Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο προπονητής που απολύθηκε σε… 10 λεπτά!

Συχνά η παρουσία ενός τεχνικού στο τιμόνι μιας ομάδας μετατρέπεται σε εφιάλτη. Συνεπώς, οι μέρες του είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Μερικές φορές πάλι, δεν υπερβαίνει καν τα 600 δευτερόλεπτα…

Η συμφωνία και η υπογραφή συμβολαίου με έναν προπονητή κατά κανόνα καλλιεργεί προσδοκίες για αγωνιστική ανάταση, αγωνιστική ανασυγκρότηση, τόσο στους φιλάθλους, όσο και στους παίκτες.

Αυτομάτως πνέει ο άνεμος του διαφορετικού στις τάξεις του κλαμπ και η εξέλιξη αποτελεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Τουλάχιστον, θεωρητικά. Διότι δεν είναι λίγες φορές που στην πράξη τα παραπάνω διαψεύδονται οικτρά, με αποτέλεσμα την αποπομπή του ανθρώπου, ο οποίος κατέφθανε ως Μεσσίας.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Στην Αγγλία υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μακροημέρευσαν σε πάγκους επί δεκαετίες. Χαρακτηριστικότερες εξ αυτών οι περιπτώσεις των Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσέν Βενγκέρ σε Άρσεναλ, αντίστοιχα.

Πάντως, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν ανήκει σίγουρα σε αυτή…

Μολονότι εύλογα οι περισσότεροι ίσως να θεωρούσαν ότι η απόλυση του «γίγαντα» Νίκου Αλέφαντου το Σεπτέμβριο του 2002 από την τεχνική ηγεσία του Φωστήρα μέσα σε τρεις ώρες (!) συνιστά το απόλυτο ρεκόρ, εντούτοις έχουν άδικο. Δεν είναι εκείνος ο κάτοχος του διόλου τιμητικού τίτλου.

Μάιος 2007. Οι διοικούντες τον… ποδοσφαιρικό κολοσσό της Τορκί Γιουνάιτεντ (σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) απηυδισμένοι από τις εμφανίσεις του συλλόγου, αποφασίζουν να προβούν σε μια κίνηση ηλεκτροσόκ για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η απομάκρυνση του Κιθ Κέρλ επισημοποιείται και ο «εκλεκτός», Λίροϊ Ροζενιόρ, άλλοτε επιθετικός των Φούλαμ, Γουέστ Χαμ και Κουίνς Πάρκ Ρέιτζερς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και μοιάζει έτοιμος να καλύψει το κενό.

Το ημερολόγιο δείχνει 17 Μαΐου 2007 και η πρόσληψη του Ροζενιόρ επισημοποιείται. Η υπογραφή του μπαίνει φαρδιά πλατιά σε συμβόλαιο συνεργασίας.

Πράγματι, στις 13:30 ώρα Αγγλίας το deal ολοκληρώνεται και μάλιστα η χαρμοσύνη εξέλιξη ανακοινώνεται μέσω συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι, δηλαδή δέκα λεπτά αργότερα, γνωστοποιείται και με τη βούλα ότι ο σύλλογος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αλλάζει σελίδα.

Και αυτό γιατί δευτερόλεπτα πριν είχε υπογραφεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο Μάικ Μπέιτσον είχε παραχωρήσει μεγάλο μέρος των μετοχών του συλλόγου.

Το κλαμπ είχε περάσει στα χέρια μιας ομάδας φιλόδοξων επιχειρηματιών. Πλέον, οι τελευταίοι κατείχαν το πλειοψηφικό πακέτο της τάξεως του 51%.

Υπό άλλες συνθήκες η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως να λογιζόταν ως κάτι ωφέλιμο, ήτοι να μεταφραζόταν σε διάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού για αγορά παικτών και ποιοτική αναβάθμιση του έμψυχου δυναμικού. Μα δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυε.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το νέο αφεντικό είχε θέσει έναν ρητό και ξεκάθαρο όρο. Εκείνος υπαγόρευε ότι τα κλειδιά θα δίνονταν σε έναν τεχνικό με μοναδικό γνώμονα την τήρηση των προδιαγραφών που είχαν ορίσει οι ίδιοι. Ως εκ τούτου, ο Λίροϊ Ροζενιόρ αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα σε βαθμό που να οριστικοποιεί ότι ο Λίροϊ θα καθαιρεθεί από τη θέση του επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος. Ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής την Τρίτη, ωστόσο έπειτα το κλαμπ δέχθηκε μια πρόταση από μια κοινοπραξία που έκανε δεκτή. Οποιονδήποτε και αν επιλέξουν οι νέοι ιδιοκτήτες για να ηγηθεί της προσπάθειας, θα βασίζεται στα δικά τους κριτήρια», σημείωνε εκείνη την εποχή ο γενικός διευθυντής, Ντέμπι Χάνκοξ.

Βέβαια, εκ των υστέρων τα λόγια του αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα…

«Αδυνατούσα να το φανταστώ»

Το 56χρονο σήμερα «θύμα» της υπόθεσης είχε υπογραμμίσει περίλυπο τότε: «Ο Μπέιτσον δεν είχε προβλέψει ότι θα πουλήσει το κλαμπ σύντομα. Έτσι, έκανα τη συνέντευξη Τύπου κανονικά και μέσα σε δέκα λεπτά ο ίδιος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι πούλησε την ομάδα. Το ήξερα ότι αυτό θα συνέβαινε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν έπειτα από δέκα λεπτά».

Το πιο σουρεαλιστικό στοιχείο της ιστορίας είναι άλλο: Ο… γάμος, ο οποίος τελικά έληξε τόσο άδοξα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφορούσε στον άνθρωπο που είχε καθοδηγήσει πρωτύτερα το σύλλογο επί μια τετραετία (2002-2006) και μάλιστα είχε συμβάλει τα μέγιστα στην άνοδο στην τρίτη κατηγορία την παρθενική του χρονιά.

Όσα διαδραματίστηκαν δεν προσομοιάζουν ακριβώς με απόδειξη ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του…

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button