Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο Κιλιάν Μπαπέ έγινε σήμερα 20 ετών: Τι έκαναν στην ηλικία του οι κορυφαίοι του ποδοσφαίρου;

Οι περισσότεροι συνομήλικοι του, αναζητούν τι θα κάνουν στην ζωή τους… Αλλοι είναι φοιτητές, άλλοι εργάζονται, κάποιοι αρχίζουν δειλά, δειλά την καριέρα τους, ορισμένοι αναζητούν και προβληματίζονται, κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και άλλοι, απλώς, απολαμβάνουν τα …έτοιμα από την οικογένεια τους.

Η …είσοδος στην τρίτη δεκαετία της ζωής ενός νεαρού, είναι ορόσημο, δεδομένου ότι κάπου εκεί, ο άνθρωπος «απογαλακτίζεται» και καλείται να πάρει τις πρώτες καθοριστικές και σημαντικές αποφάσεις για την συνέχεια της ζωής του…

Ο Κιλιάν Μπαπέ, που συμπληρώνει σήμερα 20 χρόνια ζωής, έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα δυσκολιών. Μπορεί σήμερα να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, με έσοδα εκατομμυρίωων, λαμπρό μέλλον και εκατομμύρια ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως δεν ήταν όλα «ρόδινα» στην ζωή του. Για να φθάσει εδώ που βρίσκεται, χρειάσθηκε να κάνει αρκετές θυσίες, όπως έχει κατ΄ επανάληψη περιγράψει, τονίζοντας πως δεν έκανε ποτέ την «κανονική» ζωή ενός εφήβου, καθώς είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Οι «θυσίες» και οι κόποι του, είχαν το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Κιλιάν Μπαπέ, είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Σε ηλικία, μόλις, 19 ετών, ο Γάλλος άσος έγινε ο δεύτερος νεότερος -μετά τον Πελέ- ποδοσφαιριστής, που σημείωσε τουλάχιστον δύο γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ του Μουντιάλ. Ο Μπαπέ το κατάφερε στην αναμέτρηση με την Αργεντινή για τους «16» όπου σκόραρε δις στο 4-3 επί της «αλμπισελέστε», ενώ ο Πελέ στον ημιτελικό του Μουντιάλ 1958, όταν πέτυχε χατ-τρικ στο 5-2 επί της… Γαλλίας.

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Γάλλου άσου, το ΑΠΕ ΜΠΕ παρουσιάζει τις …επιδόσεις ορισμένων από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Ιστορίας, όταν ήταν στην ηλικία του Μπαπέ.

ΠΕΛΕ (Βραζιλία, ημερομηνία γέννησης 23/10/1940): Ο «ζωντανός θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, σε ηλικία 19 ετών, έξι μηνών και δέκα ημερών (σ.σ. όσο ήταν ο Μπαπέ στον αγώνα με την Αργεντινή), είχε ήδη κατακτήσει το πρώτο του παγκόσμιο κύπελλο. Με έξι τέρματα στο Μουντιάλ της Σουηδίας (1958), άρχισε να γράφει το… μύθο του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, που κρατά μέχρι και σήμερα, καθώς αποκαλείται «ο βασιλιάς».

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ (Ολλανδία, γεννήθηκε στις 25/04/1947 και απεβίωσε στις 24/03/2016): Κάτοχος δύο πρωταθλημάτων Ολλανδίας με τον Αγιαξ (1966 και 1967), ο Κρόϊφ δεν είχε παίξει σε Μουντιάλ. Ηταν 19 ετών και 135 ημερών όταν κλήθηκε για πρώτη φορά στους «οράνιε», στις 7 Σεπτεμβρίου 1969 και μάλιστα σκόραρε στο 2-2 με την Ουγγαρία. Το 1974 και σε ηλικία 17 ετών, έπαιξε στο μοναδικό Μουντιάλ της καριέρας του, όπου έλαμψε οδηγώντας την Ολλανδία στον -χαμένο με 2-1- τελικό με την Δυτική Γερμανία.

ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ (Γαλλία, 21/06/1955): Σήμερα ο Πλατινί είναι ο δεύτερος σκόρερ στην Ιστορία των «τρικολόρ» με 41 γκολ, έναντι 51 του Τιερί Ανρί. Οταν ήταν στα χρόνια του Μπαπέ, ο Γάλλος τεχνίτης δεν είχε παίξει στους «πετεινούς», αλλά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Β` κατηγορίας με την Νανσί. Χρίσθηκε διεθνής σε ηλικία 20 ετών και δύο χρόνια αργότερα στο -πρώτο γι΄ αυτόν- Μουντιάλ της Αργεντινής πέτυχε ένα γκολ.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ (Αργεντινή, 30/10/1960): Διεθνής από το 1977, ο Μαραντόνα είχε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά προς γενική έκπληξη, ο Λουϊς Σέζαρ Μενότι, τον απέκλεισε από την αποστολή για το Μουντιάλ που φιλοξένησε το 1978 η Αργεντινή. Οπως είναι γνωστό, η «αλμπισελέστε» κατέκτησε το τρόπαιο, στον αξέχαστο τελικό με την Ολλανδία (3-1 στην παράταση).

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ (Γαλλία, 23/06/1972): Σε ηλικία 19 ετών, ο «Ζιζού» ήταν απλώς ένα ταλέντο που έπαιζε στην ομάδα των Καννών. Χρίσθηκε διεθνής στα 22, στις 17 Αυγούστου 1994 στον αγώνα με την Τσεχία και σημείωσε τα δύο τέρματα των «τρικολόρ» για το τελικό 2-2.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Βραζιλία, 22/09/1976): Οταν ήταν στην ηλικία του Μπαπέ, το «φαινόμενο» είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής …χωρίς ν΄ αγωνισθεί. Ηταν 17 ετών όταν υπήρξε μέλος της «σελεσάο» που κατέκτησε το Μουντιάλ στις ΗΠΑ (1994), αλλά δεν αγωνίσθηκε ούτε λεπτό! Στην επόμενη διοργάνωση (1998), σημείωσε τέσσερα γκολ και ήταν από τους πρωταγωνιστές της πορείας προς τον τελικό, όπου η Βραζιλία συνετρίβη από τους Γάλλους «αμφιτρύωνες» με 3-0.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Πορτογαλία, 05/02/1985): Στα 19 του χρόνια, ο Ρονάλντο έφθασε μέχρι τον τελικό του EURO 2004, που ολοκληρώθηκε με τον θρίαμβο (1-0) της εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Επαιξε σε ολόκληρο το 90λεπτο, αλλά δεν κατάφερε ν΄ αποτρέψει την ήττα-σοκ από τους Ελληνες του Οτο Ρεχάγκελ.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (Αργεντινή, 24/06/1987): Από… μικρός στα βάσανα, ο «Λίο» έπαιξε στο πρώτο του Μουντιάλ, το 2006 στην Γερμανία, σε ηλικία 19 ετών. Είχε προηγηθεί, το 2005, η κατάκτηση του Μουντιάλ κάτω των 20 ετών (σ.σ. όπου ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης). Ωστόσο στον προημιτελικό με την διοργανώτρια Γερμανία, είδε από τον πάγκο τον αποκλεισμό της «αλμπισελέστε» (παρ. 1-1, 4-2 στα πέναλτι).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button