Άλλα αθλήματαΠόλο

Το «πρώτο αίμα» του Ολυμπιακού

Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή του τμήματος υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, την κατάκτηση του Champions League στην πισίνα «Αλφρεντ Χάγιος» της Βουδαπέστης.

Ήταν 25 Μαΐου 2002, όταν οι «ερυθρόλευκοι», με προπονητή τον Ούγγρο Ζόλταν Κάσας και βοηθό του τον νυν τεχνικό τους, Θοδωρή Βλάχο, νικούσαν την οικοδέσποινα του final-4 Χόνβεντ και γίνονταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά τον τίτλο στην κορυφαία διοργάνωση (είχε προηγηθεί το Κύπελλο Κυπελλούχων της Βουλιαγμένης, το 1997).

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ολυμπιακός είχε χάσει με σκανδαλώδη τρόπο τον τίτλο στον τελικό του Ντουμπρόβνικ, απέναντι στην τοπική Γιουγκ και τον Μπόρις Μαργκέτα, το Σλοβένο διαιτητή που με το… έτσι θέλω χάρισε το τρόπαιο στους Κροάτες. Οι Πειραιώτες πήραν πρώτα τη ρεβάνς από τη Γιουγκ, νικώντας την σχετικά εύκολα στον ημιτελικό (8-5), και στις 25/5/2002 παρατάχθηκαν για τον τελικό απέναντι στη Χόνβεντ, που είχε στο πλευρό της περίπου 6.000 φιλάθλους. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, ήταν εμφανώς ανώτεροι και το τελικό 9-7 επιστέγασε τον θρίαμβό τους, με τον αρχηγό Μάκη Βολτυράκη να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό του «Αλφρεντ Χάγιος».

Τη 13άδα του Ολυμπιακού συγκροτούσαν οι Μάκης Βολτυράκης, Νίκος Δεληγιάννης (τερματοφύλακες), Σάκης Πλατανίτης, Αντώνης Βλοντάκης, Θοδωρής Καλακόνας, Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, Αλέξης Γιαννιώτης, Πέταρ Τρμπόγεβιτς, Γιώργος Ψύχος, Δημήτρης Κραβαρίτης, Θέμης Χατζής, Αρσένης Μαρούλης, Γιάννης Θωμάκος. Τρεις φορές σκόραρε ο Καλακόνας, από δύο οι Χατζής και Χατζηθεοδώρου και από μία οι Πλατανίτης και Θωμάκος. Πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού εκείνη την εποχή ήταν ο αείμνηστος Λεωνίδας Θεοδωρακάκης.

Ο Ολυμπιακός, σε εκείνη την διοργάνωση, άρχισε από την Β΄ προκριματική φάση, στον Όμιλο του Πειραιά. Νίκησε τη Ντιναμό Κιέβου 8-5, ηττήθηκε από τη Ντιναμό Μόσχας 5-4 και πέρασε στο γκολ, νικώντας 6-5 την Μπαρτσελόνα. Στη φάση των Ομίλων, είχε τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Αναλυτικά: Σπαντάου Βερολίνου-Ολυμπιακός 6-8, Ολυμπιακός-Ολιμπίκ Νις 7-7, Ποζίλιπο Νάπολι-Ολυμπιακός 9-7, Ολιμπίκ Νις-Ολυμπιακός 7-8, Ολυμπιακός-Ποζίλιπο Νάπολι 10-7, Ολυμπιακός-Σπαντάου Βερολίνου 14-4.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button