Το scout report του ΠΑΣ Γιάννινα!(pics+vids)

Η αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδος για τον ΠΑΣ Λαμία πέρασε και το πρωτάθλημα «μπαίνει ξανά στη ζωή» των κυανόλευκων. Πάμε να δούμε ποιος είναι ο επόμενος αντίπαλος της ομάδας.
Τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΣ Λαμία, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της SuperLeague.
Η ομάδα του Μάκη Χάβου, θα ταξιδέψει στα Γιάννινα για να παίξει στους «Ζωσιμάδες» για το θετικό αποτέλεσμα που θα της δώσει μία ακόμη βαθμολογική ανάσα αλλά και θα της δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει το σερί της.
Το LamiaSports, ετοίμασε το scout report της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, για να γνωρίζετε τα πάντα για τον αντίπαλο του ΠΑΣ Λαμία.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Το έμβλημα του συλλόγου είναι ο Ταύρος, αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου το οποίο απεικονιζόταν σε νόμισμα την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (232-167 π.Χ.) και σίγουρα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή.
Για το νόμισμα αυτό, ένα άργυρο δίδραχμο, η συνομοσπονδία χρησιμοποίησε σύμβολα που παραπέμπουν στον ιερό χώρο της Δωδώνης, που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής.
Στη κύρια όψη του νομίσματος, απεικονίζεται το ιερό ζεύγος των Δωδωναίων θεών (η Διώνη και ο Δίας), ενώ στη πίσω όψη του υπάρχει το προαναφερθέν έμβλημα.
Το έμβλημα αυτό αποτελείται από την απεικόνιση ενός ταύρου, ιερό ζώο από τα πανάρχαια χρόνια της Μεγάλης Θέας, αλλά και σύμβολο του Δια. Τον ταύρο περιστοιχίζει ένα στεφάνι βελανιδιάς (το ιερό δέντρο της Δωδώνης), ενώ υπάρχει και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ (των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ).
H ΕΔΡΑ
Το 1934, μετά από πρόταση του χειρουργού-γιατρού Περικλή Γιαννή και τις άοκνες και πείσμωνες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος (Βλάχου), οι αθλητικές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Εθνικό στάδιο των »Ζωσιμάδων». Βέβαια πιθανόν να γινόταν χρήση από πιο πριν,περίπου στα τέλη του 1932 με αρχές του 1933. Στην περιοχή αυτή τότε, υπήρχε ένας εκτεταμένος χώρος ο λεγόμενος »χωράφι του Χότζα», που προφανώς ανήκε κάποτε σε κάποιο Χότζα, το οποίο όμως ήταν μικρό για να καλύψει τις ανάγκες ενός μόνιμου σταδίου της πόλης. Τότε ο Μητροπολίτης Σπυρίδων επισκέφτηκε αυτοπροσώπως την περιοχή η οποία περιστοιχιζόταν από φτωχά μικρόσπιτα που διέθεταν μικρούς κήπους και χωραφάκια. Με φλογερά πατριωτικά λόγια έπεισε τους περίοικους του γηπέδου αυτού, να παραχωρήσουν μέρος των ιδιοκτησιών τους ώστε να δημιουργηθεί η προβλεπόμενη έκταση και τελικά να χτισθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο όπου θα γυμναζόταν η νεολαία. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το πρώτο αξιοπρεπές στάδιο στην πόλη.Ο χώρος αγοράζεται τμηματικά σε μια περίοδο 20 χρόνων.Η αρχική του μορφή είναι εντελώς διαφορετική. Τα αποδυτήρια ήταν στις αυλές διπλανών σπιτιών και συγκεκριμένα στην αυλή της κυρα Κώσταινας.
Ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου τέθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1936. Στην τελετή παρέστησαν επίσημοι από την κυβέρνηση,τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές.Επίσης στην τελετή παρέστησαν μαθητές από τα σχολεία και τις σχολές της πόλης αλλά και πλήθος κόσμου.
Η πρώτη του διοίκηση, στις 4 Σεπτεμβρίου 1945, του δίνει την ονομασία Ζωσιμάδες,προς τιμήν των αδερφών Ζωσιμάδων.
Στην αρχή η Μητρόπολη διέθεσε αρκετά χρήματα για την περίφραξη του νέου σταδίου χτίζοντας ένα τεράστιο πέτρινο τοίχο ολόγυρα. Λίγο αργότερα, περίπου στα 1959 με 1960 η Μητρόπολη χτίζει, στη βόρεια μεγάλη πλευρά του σταδίου, μια κερκίδα χωρητικότητας περίπου πεντακοσίων θεατών, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του σταδίου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτε που να αποδεικνύει την κυριότητά του. Το καθεστώς αυτό κράτησε μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, οπότε σε μία επίσκεψη του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη ο οποίος, βλέποντας τον τεράστιο αυτό χώρο στη μέση της πόλης, εντυπωσιάστηκε θετικά και ζήτησε να γίνει το γρηγορότερο μία μελέτη που να βεβαιώνει ότι μπορεί να κατασκευασθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο, αντάξιο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων. Όπως ήταν φυσικό τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας του γηπέδου, διότι δεν ήταν δυνατόν να εκταμιεύονται χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ιδιοκτήτης να είναι η Μητρόπολη. Τελικά το αγόρασε το κράτος κι’ έτσι έληξε οριστικά το θέμα.
Το 1965 γίνεται μια προμελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του σταδίου από την Siemens. Το 1966 θα μπει ο στίβος ενώ η μελέτη πρόβλεπε και κολυμβητήριο.
Το 1993 ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν την τότε σκεπαστή εξέδρα,απέναντι από την μεγάλη σκεπαστή.
Το 2000 τοποθετήθηκαν οι προβολείς του γηπέδου, ενώ αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα. Το γήπεδο έφτασε να έχει 8 προβολείς (2 σε κάθε γωνία) μέχρι που έγινε μεταφορά των τεσσάρων προβολέων στην Ριζούπολη.
Το καλοκαίρι του 2007 αλλάχτηκε ο χλοοτάπητας.
Το 2009 η παλιά σκεπαστή έγινε ξανά σκεπαστή,16 χρόνια μετά την καταστροφή.
Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2010 έγινε εκ νέου αλλαγή του χλοοτάπητα αλλά και κάποιες εργασίες στις σωληνώσεις. Η κλίση του γηπέδου χαμήλωσε περισσότερο (από 71 εκ στα 41),κάτι που είναι σύμφωνο με τα στάνταρτς της ΟΥΕΦΑ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τοποθετήθηκαν και τουρνικέ στις εισόδους.
Το καλοκαίρι του 2016 το γήπεδο φιλοξένησε αγώνα του δεύτερου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ 2016-17 μετά από κάποια έργα που έγιναν (κυρίως μεγάλωμα του αγωνιστικού χώρου). Στην παρούσα μορφή του όμως δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες από τον τρίτο προκριματικό και μετά.
Το καλοκαίρι του 2017 έγιναν αποστραγγιστικά έργα και αλλαγή χλοοτάπητα για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Δεκατρείς μεταγραφές πραγματοποίησε το καλοκαίρι που μας πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα, με σπουδαιότερες αυτή του Στέφανου Αθανασιάδη, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Μακάμπι Χάιφα και επέστρεψε στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα της ομάδας των Ιωαννίνων.
Επίσης, ο δανεισμός του Γιάννη Μυστακίδη από τον ΠΑΟΚ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές της SuperLeague, με τον ποδοσφαιριστή να προσθέτει ποιότητα στην επιθετική γραμμή της ομάδας του Γιάννη Πετράκη.
Δείτε αναλυτικά τις μεταγραφές των Ιωαννίνων:
Το top-5 των ακριβότερων του ΠΑΣ Γιάννινα
Πρώτος, ο Στέφανος Αθανασιάδης, ο οποίος στοιχίζει 1,50 εκατ. ευρώ με την τιμή του να «πέφτει» συνεχώς.
Δεύτερος, ο Γιάννης Μυστακίδης. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός στοιχίζει σύμφωνα με το «transfermarkt» περίπου 1,25 εκατ. ευρώ.
Τρίτος, ένας από τους αρχηγούς των Ιωαννίνων, ο Μάρκος Βελλίδης. Ο έμπειρος τερματοφύλακας, σε ηλικία 31 ετών στοιχίζει 750χιλ. ευρώ.
Τέταρτος, ο Κροάτης Σάντι Κριζμάν. Ο 29χρονος σέντερ φορ, στοιχίζει 600χιλ. ευρώ.
Πέμπτος και τελευταίος στη λίστα, ο Μιχάλης Μπουκουβάλας. Ο Έλληνας δεξιός μπακ σε ηλικία 30ετών στοιχίζει περίπου 600χιλ ευρώ και τα τελευταία χρόνια η ποδοσφαιρική του τιμή έχει ανέβει αρκετά.
ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Πρώτος σκόρερ της ομάδας των Ιωαννίνων αυτή την στιγμή, είναι ένας πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, αλλά και άτυχος. Αυτός είναι ο Ζαν Μπατίστ Λεό, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι τραυματίας με χιαστούς. Όμως, ο 23χρονος Γάλλος σέντερ φορ, έχει σε 3 παιχνίδια, 1 γκολ και 1 ασίστ.
Έπειτα, έχουμε τον Αλέξανδρο Νικολιά, ο οποίος σε 8 παιχνίδια, έχει 1 γκολ και 1 ασίστ. Μετά, ακολουθεί ο Γιάννης Μυστακίδης, ο οποίος σε 7 παιχνίδια έχει 1 γκολ.
Ο Σάντι Κριζμάν, σε 7 παιχνίδια με τον ΠΑΣ Γιάννινα, έχει 1 γκολ μόλις.
ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Το πρωτάθλημα για τον ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε πολύ άσχημα, καθώς στον αγώνα με την ΑΕΚ, ηττήθηκε με σκορ 2-0.
Βέβαια, η κακή φόρμα της ομάδας συνεχίστηκε και την 2η αγωνιστική, όπου ηττήθηκε με το «βαρύ» σκορ με 5-0, από τον Ολυμπιακό.
Η πρώτη νίκη του ΠΑΣ, ήρθε την 3η αγωνιστική, όπου επικράτησε με σκορ 1-2 απέναντι στον Απόλλων Σμύρνης.
Και την 4η αγωνιστική, ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με σκορ 1-0 τον Άρη.
Η 5η αγωνιστική, έκρυβε μία ακόμη ήττα για τον ΠΑΣ, από τον Παναθηναϊκό αυτή την φορά με σκορ 2-1.
Οι ήττες συνεχίστηκαν για την ομάδα του Πετράκη, όπου ηττήθηκε από τον Ατρόμητο με σκορ 1-0, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής.
Η 7η αγωνιστική έφερε μία ήττα, εντός έδρας για τον ΠΑΣ. Ο Παναιτωλικός, με δύο γκολ του Μάζουρεκ «σκότωσε» τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Τέλος, για την 8η αγωνιστική η Ξάνθη κατάφερε με ανατροπή να κερδίσει τον ΠΑΣ Γιάννινα, με σκορ 2-1, αφήνοντας τους Γιαννιώτες με πικρία και πολλά παράπονα από τη διαιτησία.