Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Πρωινός Τύπος (10/5): «Ο Ολυμπιακός θέλει το πρωτάθλημα με ή χωρίς ποδόσφαιρο – Αποχαιρετάει ο Αυγενάκης»

Αιχμηρός, αλλά και... αποκαλυπτικός ο Πρωινός Τύπος της Κυριακής...

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις των κυριακάτικων αθλητικών εφημερίδων…

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Είναι παραπλανητικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν τον μπαμπούλα του ΟΣΦΠ, ως πρωτοστάτη στην προσπάθεια να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, για να φέρουν σε δύσκολη θέση ομάδες σαν την ΑΕΚ. Ο ΟΣΦΠ δεν είναι πρωτοστάτης. Να του δώσουν το πρωτάθλημα θέλει, με ή χωρίς ποδόσφαιρο. Αντίθετα, η ΑΕΚ είναι πρωτοστάτης στην προσπάθεια να σωθεί το ποδόσφαιρο, γιατί έχει την πιο συνεπή στάση από την αρχή. Στάση που ακολουθεί απόλυτα την πορεία που χαράσσει η Πολιτεία. Και σου λέει, ό,τι επιτυχία έχουμε σαν χώρα ως τώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε αυτή να προσαρμόσουμε και τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Τι πιο απλό; Τι πιο αυτονόητο για μια ΠΑΕ, να θέλει να διεξάγεται αυτό για το οποίο υπάρχει; Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Τι πιο θεμιτό να θέλει μέσα στο γήπεδο να κριθούν όλα. Όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Ό,τι πει η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές. Ό,τι λένε οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται η Γ.Γ.Α. Από πότε μια ΠΑΕ είναι πιο ειδική από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρώτοι θα δώσουν λόγο για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους, μαζί με την κυβέρνηση, για κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που ανοίγει σιγά-σιγά ξανά. Λυπάμαι που πρέπει να λέμε τα αυτονόητα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΝΤΗΣ – DOCUMENTO

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προσεχείς εβδομάδες θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είναι μεταξύ των πρώτων που θα μας αποχαιρετήσουν. Πόσο χειρότερα να πάει ο διάδοχος του, όποιος κι αν είναι; Δέκα μήνες στο υφυπουργείο ο Λ. Αυγενάκης έχει πετύχει το… απόλυτο μηδέν και φιγουράρει μεταξύ των δύο τριών χειρότερων υφυπουργών Αθλητισμού την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να του πρωτοχρεώσει; Το μοναδικό πράγμα στο οποίο πήγε καλά (σχεδόν αρίστευσε) είναι οι φωτογραφίες προ πανδημίας και οι τηλεδιασκέψεις χωρίς νόημα και δίχως αντικείμενο τις μέρες του κορωνοϊού.  Τόση έκθεση σε μικρόφωνα και κάμερες δεν είχε άλλο πρόσωπο της κυβέρνησης. Τολμώ να τον συγκρίνω μόνο με τον Άδωνι Γεωργιάδη που μιλάει ακόμη και στα… νέα του σπιτιού του!

LIVE SPORT

Υπάρχουν πάντως κάποια μεταγραφικά ζητήματα που για τον κόουτς του Παναθηναϊκού είναι «απαραίτητα προς λύση». Και αφορούν την απόκτηση τουλάχιστον δύο εξτρέμ και ενός πλάγιου μπακ. Αυτές οι τρεις μεταγραφές έχουν δίπλα τη λέξη «πρέπει». Και τούτο γιατί από τους Πράσινους αναμένεται να αποχωρήσουν οι δανεικοί Νάγκι, Ανουάρ,Ζαχίντ, ενώ είναι στον «αέρα» οι περιπτώσεις των Ινσούα και Γιόχανσον. Σε ό,τι αφορά τους πλάγιους αμυντικούς, μετά την αποχώρηση του Αποστολάκη, ο Δώνης θεωρεί ότι σίγουρα πρέπει να αποκτηθεί ένας παίκτης.

Αν αποχωρήσει κάποιος εκ των Ινσούα, Γιόχανσον, αυτός πρέπει να είναι βασικός. Αν, μάλιστα φύγουν και οι δύο, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.Πάντως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό και την πτώση των τιμών, πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη με τις διαπραγματεύσεις. Το μεγάλο άγχος φυσικά για τον Έλληνα τεχνικό είναι πόσοι από τους βασικούς θα παραμείνουν. Και τούτο γιατί αν πάνε όλα «στραβά», τότε από τον Παναθηναϊκό μπορεί να αποχωρήσουν μέχρι και επτά παίκτες (Γιόχανσον, Ινσούα, Δώνης, Ανουάρ, Νάγκι, Ζαχίντ, Μακέντα). Κάτι το οποίο προφανώς, δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ο κόουτς.

ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ

Αυτό που πάει να γίνει στο βόλεϊ γυναικών είναι απλά όχι μια σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, αλλά ένα γεμάτο ποτήρι που το βάζουν κάτω απ’ τη βρύση, την ανοίγουν μέχρι το τέρμα και περιμένουν να μη χυθεί νερό απ’ έξω! Ο Καραμπέτσος έτσι γουστάρει προφανώς και ενεργώντας όπως θα ντρεπόταν να ενεργήσει οργανωμένος οπαδός του γαύρου, πάει να κάνει απονομή! Να δώσει το Πρωτάθλημα στον γαύρο, γιατί έτσι ρε παιδί μου! Γιατί μπορεί. Γιατί νομίζει πως κάνεις δεν θα μιλήσει. Η ενημέρωση που υπάρχει προς τις ομάδες ήταν τουλάχιστον κωμική μέσω μιας άτυπης τηλεδιάσκεψης πριν δύο εβδομάδες. Κι αυτό θεωρούν πως τους δίνει το δικαίωμα να προκαλούν την κοινωνία ολόκληρη σε μια εποχή που ο κόσμος ασχολείται με άλλα ζητήματα, με τα νεύρα όλων να είναι στην… τσίτα.

Βρήκαν ευκαιρία όμως να περάσουν κάτι τόσο σιχαμένο, τόσο αηδιαστικό. Οι γαύροι φυσικά θα πανηγυρίζουν θα το γράψουν κι αυτό στη γνωστή ιστορία τους που περισσότερο θυμίζει ποινικό μητρώο και η ζωή συνεχίζεται, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Δεν απευθύνονται σε μ… ες όμως. Δεν απευθύνονται σε ζώα. Όταν παίζεις με τη νοημοσύνη του κόσμου, όταν πας και… ξύνεις το λιοντάρι επειδή θεωρείς πως είναι ήρεμο, θα πρέπει να είσαι έτοιμος και για την αντίδραση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αυτό που αξίζει πλέον να προστεθεί ως σχόλιο για την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, με το νέο ισχυρότατο και πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του Πέδρο Μαρτίνς με την πειραϊκή ομάδα, είναι κάτι που είμαι βέβαιος πως πάνω απ’όλους το γνωρίζει ο ίδιος ο τεχνικός του Ολυμπιακού. Ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Από τη στιγμή που ολόκληρος ο οργανισμός Ολυμπιακός παρακολούθησε διαρκή βελτίωση της ομάδας υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς στη διάρκεια της πρώτης διετίας, περιμένει ότι κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να συμβαίνει. Τόσο στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας όσο και στα αποτελέσματα και τις διακρίσεις της.

Σε πρώτη φάση, βέβαια ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει να διαχειριστεί κάτι πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο για κάθε άνθρωπο που ζει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την αναταραχή που έχει προκληθεί λόγω του κορωνοϊού. Καλείται να κάνει κάτι για το οποίο δεν έχει εμπειρία από το παρελθόν της καριέρας του, όπως βέβαια συμβαίνει και για κάθε συνάδελφό του. Αλλά το άμεσο για τον Μαρτίνς σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει την ομάδα του έτοιμη ώστε να ολοκληρώσει την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που όλοι θεωρούν δεδομένο, να οδηγήσει τον Ολυμπιακό και στο τρόπαιο του Κυπέλλου (αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ και για λόγους επιβεβαίωσης ανωτερότητας), όπως φυσικά και να επιχειρήσει μια ακόμη ευρωπαϊκή υπέρβαση τον Αύγουστο, όταν όπως όλα δείχνουν θα γίνει ο επαναληπτικός με τη Γουλβς.

SPORTIME

Θα αλλάξει το ποδόσφαιρο. Αναπόφευκτα και αναντίρρητα. Ο κορονοϊός δεν έχει αφήσει τίποτα «αμόλυντο» στο διάβα του, μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Το θέμα είναι πόσο και προς ποια κατεύθυνση. Θετικά η αρνητικά, επίσης; Ο προπονητής αποκτά τη δυνατότητα να παρέμβει περισσότερο, να γίνει ολίγον… μπασκετικός τηρουμένων των αναλογιών. Δεκτό ότι δεν είναι κάτι καινοφανές (σε πολλά φιλικά οι ομάδες έχουν δικαίωμα για όσες αλλαγές θέλουν), όμως σε επίσημο περιβάλλον θα έχει ενδιαφέρον πώς  θα δοκιμαστεί. Συνιστά ένα νέο εν δυνάμει εργαλείο. Όσοι μάθουν να το χειρίζονται γρήγορα και σωστά, μπορεί να κερδίσουν πολλά. Κυρίως, η υπό διαμόρφωση πραγματικότητα του αθλήματος θα αφορά το «γύρω-γύρω». Επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα το αγωνιστικό κομμάτι.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε, άγνωστο για πόσο, τα τρελά ποσά για μεταγραφές. Κάτι όχι απαραίτητα κακό. Τα νούμερα είχαν πάρει την ανηφόρα, είχαν ξεφύγει από τη λογική, συνιστούσαν συχνά πρόκληση. Οι παίκτες και οι ατζέντηδες θα χάσουν διαπραγματευτική ισχύ, θα (πρέπει να) μειώσουν κατά πολύ τις απαιτήσεις τους. Πάει όμως αναλογικά. Οι σταρ θα την βρουν την άκρη. Τις συνέπειες θα βιώσουν στο πετσί τους οι πιο μικροί. Δυστυχώς. Μπαίνουμε σε άλλη εποχή, διαφορετική. Μπορεί η αλλαγή να είναι παροδική και εν τέλει το ποδόσφαιρο να επιστρέψει στο σημείο που το αφήσαμε πριν τον κορονοϊό. Μπορεί όμως και πολλά από όσα έρχονται, να μείνουν. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα κυλήσει η διαδικασία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Η πρώτη σέντρα εν μέσω κορωνοϊού έγινε στα γήπεδα της Νότιας Κορέας, της οποίας το πρωτάθλημα είχε διακοπεί. Όλοι τηρούσαν αποστάσεις, οι αναπληρωματικοί στον πάγκο ήταν με μάσκες. Στο γκολ ούτε αγκαλιές, ούτε πανηγύρια. Οι εξέδρες άδειες και οι φίλαθλοι με μάσκες επίσης παρακολουθούσαν το ματς από τα μπαρ και τις καφετέριες τηρώντας τις αποστάσεις. Μπήκε το γκολ στο 84′, κάποια χειροκροτήματα, κάποια επιφωνήματα κι αυτό ήταν όλο. Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες.

Αν όλα εξελιχτούν ευνοϊκά αντίστοιχα ίδια θα πρέπει να είναι και η δική μας συμπεριφορά. Μέχρι πότε; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Ούτε μπορεί να προβλέψει πότε θα πάει κόσμος στα γήπεδα. Έστω κι αν μεσολαβούν άδειες θέσεις μεταξύ των θεατών όπως θα γίνει στα θέατρα και τους κινηματογράφους. Αυτά είναι δύσκολα θέματα για να λάβουν απλουστευτικές απαντήσεις.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button