Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Καραπιάλης: Η αποθέωση, το πανό «πουλημένε», η επιστροφή! (pics, vids)

Αν κάποιος θελήσει να μιλήσει για τους σπουδαίους η αλήθεια είναι παίκτες που έχει βγάλει η ΑΕΛ, αλλά και συνολικά η Λάρισα, ο πρώτος που θα του έρθει στο μυαλό θα είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο Βασίλης Καραπιάλης.

Ο Βασίλης Καραπιάλης, ο παίκτης θρύλος της ΑΕΛ, επιστρέφει στους «βυσσινί» μετά από 30 χρόνια και το Gazzetta θυμίζει τα όσα είχαν γίνει την περίοδο της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό, το αρχικό όχι του παίκτη και τις αποδοκιμασίες στην επιστροφή του ως αντίπαλος.

Αν κάποιος θελήσει να μιλήσει για τους σπουδαίους η αλήθεια είναι παίκτες που έχει βγάλει η ΑΕΛ, αλλά και συνολικά η Λάρισα, ο πρώτος που θα του έρθει στο μυαλό θα είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο Βασίλης Καραπιάλης. Ένας ποδοσφαιριστής θρύλος, ένας αρτίστας της μπάλας που πολλοί τον συνέκριναν με τον μυθικό Βασίλη Χατζηπαναγή. Και τον συνέκριναν για το παιχνίδι του ήταν (το λιγότερο) θεαματικό.

Ο Καραπιάλης έμεινε 6 χρόνια στους «βυσσινί» κατακτώντας το μοναδικό πρωτάθλημα της ομάδας, ένα πρωτάθλημα που σε μεγάλο βαθμό είχε και την δική του σφραγίδα. Από εκείνη την εξαετία πέρασαν όχι ένα και δύο αλλά 30 χρόνια, η σχέση του κυρίως με τον κόσμο πέρασε από πολλά στάδια και πλέον ο θρύλος του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου επέστρεψε στην βάση του.

Όπως σας γράψαμε και χθες, ο Βασίλης Καραπιάλης αναλαμβάνει τη θέση του υπεύθυνου όλων των ακαδημιών της ομάδας και το Gazzetta θα προσπαθήσει να σας θυμίσει λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν τόσο με την μεταγραφή στην ΑΕΛ, όσο και σε αυτή στον Ολυμπιακό. Την πίεση της διοίκησης των «βυσσινί» για να φύγει, αλλά και τις αποδοκιμασίες στον πρώτο του αγώνα μόλις επέστρεψε στο Αλκαζάρ ως αντίπαλος.

Ο Βασίλης Καραπιάλης

Τα 2.1 εκατομμύρια του ΟΦΗ και η θέλησή του να πάει στην αγαπημένη του ΑΕΛ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και το μακρινό 1984. Τότε ο Καραπιάλης αγωνιζόταν στον Τοξότη Λάρισας που έπαιζε στις μικρές κατηγορίες, έχοντας όμως προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδων της Α’ Εθνικής. Ο ΟΦΗ μάλιστα την συγκεκριμένη χρονιά δεν έμεινε μόνο στο ενδιαφέρον και έκανε πρόταση στον Τοξότη για την απόκτηση του 19χρονου μεσοεπιθετικού. Μια πρόταση που έφτασε τα 2.1 εκατομμύρια δραχμές, ένα μεγάλο για την εποχή ποσό και ειδικά από την στιγμή που μιλάγαμε για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν σε ερασιτεχνική ομάδα.

Ωστόσο η μεταγραφή αυτή ναυάγησε καθώς ο Καραπιάλης δεν ήθελε να φύγει από την Λάρισα, ενώ ποτέ του δεν έκρυβε πως το όνειρό του ήταν να αγωνιστεί στην αγαπημένη του ΑΕΛ. Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε την επόμενη χρονιά, παρότι χρειάστηκε ένα μίνι σήριαλ. Η ΑΕΛ τότε έχοντας κατακτήσει και το Κύπελλο ήταν η μεγάλη δύναμη της ευρύτερης περιοχής και είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για κανέναν παίκτη από ομάδα της περιφέρειας να δώσει πάνω από 750.000 δραχμές. Το συγκεκριμένο ποσό η διοίκηση του Τοξότη θεωρούσε μικρό και οι φίλοι της ΑΕΛ πίεσαν την δικιά τους διοίκηση να αυξήσει την προσφορά κάτι που έγινε και ο Καραπιάλης μεταγράφηκε στην μεγάλη του αγάπη για 1 εκατομμύριο. Μάλιστα ο παίκτης δεν είχε πάρει δραχμή, αλλά είχε δηλώσει πως το μεγαλύτερο δώρο ήταν πως θα αγωνιστεί στην ΑΕΛ.

Κόντρα στην ΑΕΚ έκανε ντεμπούτο ο Καραπιάλης

Το πρώτο του παιχνίδι και προσωπικός σύνδεσμος οπαδών του

Στις 19 Οκτωβρίου του 1985 ο Βασίλης Καραπιάλης έκανε το ντεμπούτο στον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, στον οποίο οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες με 2-2, με τον 20χρονο τότε μεσοεπιθετικό να παίζει για 45 λεπτά. Στις 3/11 έγινε και το ντεμπούτο του στο Αλκαζάρ με τους Θεσσαλούς να επικρατούν με 3-0 του Απόλλωνα και τον Καραπιάλη να παίζει και στα 90 λεπτά. Συνολικά την πρώτη του χρονιά μέτρησε 19 συμμετοχές και 1 γκολ, στην εντός έδρας ήττα με 3-2 από τον Πανσερραϊκό.

Την χρονιά που η ΑΕΛ κατέκτησε το μοναδικό της πρωτάθλημα και μοναδικό επαρχιακής ομάδας συνολικά στην χώρα μας, ο Καραπιάλης έπαιξε σε 30 παιχνίδια σκοράροντας 3 φοράς, όντας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της τεράστιας επιτυχίας. Μάλιστα ήταν τέτοια η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του, που είχε φτιαχτεί κάτι σαν σύνδεσμος φίλων του οι οποίοι καθόντουσαν σε συγκεκριμένο μέρος του Αλκαζάρ και είχαν πανό που έγραφε «Καραπιάλη You are magic».

Οι Καραπιάλης, Βαλαώρας και Ζιώγας

Η αποχώρησή του και η απόφαση της διοίκησης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

‘Όλα τα ωραία όμως έχουν ένα τέλος και η σχέση του Καραπιάλη με την ΑΕΛ τελείωσε τον Ιούλιο του 1991. Η διοίκηση του Κώστα Σαμαρά αποφάσισε να πουλήσει τον παίκτη, καθώς όπως είχε δηλώσει τότε ο ισχυρός άνδρας των «βυσσινί», ο Κρίστο Μπόνεφ του είχε πει πως ο Καραπιάλης είχε δώσει ότι ήταν να δώσει, ενώ από πίσω του υπήρχε και ο αδικοχαμένος Λευτέρης Μίλος.

Μόλις έγινε γνωστό πως η ΑΕΛ θέλει να πουλήσει τον Καραπιάλη, υπήρξε ξεσηκωμός στους φιλάθλους της ομάδας που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να φύγει το μεγάλο αστέρι. Ούτε ο ίδιος ο παίκτης μάλιστα ήθελε να φύγει καθώς αγαπούσε τους «βυσσινί», ενώ όπως είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή, η διοίκηση τον πίεσε λέγοντάς του πως αν δεν φύγει θα του «κρεμάσει το δελτίο» (από τις αγαπημένες εκφράσεις των παραγόντων εκείνης της εποχής).

Ο Βασίλης Καραπιάλης ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό

Ο ίδιος ήθελε Ολυμπιακό

Από την στιγμή που αποφασίστηκε πως θα πωληθεί, αυτό που έμενε ήταν το σε ποια ομάδα θα πάει. Στην ΑΕΛ ήθελαν να πουλήσουν τον Καραπιάλη στον Παναθηναϊκό, αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αν φύγει θα το κάνει μόνο για τον Ολυμπιακό. Με μετακίνηση που τελικά ολοκληρώθηκε στην δεύτερη επίσκεψη των Μπανασάκη και Μίχο στην Λάρισα. Οι δύο «ερυθρόλευκοι» τα είπαν και με τον παίκτη, αλλά και με την διοίκηση και έτσι η μεταγραφή ολοκληρώθηκε. Στους Πειραιώτες ο Καραπιάλης έπαιξε 9 χρόνια κατακτώντας 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ, ενώ η πιο παραγωγική χρονιά του ήταν το 1995-96 όταν σε 31 παιχνίδια είχε σκοράρει 19 φορές (η πρώτη και μοναδική χρονιά με διψήφιο αριθμό τερμάτων στην καριέρα του).

Το πανό των οπαδών της ΑΕΛ για Καραπιάλη

Η επιστροφή του ως αντίπαλος και το πανό «Καραπιάλη πουλημένε»

Ο Βασίλης Καραπιάλης αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι από τον κόσμο της ΑΕΛ, μια αγάπη που ήταν τόσο έντονη που ειδικά για τους οργανωμένους μετατράπηκε σε μίσος. Στις 13 Οκτωβρίου του 1991, ο 26χρονος τότε ποδοσφαιριστής, βρέθηκε για πρώτη φορά στο λατρεμένο του Αλκαζάρ αλλά ως αντίπαλος. Ο κόσμος δεν τον υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο με τους οργανωμένους (Monsters) να έχουν πανό που έγραφε «Καραπιάλη πουλημένε». Μάλιστα ο συγκεκριμένος σύνδεσμος οπαδών είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θεωρεί τον Καραπιάλη τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ και γι’ αυτό το 2002 όταν ο σύνδεσμος έκλεινε 20 χρόνια, είχαν βραβευτεί οι Βαλαώρας και Γκαλίτσιος.

Γυρίζει μετά από 30 χρόνια στην αγαπημένη του ομάδα

Η σχέση Καραπιάλη και ΑΕΛ πέρασε από πολλά στάδια, άλλα εξαιρετικά και άλλα άσχημα. Ωστόσο φέτος, 30 χρόνια μετά την αποχώρηση του σπουδαίου αυτού ποδοσφαιριστή από τους «βυσσινί», ήρθε η ώρα οι δρόμοι τους να συναντηθούν εκ νέου. Ο Καραπιάλης αναλαμβάνει όπως αναφέραμε την θέση του υπεύθυνου όλων των ακαδημιών της ομάδας με σκοπό να μπορέσει κάποια στιγμή να βγάλει και άλλους Καραπιάληδες που θα οδηγήσουν την ΑΕΛ στον δρόμο των επιτυχιών.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button