ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Δέκα παίκτες που επέστρεψαν για… έναν τελευταίο χορό

Ο Άριεν Ρόμπεν είχε πάρει την απόφαση στο φινάλε της περασμένης σεζόν να «κρεμάσει» τα παπούτσια του.

Ωστόσο, η αγάπη για το άθλημα αλλά και τη Γκρόνινγκεν, ομάδα στην οποία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στο να τα ξαναφορέσει.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Ρόμπεν που έκανε ένα διάλειμμα στην καριέρα του. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο σας παρουσιάζει δέκα ιδιαίτερες περιπτώσεις παικτών που ήραν την αρχική τους απόφαση και πάτησαν ξανά χορτάρι. Ανάμεσά τους οι Γιόχαν Κρόιφ, Στέφαν Καρ και Πολ Σκόουλς.

ΠΟΛ ΣΚΟΟΥΛΣ

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή του από το «Ολντ Τράφορντ», ο Σκόουλς αποφάσισε το 2012 να φορέσει και πάλι τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Ήταν μια χωρίς δεύτερη σκέψη απόφαση, όταν η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών στη μεσαία γραμμή, με τους Φιλ Τζόουνς και Φάμπιο Σίλβα να παίζουν στα χαφ.

Το εκπληκτικό είναι πως κανείς – ούτε καν οι συμπαίκτες του – δε γνώριζε για την επιστροφή του, κι άπαντες έμειναν έκπληκτοι όταν βρέθηκε ανάμεσα στους αναπληρωματικούς στο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη συμπολίτισσα Σίτι, με τον Σκόουλς να «γράφει» συνολικά 21 εμφανίσεις.

Έπαιξε και την επόμενη σεζόν, βοηθώντας τη Γιουνάιτεντ να επιστρέψει στο θρόνο της κι εν συνεχεία αποσύρθηκε – αυτή τη φορά για τα καλά!

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ

Ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου επέστρεψε στα γήπεδα από… ανάγκη. Ήταν στα 31 του, όταν η επένδυση που είχε κάνει έχοντας αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, δεν πήγε καλά.

«Έχασα εκατομμύρια στη φάρμα κι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να γίνω και πάλι ποδοσφαιριστής», αποκάλυπτε αργότερα. Αποσύρθηκε το 1978, αλλά επέστρεψε την ίδια χρονιά, φορώντας τη φανέλα των Λος Άντζελες Άζτεκς.

Εν συνεχεία γύρισε στην πατρίδα του, έχοντας πετυχημένες θητείες σε Άγιαξ και Φέγενορντ, προτού σταματήσει οριστικά το 1984.

ΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ

Ένας ακόμη «ιπτάμενος Ολλανδός», ο πρώην άσος της Τσέλσι, είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σχετική λίστα. Και η επιστροφή του έχει να κάνει καθαρά με συναισθηματικούς λόγους.

Ο Ρόμπεν υπέγραψε ως ελεύθερος με τη Γκρόνινγκεν, σύλλογο στον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του και με τον οποίο θα τον δούμε – την επόμενη σεζόν – και πάλι, σε ηλικία 36 πια ετών. «Στις ακαδημίες της Γκρόνινγκεν έπαιξα για πρώτη φορά, στα 12 μου», είπε ο Ρόμπεν στην επίσημη σελίδα του συλλόγου στο Twitter. «Έκανα το εντός έδρας ντεμπούτο μου σε ηλικία 16 ετών, σε αγώνα κόντρα στη Φέγενορντ. Μετά από δυο χρόνια πήρα μεταγραφή για την Αϊντχόφεν. Έπειτα από μια υπέροχη περιπέτεια 18 ετών, επιστρέφω σπίτι».

ΓΕΝΣ ΛΕΜΑΝ

Αφού έφυγε από τους «Κανονιέρηδες» το 2008, ο θρυλικός Γερμανός τερματοφύλακας επέστρεψε για μία δεύτερη θητεία ανάμεσα στα δοκάρια της Άρσεναλ το 2011 – ένα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα.

Αρχικά υπέγραψε για αναπληρωματικός του Μανουέλ Αλμούνια, καθώς η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Στα 42 του, ο Λέμαν κλήθηκε να παίξει βασικός σε ένα ματς κόντρα στην Μπλάκπουλ, με τον Αλμούνια να τραυματίζεται στην προθέρμανση.

Η ομάδα του επικράτησε με 3-1, αλλά ο άκρως ανταγωνιστικός Λέμαν παραπονιόταν για το ότι δεν διατήρησε το μηδέν στην εστία του.

ΡΟΜΠΙ ΡΟΤΖΕΡΣ

Αφού έμεινε ελεύθερος από τη Λιντς, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Ρότζερς δεν ήταν βέβαιος πως είχε μέλλον στο άθλημα. Αποκάλυψε πως ήταν ομοφυλόφιλος – μια γενναία αποκάλυψη – δηλώνοντας «δειλός» επειδή δεν το είχε πράξει νωρίτερα.

Το 2013, ο Ρότζερς υπέγραψε για τους Λος Άντζελες Γκάλαξι στη Major League Soccer κι έγινε ο πρώτος Αμερικανός ποδοσφαιριστής που δήλωσε ανοιχτά τις προτιμήσεις του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από το άθλημα λόγω συνεχόμενων τραυματισμών.

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΑ

Από τις πιο παράξενες καταγεγραμμένες ποδοσφαιρικές ιστορίες… Ο Ρόα ήταν ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας, εμφανιζόμενος και με την εθνική Αργεντινής, αλλά και με ομάδες της La Liga.

Εκ των κορυφαίων της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, έφτασε τον τελικό του Copa del Rey και του Κυπέλλου Κυπελλούχων ενώ κατέκτησε και το ισπανικό Σούπερ Καπ! Ωστόσο, πίστευε ακράδαντα πως το τέλος του κόσμου θα ερχόταν με την αλλαγή της χιλιετίας! Κρέμασε τα γάντια του το 2000 ωστόσο η Δευτέρα Παρουσία δεν ήρθε και ο Ρόα αναγκάστηκε να επιστρέψει με την ουρά στα σκέλια στη Μαγιόρκα.

ΣΤΕΦΕΝ ΚΑΡ

Όταν ο πρώην πλάγιος μπακ της Τότεναμ έμεινε ελεύθερος από τη Νιουκάστλ το 2008, πίστεψε πως δεν είχε διάθεση να… κυνηγά άλλο τους εξτρέμ της Premier League. Κι αφού πρόταση δεν ήρθε από κάποιο σύλλογο, αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Ένα χρόνο μετά, επέστρεψε στην Premier League με την Μπέρμιγχαμ. Το 2011 ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το League Cup κερδίζοντας στον τελικό την Άρσεναλ!

ΡΟΖΕ ΜΙΛΑ

Ο θρύλος του Καμερούν έκανε άκρως αισθητή την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, όταν σκόραρε κατά ριπάς και γοήτευε με τον χορευτικό πανηγυρισμό του έπειτα από κάθε γκολ. Ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μιλά είχε αποφασίσει πως δεν ήταν σε ικανοποιητική φυσική κατάσταση, μετακομίζοντας σε νησάκι του Ινδικού Ωκεανού!

Ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, ήταν αυτός που έπεισε τον Μιλά να επιστρέψει στα γήπεδα, σε ηλικία 38 ετών! Αυτός γύρισε και τέσσερα χρόνια μετά έγραψε ιστορία: έγινε ο γηραιότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε Μουντιάλ, ρεκόρ που αργότερα του πήρε ο Φαρίντ Μοντραγκόν.

ΛΑΝΤΟΝ ΝΤΟΝΟΒΑΝ

Πέραν πάσης αμφιβολίας, πρόκειται για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που έχουν βγάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Ντόνοβαν, αρχικά, έφυγε από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι ως πρωταθλητής το 2014. Αλλά δυο χρόνια μετά, του ζήτησαν να επιστρέψει στη δράση λόγω των πολλών τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι Γκάλαξι.

Η ειρωνεία είναι πως ο Ντόνοβαν εργαζόταν ως σχολιαστής στο ματς στο οποίο οι Γκάλαξι έχασαν με τραυματισμό τρεις παίκτες και του έγινε η πρόταση επιστροφής. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος. Η σεζόν έληξε δίχως τρόπαιο και ο Ντόνοβαν αποσύρθηκε οριστικά.

ΜΑΡΚ ΟΦΕΡΜΑΡΣ

Αν και είχε χάσει την ταχύτητα και την έκρηξη που τον διέκριναν και τον είχαν κάνει φόβο και τρόμο των αντίπαλων αμυντικών, ο Όφερμαρς είχε μέσα του το… σαράκι της επιστροφής. Μετά από μία λαμπρή καριέρα σε Άγιαξ, Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, αποσύρθηκε το 2004.

Τέσσερα χρόνια μετά, όμως, ήταν εξαιρετικός σε έναν αγώνα που δόθηκε προς τιμήν του Γιαπ Σταμ! Στην αρχική πρόταση επιστροφής στα γήπεδα, ο Όφερμαρς αρνήθηκε, αλλά σε αυτή των Γκόου Αχέντ Ιγκλς δεν μπορούσε να πει όχι. Ήταν, άλλωστε, ο πρώτος σύλλογος στον οποίο έπαιξε ποδόσφαιρο. Έπαιξε για μια σεζόν ακόμη, συμμετέχοντας σε 24 ματς, προτού «κρεμάσει» οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσι.

πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button