Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Τα δεδομένα με τα 12 συμβόλαια του Παναθηναϊκού που λήγουν σε έξι μήνες

Όπως κάθε Ιανουάριο, έτσι και φέτος, ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό (πέρα απ' το κομμάτι της μεταγραφικής ενίσχυσης στο χειμερινό, μεταγραφικό «παράθυρο»), έχει να κάνει με τα συμβόλαια που μπήκαν -μετά την Πρωτοχρονιά- στο τελευταίο εξάμηνό τους. #slgr #panathinaikosfc #season2021_2022 #slgrinterwetten

Όπως κάθε Ιανουάριο, έτσι και φέτος, ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό (πέρα απ’ το κομμάτι της μεταγραφικής ενίσχυσης στο χειμερινό, μεταγραφικό «παράθυρο»), έχει να κάνει με τα συμβόλαια που μπήκαν -μετά την Πρωτοχρονιά- στο τελευταίο εξάμηνό τους. Κι ως εκ τούτου οι παίκτες που δεσμεύονται με το «τριφύλλι», έχουν αυτομάτως το δικαίωμα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και με άλλες ομάδες, με ορίζοντα μετά την 30ή Ιουνίου.

Ο Παναθηναϊκός έχει ετούτη τη στιγμή (ξέχωρα απ’ τους παίκτες της Β’ ομάδας) μία… ντουζίνα συμβόλαια που ολοκληρώνονται σε έξι μήνες. Τα δεδομένα για κάθε παίκτη, ωστόσο, είναι διαφορετικά. Για άλλους το μέλλον έχει ήδη… προδιαγραφεί, με άλλους υπάρχει ξεκάθαρη βούληση απ’ την πλευρά των «πράσινων» για επέκταση της συνεργασίας τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πάρει πλέον τις αποφάσεις τους. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σταχυολογεί όλα όσα ισχύουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά κι αναλύει τα δεδομένα που θα αρχίσουν να αποτυπώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο «χάρτη» του ρόστερ του Παναθηναϊκού.

ΛΟΥΚΑΣ ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ
Ο Αργεντινός μέσος επέστρεψε μετά Βαΐων και Κλάδων στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο, με εξαίρεση ελάχιστα ματς όπου ξεχώρισε, επί ενάμισι χρόνο ήταν «σκιά» του εαυτού του μέσα στο γήπεδο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εντούτοις, άρχισε να βρίσκει σιγά-σιγά τα… κουμπιά του κι από τα τέλη Νοεμβρίου (επαν)εμφανίστηκε στους αγώνες του Παναθηναϊκού ο «κανονικός» Βιγιαφάνιες. Έγινε βασικός κι αναντικατάστατος, μα πάνω απ’ όλα άκρως επιδραστικός στο παιχνίδι των «πράσινων» κι άρχισε να ακουμπάει τα κανονικά αγωνιστικά στάνταρντς του. Πριν από ένα δίμηνο, πολύ δύσκολα θα έμπαινε στο τραπέζι κουβέντα για επέκταση του συμβολαίου του, όμως πλέον ο «Βίγια» έχει αρχίσει να… γυρίζει τα δεδόμενα. Κι αν συνεχίσει στον όδιο ρυθμό, τον Μάιο ο Παναθηναϊκός θα καθίσει μαζί του σε μία συνολική κουβέντα, όχι όμως πάνω στις σημερινές αποδοχές του, που φτάνουν τις 620.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΣΙΛΒΕΪΡΑ
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου δέχθηκε ισχυρό πρέσινγκ (με τεράστιες αποδοχές άνω των 2 εκατ. ευρώ το χρόνο) από την Νταφάκ της Σαουδικής Αραβίας για να μετακομίσει στον Αραβικό Κόλπο, όμως ο Γιοβάνοβιτς άναψε… κόκκινο για την πώλησή του (οι Σαουδάραβες προσέφεραν 500.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό), διότι δεν υπήρχε χρόνο για να βρεθεί ισάξιος αντικαταστάτης. Ξεκίνησε τη σεζον ως επιλογή απ’ τον πάγκο, όμως με την αλλαγή του συστήματος σε 4-3-3, ο Βραζιλιάνος ξαναβρήκε τη θέση του στην «πράσινη» ενδεκάδα κι επιβεβαίωσε την ποιότητά του με πολύτιμα γκολ κι ασίστ. Δύσκολα θα μπει στο τραπέζι θέμα ανανέωσής του μετά το καλοκαίρι και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι να αναζητηθεί εκ νέου απ’ τον ατζέντη του μία ομάδα στην Αραβία για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του ο «Μάου» που έχει πατήσει πλέον τα 34.

ΜΑΤΕΟΥΣ ΒΙΤΑΛ
Η εικόνα του στο γήπεδο στον πρώτο ενάμισι μήνα της σεζόν ενθουσίασε τους πάντες. Γκολ, ασίστ, ντρίμπλες και θέαμα που ξεσήκωναν την εξέδρα. Η απόδοση του Βιτάλ άρχισε να πέφτει κατακύρυφα το τελευταίο δίμηνο, «πληρώνοντας» πιθανότατα και την κόπωσή του απ’ τα… ατελείωτα παιχνίδια, καθώς απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021 έχει αγωνιστεί σε 7 διαφορετικές διοργανώσεις και σε πάνω από 50 παιχνίδια με την Κορίνθιανς και τον Παναθηναϊκό. Στο deal δανεισμού που έκαναν οι «πράσινοι» με τους Βραζιλιάνους το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει κι οψιόν αγοράς ύψους 4 εκατ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα δοθεί αυτό το ποσό το καλοκαίρι. Και θα πρέπει να ανεβάσει πάρει πολύ την απόδοσή του ο Βιτάλ στο δεύτερο μισό της σεζόν, για να «πείσει» τους «πράσινους» να κάνουν μία συνολική κουβέντα με την Κορίνθιανς για ένα μικρότερο ποσό.

ΡΑΜΟΝ ΠΑΣΚΑΛ ΛΟΥΝΤΚΒΙΣΤ
Ο Σουηδός μέσος αποκτήθηκε για να πάρει φανέλα βασικού, όμως μετά το εξαιρετικό ξεκίνημά του στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας, δεν μπόρεσε να βρει θέση ενδεκάδας. Η ποιότητά του είναι δεδομένη, όπως και η εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς στο πρόσωπό του (θεωρεί πως είναι μακράν του δευτέρου, ο κορυφαίος παικτης στο σημερινό ρόστερ του Παναθηναϊκού σε εκτελέσεις στατικών φάσεων), όμως θα πρέπει κι αυτός να βελτιώσει πολύ την εικόνα του ως το φινάλε της σεζόν, για να καταβάλλει ο Παναθηναϊκός τις 850.000 ευρώ της ρήτρας εξαγοράς του απ’ την Γκρόνιγκεν.

ΧΟΥΑΝΚΑΡ
Ο 31χρονος Ισπανός εξελίχθηκε την τελευταία διετία σε έναν από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ της Super League. Με αμέτρητες κούρσες, ασίστ και ισορροπία σε αμυντικά κι επιθετικά καθήκοντα. Στην πρώτη κουβέντα που έγινε με τον ατζέντη του, οι αξιώσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν σχεδόν διπλασιασμό των αποδοχών του (ήτοι περίπου 550.000 ευρώ). Χρήματα που δεν προτίθεται να δώσει ο Παναθηναϊκός για παίκτη που κλείνει τα 32 στο τέλος της σεζόν. Οι δύο πλευρές θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα εκείνης της στιγμής, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι «πράσινοι» ψάχνονται ήδη για αριστερό μπακ, που θα μπορούσε να πάρει θέση βασικού άμεσα…

ΦΑΚΟΥΝΤΟ ΣΑΝΤΣΕΣ
Ο ορισμός του «team player» και του «στρατιώτη» της ομάδας. Στον ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στους «πράσινους», ουδέποτε… παραπονέθηκε γιατί δεν είχε πάντα φανέλα βασικού κι όποτε αγωνίζεται, δίνει το 110% μέσα στο γήπεδο. Δύσκολα θα παραμείνει πάντως στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και μετά το καλοκαίρι…

ΓΕΝΙ ΕΝΓΚΜΠΑΚΟΤΟ
Ο Κονγκολέζος εξτρέμ αποκτήθηκε πριν από ένα χρόνο από την Γκινγκάμπ, ως επιλογή του τότε General Manager του Παναθηναϊκού, Πιέρ Ντρεοσί, όμως βοήθησε ελάχιστα. Φέτος δεν έχει αγωνιστεί ούτε… λεπτό με την πρώτη ομάδα (έχει δύο συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό Β) και ήδη ψάχνει ομάδα στη Β’ Γαλλίας για να φύγει από τους «πράσινους» μέσα στο «παράθυρο» του Ιανουαρίου.

ΟΥΦΕ ΜΠΕΚ
Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να… απαλλαγεί από το συμβόλαιο του Δανού εξτρέμ από το καλοκαίρι του 2020 κι ακόμη δεν τα έχει καταφέρει. Θα γίνει προσπάθεια κι αυτόν τον χειμώνα να λάβει ένα ποσο ως «αποζημίωση» και να αποχωρήσει έξι μήνες πριν εκπνεύσει η συνεργασία του με τους «πράσινους».

ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗΣ
Παίκτης που ανήκει στο δυναμικό των «πράσινων» από το 2013, όταν κι εντάχθηκε στην Ακαδημία του συλλόγου, πριν την «προαγωγή» του στην πρώτη ομάδα το 2017 κι ένας από τους λιγοστούς Έλληνες διεθνείς του Παναθηναϊκού. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιό του έως το 2024, διπλασιάζοντας τις αποδοχές του (από 150.000 σε 300.000 ευρώ) και τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία συνολική κουβέντα γύρω από το μέλλον της συνεργασίας τους. Προσώρας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ
Μετά την πολύ καλή διετία του με τους «πράσινους» επί Γιώργου Δώνη, όπου είχε βασικό ρόλο στην ενδεκάδα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο Μπουζούκης έχει χάσει τη θέση του στο «τριφύλλι». Εδώ κι αρκετές εβδομάδες ο ατζέντης του έχει μεταφέρει την επιθυμία του παίκτη να φύγει μέσα στον Ιανουάριο για το εξωτερικό, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει το «πράσινο φως» κι εντός των εβδομάδων αναμένονται εξελίξεις…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πέρσι επί Λάζλο Μπόλονι πήρε χρόνο συμμετοχής στο ροτέισον του Παναθηναϊκού, όμως από το 2017 όταν κι εντάχθηκε στο δυναμικό των «πράσινων» δεν κατάφερε να βρει σταθερή θέση στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Φέτος αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό Β’ και δύσκολα θα ανανεώσει το συμβόλαιό του μετά το καλοκαίρι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΠΕΖΗΣ
Ο Ντάνι Πογιάτος του έδωσε βασικό ρόλο στο ροτέισον της ομάδας στους δυόμισι μήνες που έμεινε στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 2020, όμως έκτοτε ο 21χρονος μέσος δυσκολεύτηκε να βρει θέση ακόμη και στις αποστολές της πρώτης ομάδας. Κι αυτός παίζει φέτος στη Β’ ομάδα, όντας τραυματίας τον τελευταίο ενάμισι μήνα και η υπόθεσή του θα επαναξιολογηθεί στο τέλος της σεζόν.

ΤΑ 12 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 30.6.2022


ΟΝΟΜΑ                     ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Λούκας Βιγιαφάνιες        620.000 ευρώ

Μαουρίσιο Σιλβέιρα        600.000 ευρώ

Ματέους Βιτάλ             550.000 ευρώ*

Ραμόν Πασκάλ Λούντκβιστ   300.000 ευρώ**

Χουάνκαρ                  280.000 ευρώ

Φακούντο Σάντσες          200.000 ευρώ

Γενί Ενγκμπακοτό          200.000 ευρώ

Ούφε Μπεκ                 190.000 ευρώ

Τάσος Χατζηγιοβάνης       150.000 ευρώ

Γιάννης Μπουζούκης        130.000 ευρώ

Ανδρέας Αθανασακόπουλος    90.000 ευρώ

Δημήτρης Σερπέζης          50.000 ευρώ

*Υπάρχει οψιόν αγοράς του από τη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς ύψους 4 εκατ. ευρώ **Υπάρχει οψιόν αγοράς του απ’ την ολλανδική Γκρόνινγκεν αντί 850.000 ευρώ

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button