ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί – Η απόφαση του δικαστηρίου

Τι προβλέπει η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας ακυρώνει το προεδρικό διάταγμα Ατατούρκ του 1934 και ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί.

Πριν ακόμη γίνει γνωστή η απόφαση, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε προκλητικά ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η UNESCO διεμήνυσε στην Άγκυρα πως πρέπει να ειδοποιηθεί για τυχόν αλλαγή χρήσης στο μουσείο της Αγιάς Σοφιάς, καθώς εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Η Unesco υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες

Διαβάστε επίσης

Back to top button
Close