Άλλα αθλήματαΠόλο

Τίμπορ Μπένεντεκ: «Έφυγε» από τη ζωή στα 47 του ο θρυλικός Ούγγρος πολίστας

Απεβίωσε την 18η Ιουνίου ο άνθρωπος που οδήγησε την Ουγγαρία στην κατάκτηση 3 σερί χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πριν από δυο μήνες είχε ανακοινώσει την οριστική απόσυρση του από τον χώρο της υδατοσφαίρισης που τίμησε ως κυρίως ως παίκτης αλλά και ως προπονητής. Έφυγε από τις πισίνες και μέσα σε δυο μήνες “‘εφυγε” και από την ζωή. 

Ο θρυλικός αριστερόχειρας από την Ουγγαρία με τα “φαρμακερά” σουτ και τις σπουδαίες εμπνεύσεις δεν είναι πια μαζί μας. Ο Τίμπορ Μπένεντεκ πέθανε στην πατρίδα του την 18η Ιουνίου 2020. Δεν είχε κλείσει τα 48 χρόνια ζωής. Σε λίγες ημέρες (12/7) είχε γενέθλια αλλά η αρρώστια δεν τον άφησε να ζήσει. 

Μυθικός παίκτης

Με μεγάλο αστέρι τον Τίμπορ Μπένεντεκ αλλά και με τον Τάμας Κάσας η Ουγγαρία θα πετύχει κάτι μοναδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τρεις συνεχόμενες φορές.

Το 2000 στο Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο.

Ο Τίμπορ που είχε 384 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του θα την “υπηρετήσει” αργότερα ως βοηθός προπονητή και από το 2013 έως το 2016 ως προπονητής.

Θήτευσε δίπλα στον μεγάλο Ντένες Κέμενι και αν κάποτε…μπουσούλησε για ν’ ανέβει στο Ολυμπιακό βάθρο ως προπονητής έγινε γρήγορα άνδρας και έκανε σπουδαία αλλά σύντομη καριέρα.

Το Κυπελλούχων της Βουλιαγμένης 

Το 1997 η Βουλιαγμένη στην οποία έπαιζαν μεταξύ άλλων ο σημερινός ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γιώργος Αφρουδάκης, ο σημερινός ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής γυναικών Τεό Λοράντος, ο Δημήτρης Μάζης, ο Γιώργος Ρέππας, ο Γιώργος Ψύχος και άλλα παιδιά θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Είναι το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον τελικό αντίπαλος της είναι η Ρόμα με μεγάλο αστέρι τον Τίμπορ Μπένεντεκ. Στον 1ο τελικό η Βουλιαγμένη θα αποσπάσει ισοπαλία (9-9) και στον 2ο στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Γιάννη Γιαννουρή θα επικρατήσει με 7-6 και θα στεφτεί Κυπελλούχος Ευρώπης.

Χάνοντας στο ΟΑΚΑ και από την εθνική 

Μέσα σε λίγους μήνες ο Τίμπορ Μπένεντεκ επιστρέφει στην Ελλάδα για να παίξει με την εθνική Ουγγαρία στο Fina Cup. Η διοργάνωση θα “φιλοξενηθεί” στο ΟΑΚΑ.

Η Ελλάδα θα συναντήσει την Ουγγαρία του Μπένεντεκ στον ημιτελικό. Θα την κερδίσει με 8-4 και θα περάσει στον πρώτο μεγάλο τελικό της … ζωής της. Ο Μπένεντεκ θα πετύχει 2 γκολ αλλά οι Μαυρωτάς και Λοράντος με 3 οδηγούν την Ελλάδα στον θρίαμβο. 

Ο κακός δαίμονας της Ελλάδος 

Μετά από το Fina Cup 1997 η Ελλάδα και η Ουγγαρία θα παίξουν πολλές φορές στην επόμενη δεκαετία και πάντα οι Μαγυάροι θα κερδίζουν.

Η Ουγγαρία συνάντησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ ενώ στο Πεκίνο την ανάγκασε σε μια από τις πιο “βαριές” ήττες της ιστορίας της με σκορ 17-6. Ο Μπένεντεκ θα πετύχει 2 γκολ.

Η ομάδα του Τιμπόρ είναι εκείνη που κόβει δυο φορές τον δρόμο στην ομάδα του Καμπάνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 και του 2005. Στην Βαρκελώνη την κερδίζει δύσκολα με 9-8 στον ημιτελικό και στο Μόντρεαλ (2005) με 7-6.

Απέναντι μας και ως προπονητής! 

Ως προπονητής θα συναντήσει την Ελλάδα το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μετά από το 8-8 στον όμιλο θα την κερδίσει με 13-10 στον μικρό τελικό και θα πάρει εκείνος το χάλκινο από την ομάδα του Θόδωρου Βλάχου. 

Την ίδια χρονιά θα παίξει με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάλι ισοπαλία (8-8) στον όμιλο με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Βλαχόπουλο (3 γκολ) και ήττα (για την Ελλάδα) με 12-10 σ’ αγώνα για την 5η θέση. 

Με την εθνική ομάδα ως προπονητής ο Μπένεντεκ κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2013, το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό του 2014 και το χάλκινο το 2016.

Παλμαρέ του ζαλίζει… 

Εκτός από τα 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ο Τίμπορ Μπένεντεκ είχε 4 μετάλλια (1 χρυσό) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 7 μετάλλια (1 χρυσό) στο Ευρωπαϊκό και 4 στο Fina Cup (1 χρυσό).

Κατέκτησε 4 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1994 με την Ουίπεστ και  το 2008, το 2010 και το 2012 με την Προ Ρέκο. Έπαιξε επίσης στη Ρόμα και στη Χόντβεντ. Κέρδισε τρόπαια σε Ουγγαρία και Ιταλία. 

Ήταν μέλος του Hall of Fame και είχε ψηφιστεί πολλές φορές καλύτερος παίκτης στην χώρα του. Διατέλεσε και πρόεδρος της ουγγρικής ομοσπονδίας. Είχε παντρευτεί δυο φορές και ήταν πατέρας τριών παιδιών. 

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button