονητής ήταν επίσης κάποιος που αργότερα στην καριέρα του πέρασε από την Ελλάδα και τον Αρη, ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του παίκτες όπως Αγιάλα, Μπαράχα, Κίλι Γκονσάλες, Αϊμάρ και προερχόταν από δύο σερί χαμένους τελικούς Champions League. Ομως η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει στο ματς του πρώτου γύρου στο Mestalla και σε περίπτωση νίκης θα ήταν από πάνω στην ισοβαθμία.

Πιο τέλειο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει στο ματς για τους Καταλανούς, καθώς μόλις στο 2’ ο Ριβάλντο με εκπληκτικό φάουλ πέρασε την μπάλα από το πιο μπόσικο σημείο του τείχους και με απίστευτα φάλτσα την έστειλε δοκάρι-και-μέσα στα δίχτυα για το 1-0. Πέρα από τους δύο τελικούς CL, αυτή η Βαλένθια τα τρία επόμενα χρόνια κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι κάθε άλλο παρά αντίπαλος που μπορούσες εύκολα να λυγίσεις ήταν. Με κεφαλιά ψαράκι στο παραθυράκι ύστερα από κόρνερ, ο legend μέσος, Μπαράχα, νίκησε τον Ντουτρουέλ και πάγωσε τους 90.000 θεατές για το 1-1.

Το ματς φάνηκε ότι θα πάει στο ημίχρονο στην ισοπαλία, όμως ο Ριβάλντο δεν το επέτρεψε αυτό. Ενα λεπτό πριν τα 45 με εκπληκτική προσποίηση περίπου από το σημείο απ’ όπου άνοιξε το σκορ, άφησε τον Κίλι Γκονσάλες να τον ψάχνει και με πανίσχυρο αριστερό δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης σε έναν άλλο θρυλικό άσο των Νυχτερίδων, τον Σάντι Κανιθάρες για το 2-1.

Εκτός από τον Ριβάλντο όμως, την υπογραφή του στο ματς έμελλε να βάλει και ο Μπαράχα, ο οποίος με δεύτερο γκολ με με κεφαλιά ψαράκι (!) ισοφάρισε στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης (2-2). Η Βαλένθια είχε καλές στιγμές για να τελειώσει το σκηνικό, ο Ρέσακ αντικατέστησε τον Πεπ, που δυσανασχέτησε ενώ ο Κανιθάρες σταμάτησε τον Ριβάλντο από το να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Ομως ο Βραζιλιάνος κρατούσε την την τελευταία του κουβέντα για να την πει στο φινάλε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Επειτα από σκαφτή μπαλιά του Φρανκ Ντε Μπουρ, ο Ριβάλντο έκανε κοντρόλ με το στήθος έχοντας δύο αντιπάλους πάνω στην πλάτη του και πριν η μπάλα πέσει καν στο έδαφος με ανάποδο ψαλίδι από το όριο περιοχής βρήκε τη γωνία γράφοντας το τελικό 3-2 και στέλνοντας την Μπαρτσελόνα στα αστέρια σε ένα φινάλε βγαλμένο από ταινία.

Αυτό που ακολούθησε δεν περιγράφεται, όμως η εμφάνιση του Ριβάλντο περιγράφεται ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών. Ο αριστεροπόδαρος μάγος με ένα από τα ομορφότερα και μαζί κρισιμότερα γκολ όλων που έχει δει το άθλημα έβγαλε μόνος του τους Καταλανούς στο Champions League με ένα χατ-τρικ που χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως το κορυφαίο που έχει πετύχει ποτέ κανένας στο top-level…

Διαβάστε επίσης

Back to top button