Γενικά

Πολωνοί νεοναζί λατρεύουν τον Χίτλερ (vid)

Ρεπορτάζ γυρισμένο με κρυφή κάμερα κατά τη διάρκεια μυστικής γιορτής Πολωνών νεοναζί με την ευκαιρία των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ προκαλεί αποτροπιασμό σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στην Βαρσοβία.

«Για τους πιστούς εκ των πιστών που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, για τον Αδόλφο Χίτλερ, για την πατρίδα μας, την πολυαγαπημένη Πολωνία και για εμάς τους ίδιους, ένα τριπλό Sieg Heil», φωνάζει ο ηγέτης του κινήματος «Υπερηφάνεια και Μοντερνισμός» (DiN) που ονομάζεται Ματέους Σ. και εμφανίζεται με το πρόσωπο φλουταρισμένο. Είχε πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια γιορτής που οργανώθηκε σε δασώδη λόφο κοντά στο Βοτζισλάβ της Σιλεσίας για την 128η επέτειο της γέννησης του Χίτλερ.

Οι δημοσιογράφοι του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN24 κατόρθωσαν να κινηματογραφήσουν άνδρες με ναζιστικές στολές (σύγχρονης κατασκευής), που κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό, μεγάλες κόκκινες σημαίες με σβάστικες κρεμασμένες στα δέντρα και ένα είδος μικρού βωμού με το πορτρέτο του Χίτλερ.
Κρεμασμένη από ένα δένδρο, μία μεγάλη σβάστικα από ξύλο ποτισμένο με εύφλεκτο υγρό πυρπολείται και καίγεται υπό τους ήχους ναζιστικών εμβατηρίων.

Η μετάδοση του ρεπορτάζ της ομάδας Superwizjer του δικτύου TVN24 περιλάμβανε επίσης σκηνές από φεστιβάλ ροκ τον Μάρτιο 2017 στο οποίο συμμετείχαν ακραίοι εθνικιστές, τόσο Πολωνοί, όσο και Γερμανοί, με σβάστικες και τατουάζ με τα αρχικά των SS στο σώμα.

«Η διάδοση του φασισμού και άλλων ολοκληρωτισμών προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων μας και του ηρωικού τους αγώνα για μία δίκαιη και ελεύθερη από κάθε μίσος Πολωνία», έγραψε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο Twitter. «Δεν υπάρχει ανοχή για τέτοιου είδους συμπεριφορά και σύμβολα», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές του υπερσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος PiS ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου για τις ενέργειές του απέναντι σε οργανώσεις που «προωθούν τον ολοκληρωτισμό», ανάμεσά τους και το DiN.

Η εισαγγελία του Γκλίβιτσε της Σιλεσίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή «ενεργητικής έρευνας» για τις αποκαλύψεις του TVN24, καθώς η διάδοση του ναζισμού αποτελεί αδίκημα στην Πολωνία.

«Οι πολωνοί νεοναζί λατρεύουν τον Χίτλερ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Gazeta Wyborcza.

«Στους εθνικιστικούς κύκλους της Πολωνίας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λατρεύουν τον Αδόλφο Χίτλερ», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος της αριστεράς Razem Αντριαν Ζάντμπεργκ.

https://youtu.be/D0IcJtdSyiU

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button