Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Μοριμότο: Ντεμπούτο στα 15, σύγκριση με το «Φαινόμενο», Μουντιάλ και ΑΕΠ Κοζάνης (vids)

Η ΑΕΠ Κοζάνης έκανε το «μπαμ» στη Football League και ανακοίνωσε την απόκτηση του Τακαγιούκι Μοριμότο, ενός από τους σπουδαιότερους - στη θεωρία - Ιάπωνες ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής.

Η ΑΕΠ Κοζάνης έκανε το «μπαμ» στη Football League και ανακοίνωσε την απόκτηση του Τακαγιούκι Μοριμότο, ενός από τους σπουδαιότερους – στη θεωρία – Ιάπωνες ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής.

Κάτοικος Κοζάνης είναι από την Τρίτη (13/10) ο Τακαγιούκι Μοριμότο, ο Ιάπωνας πρώην διεθνής επιθετικός με καριέρα σε Ιαπωνία και Ιταλία, που έσπασε όλα τα ρεκόρ νεότητας στην πατρίδα του.

Η «ιαπωνική μηχανή γκολ», όπως τον αποκάλεσε στην ανακοίνωση της η ΑΕΠ Κοζάνης, έχει σκοράρει 79 τέρματα σε 369 εμφανίσεις καριέρας, μιας καριέρας που ξεκίνησε 17 (!) χρόνια πριν.

Ο Μοριμότο έκανε τα πάντα νωρίς και έσπασε όλα τα σχετικά ιαπωνικά ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, ο γεννημένος στην Καβασάκι φορ είναι ο νεότερος Ιάπωνας που υπέγραψε ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο, ο νεότερος που έκανε ντεμπούτο στην J1 League (15 ετών, 10 μηνών και 6 ημερών), καθώς και ο νεότερος που σκόραρε σε αυτήν (15 ετών, 11 μηνών και 29 ημερών)! Φυσικά και κατέκτησε το βραβείο του «Rookie της σεζόν» στην πρώτη του χρονιά.

Το καλοκαίρι του 2016, σε ηλικία 18 ετών έκανε το βήμα στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα της Serie A, με τον δανεισμό του στην Κατάνια, η οποία τον αγόρασε ένα χρόνο μετά. Το ντεμπούτο του άργησε έξι μήνες, αλλά πέντε λεπτά από τη στιγμή που πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι κόντρα στην Αταλάντα, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: σκόραρε. Ακολούθησε, όμως, ρήξη χιαστού που τον άφησε έξι μήνες εκτός δράσης, όμως τον πείσμωσε για να γυρίσει πιο δυνατός.

Τη σεζόν 2008/09 σκόραρε 10 γκολ σε 25 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, μοίρασε αρκετές ασίστ και ανάγκασε τον Αλεξάντερ Πάτο να τον συγκρίνει δημόσια με τον Ρονάλντο – το «φαινόμενο» – προσθέτοντας πως «είναι ο καλύτερος μικρός παίκτης της Serie A».

Τότε ήταν που ήρθε και η πτώση στην απόδοση του, μετά και από τις μεταγραφικές προσθήκες ονομάτων όπως οι Τζιουσέπε Μασκαρα, Μάξι Λόπεθ και Χόρχε Μαρτίνεθ, με τον Μοριμότο να βλέπει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ως την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο. Εννοείται πως κλήθηκε στην αποστολή των Ιαπώνων, όμως εν τέλει δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο.

Πωλήθηκε στη νεοφώτιστη Νοβάρα, επέστρεψε στην Κατάνια και τελικά στην πατρίδα του, για λογαριασμό των Γιουνάιτεντ Τσίμπα, Καβασάκι Φροντάλε και προσφάτως Αβίσπα Κουκουόκα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έλυσε το συμβόλαιο του με την τελευταία, αναζητώντας την επιστροφή του στην Ευρώπη. «Πλησιάζω στο τέλος της καριέρας μου και θέλω να βρω μια πρόκληση σε διαφορετικό περιβάλλον μια ακόμη φορά», δήλωσε.

Με την καθοριστική συμβολή της «PPA World», ο Τακαγιούκι Μοριμότο «προσγειώθηκε» το πρωί της Τρίτης (13/10) στο Αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης και φόρεσε τα… ποντιακά της ΑΕΠ Κοζάνης, βρίσκοντας στην ελληνική Football League την πρόκληση που αναζητούσε.

photo credits: matiesstasport

Διαβάστε επίσης

Back to top button