ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Τέσσερις μεταγραφές που θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας (pics+vids)

Η ιστορία γράφεται με πράξεις και όχι με λόγια και υποθέσεις.

Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αλλάζουν τη μοίρα, αλλάζουν την πορεία ανθρώπων αλλά και συλλόγων – μιλώντας καθαρά ποδοσφαιρικά.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμάται τέσσερις μεταγραφές που εάν είχαν ολοκληρωθεί, θα είχαν αλλάξει εντελώς τον ποδοσφαιρικό χάρτη, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

ΤΙΕΡΙ ΑΝΡΙ: ΤΟΝ… ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗ

Στις 21 Φεβρουαρίου 2006, τα… μάγια λύθηκαν. Η Άρσεναλ νίκησε με 1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κι έγινε ο πρώτος βρετανικός σύλλογος που καταφέρνει κάτι τέτοιο επί των «μερένχες». «Χρυσός» σκόρερ ήταν ο Τιερί Ανρί που, όμως, λίγα χρόνια νωρίτερα θα μπορούσε να είχε καταλήξει στη «βασίλισσα της Ευρώπης».

«Όταν ο Ανρί αγωνιζόταν για τη Μονακό, ήμασταν πεπεισμένοι πως είχαμε ολοκληρώσει τη μεταγραφή, καθώς είχε ήδη υπογράψει το συμβόλαιό του», έλεγε ο Λορέντσο Σανθ στην εκπομπή “ Idolos”. Ο Σανθ υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Ρεάλ – από διαφορετικά πόστα – από το 1985 μέχρι το 2000, έχοντας διατελέσει μάλιστα και πρόεδρος από το 1995 ως το 2000. «Σχεδόν τον είχαμε βάλει στο αεροπλάνο, αλλά τότε εμφανίστηκε ο πατέρας του και μας είπε πως φοβάται τον πρόεδρο της Μονακό και ότι δεν θα τον άφηνε να φύγει».

Ο πατέρας του Ανρί ήταν ανένδοτος και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε. Ο γιος του αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μονακό από το 1993 ως το 1999, έχοντας και μια σύντομη θητεία στη Γιουβέντους, για να γίνει εν συνεχεία θρύλος της Άρσεναλ. Ακολούθησε το πετυχημένο πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα, με την οποία θα κατακτούσε δύο φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας και μία το UEFA Champions League.

ΚΙΛΙΑΝ ΜΠΑΠΕ: ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΙΑ

Η περίπτωση του Ανρί δεν ήταν η πρώτη που ένας μπαμπάς θα σταματούσε μία μεταγραφή – και μάλιστα της Μονακό! Τον Φεβρουάριο του 2015, ο πατέρας του Κιλιάν Μπαπέ έθεσε βέτο, αποτρέποντας το γιο του να μετακινηθεί στη Λειψία, ομάδα τότε της Bundesliga 2!

«Είχαμε κάνει κάποιες καλές συζητήσεις, αλλά τότε ενεπλάκη ο πατέρας του», αποκάλυπτε λίγο καιρό αργότερα ο Ραλφ Ράνγκνικ σε συνέντευξή του στην “ Bild”. «”Εάν μπορείς να μου εγγυηθείς πως θα είσαι ο επόμενος προπονητής, τότε σου προσφέρω τον γιο μου”, μου είχε πει ο πατέρας του Κιλιάν».

Ο Ράνγκνικ – τεχνικός διευθυντής στη Λειψία από το 2012 – ανέλαβε εν τέλει την τεχνική ηγεσία του γερμανικού συλλόγου, μόνο που αυτό συνέβη λίγο αργά – τον Ιούλιο του 2015. Μέχρι τότε, ο Μπαπέ είχε εκτοξεύσει την ποδοσφαιρική του αξία και είχε μπει ήδη στο στόχαστρο άλλων κορυφαίων συλλόγων, για να τον κάνει τελικά δικό της η Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2017.

Πλέον, θεωρείται το πλέον ακριβό ποδοσφαιρικό περιουσιακό στοιχείο!

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ: ΤΑ 3,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΑΓΑ

Ο Κάρλος Ρινκόν, ο άνθρωπος που επί πολλά χρόνια καθόριζε την πορεία της Μάλαγα στο μεταγραφικό παζάρι, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο El Desmarque πως ο ισπανικός σύλλογος είχε φτάσει μια ανάσα από την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. «Παρακολουθούσαμε ποδοσφαιριστές προτού τους ανακαλύψουν άλλοι σύλλογοι και συχνά δρούσαμε πολύ γρήγορα», περιέγραφε ο Ρινκόν.

«Ο Ρονάλντο τότε δεν είχε κάνει καν ακόμη ντεμπούτο για τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Ήμασταν σε επαφή με τον ατζέντη του, Πέδρο Μέντες, και του κάναμε μια προσφορά για να φέρει τον Ρονάλντο στη Μάλαγα». Η συμφωνία, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο λόγος; «Είχαμε διαθέσιμο μόνο 1,5 εκ. ευρώ και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε το μπάτζετ μας. Η Σπόρτινγκ μας είχε ζητήσει 3,5 εκατομμύρια. Σταματήσαμε τις διαπραγματεύσεις καθώς δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το ποσό. Εκ των υστέρων, φυσικά, τα χρήματα αποδείχθηκαν πολύ λίγα, ωστόσο τότε δεν τα είχαμε και δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα!».

Ο Ρονάλντο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με τα «Λιοντάρια της Λισσαβόνας» τον Αύγουστο του 2002. Η Άρσεναλ για αρκετό καιρό ήταν το φαβορί για να τον αποκτήσει, η Γιουβέντους είχε έτοιμη τη συμφωνία και η Βαλένθια είχε οψιόν αγοράς του επιθετικού – τελικά δεν πήγε σε κανέναν από αυτούς τους συλλόγους. Αντίθετα, κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 19 εκ. ευρώ το 2003. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

ΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Ο Ρονάλντο θα μπορούσε να έχει έντονο ανταγωνισμό στους «Κόκκινους Διάβολους» εάν έναν χρόνο αργότερα ολοκληρωνόταν η μεταγραφή του Άριεν Ρόμπεν. «Είχαμε κάνει μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση στο Μάντσεστερ με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μιλήσαμε για ποδόσφαιρο αλλά και για τη ζωή, γενικότερα», εκμυστηρευόταν μερικά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στο “ FourFourTwo” ο Ολλανδός. «Επισκέφτηκα το προπονητικό τους κέντρο και όλα έδειχναν να πηγαίνουν πρίμα».

«Ωστόσο, όταν επέστρεψα στην PSV, δεν έγινε κάτι», συνέχιζε με παράπονο ο Ρόμπεν. «Δεν υπήρξε κάποια άλλη ουσιαστική επαφή και η συμφωνία δεν προχώρησε. Η Αϊντχόφεν συζητούσε και με την Τσέλσι εκείνο το διάστημα. Ίσως είχαν προσφέρει περισσότερα χρήματα, δεν το γνωρίζω». Τελικά, ο Ρόμπεν μετακόμισε έναντι 18 εκ. ευρώ στους «μπλε» του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2004.

«Μίλησα με τους ανθρώπους της Τσέλσι και μου άρεσε το σχέδιό τους», κατέληγε ο Ρόμπεν. «Είχαμε μία συνάντηση και η απόφαση πάρθηκε γρήγορα. Εάν, όμως, είχε κάνει πρόταση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νομίζω θα πήγαινα σε αυτούς». Για τον 36χρονο, πλέον, εξτρέμ, ακολούθησε η – μάλλον αδιάφορη – μετακίνηση στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2009 η μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία μεταξύ άλλων κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα Γερμανίας κι ένα UEFA Champions League.

Διαβάστε επίσης

Back to top button