Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

«Αυστηροποίηση του νόμου για τις λέσχες και των ποινών στους κανονισμούς της ΕΠΟ»

Μιλώντας στο «Μανιφέστο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ρωτήθηκε για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα με αφορμή όσα συνέβησαν στο ντέρμπι των «αιωνίων» (Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά και στα γεγονότα στο Πανθεσσαλικό στον αγώνα Βόλος - Ολυμπιακός.

Μιλώντας στο «Μανιφέστο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ρωτήθηκε για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα με αφορμή όσα συνέβησαν στο ντέρμπι των «αιωνίων» (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά και στα γεγονότα στο Πανθεσσαλικό στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός.

Η απάντηση του Γιάννη Βρούτση ήταν η εξής:

«Η βία στα γήπεδα είναι θέμα πολυπαραγοντικό και κυρίως προερχόμενο από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία. Ωστόσο, κακοποιά στοιχεία βρίσκουν «στέγη» μέσα σε θύλακες παραβατικότητας, όπως κάποιες φορές είναι οι λέσχες των οπαδών κάθε ομάδας. Εκεί είναι που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της, τόσο με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας όσο και με εμπλουτισμό στις ήδη πολύ αυστηρές διατάξεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας ενισχύθηκε με το νομοσχέδιο για τη βία, που κατατέθηκε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022. Αυξήθηκε η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών. Και συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση, με την ενδυνάμωση και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις λέσχες.

Αναπτύσσεται το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και θα ελέγχεται η νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών τους, της σύνθεσης του Δ.Σ. τους και του Μητρώου των Μελών τους, ενώ θα συσταθεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λεσχών Φιλάθλων. Επιπλέον, ενισχύεται και εξειδικεύεται η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και δημιουργείται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης για ασφαλή περιβάλλοντα στον αθλητισμό.

Στόχος, παράλληλα, είναι τα ίδια τα όργανα του ποδοσφαίρου να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησηςτων κανονιστικών πλαισίων τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν η μείωση παραβατικών φαινομένων, όπως η ρίψη κροτίδων ή φωτοβολίδων και λοιπά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η αυστηρότητα των ίδιων των ποδοσφαιρικών οργάνων είναι αυτό που διαπιστώνετε κι εσείς, ότι δηλαδή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η UEFA είναι αμείλικτη σε τέτοιες παραβάσεις εξ ου και οι ΠΑΕ είναι πολύ πιο προσεκτικές ως προς την διασφάλιση των συμπεριφορών στα γήπεδά τους».

Διαβάστε επίσης

Back to top button