Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Προσφυγή για το μπαράζ: “Πρωτοφανής η απόφαση…”

Η κρίσιμη εκδίκαση της προσφυγής της Ξάνθης και του Απόλλωνα Σμύρνης, κατά του μπαράζ με έπαθλο ένα εισιτήριο στη Super League της επόμενης περιόδου, έφτασε.

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο εκδικάζεται η υπόθεση με την οποία οι δύο ομάδες επιχειρούν να μπλοκάρουν τα μπαράζ που έχουν οριστεί για 22 και 29 Αυγούστου, ζητώντας παράλληλα, να συμμετάσχουν χωρίς αγώνες κατάταξης, στη Super League, της περιόδου 2020-21.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα τους, θα αναγκάσει την ΕΠΟ και τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, να καθίσουν πάλι στο τραπέζι, με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, σε αυτή την περίπτωση, να είναι πιο ορατό από ποτέ (αναγκαστικά).

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ορισμού του μπαράζ από την Ομοσπονδία, έχει καταθέσει η Super League.

Προσφυγή έχουν καταθέσει και τα Χανιά, επιχειρώντας να μπλοκάρουν τα μπαράζ.

Την Ξάνθη εκπροσωπεί η δικηγόρος κα Ρίζου και ο Γιώργος Στράτος, τον Απόλλωνα ο Βασίλης Γκαγκάτσης, τη Super League o κος Οικονομάκης. Ώρα 17.11 αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης. Τα Χανιά εκπροσωπεί ο δικηγόρος κος Παναγόπουλος.

Β. Γκαγκάτσης: “Πρωτοφανής η απόφαση…”

Πρώτος παίρνει τον λόγο ο Βασίλης Γκαγκάτσης, για τον Απόλλωνα Σμύρνης που αναλύει το ιστορικό της υπόθεσης. Κάνει αναφορά στη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω κορωνοϊου τον περασμένο Μάρτιο.

“Η Σούπερ Λιγκ ξεκίνησε προπονήσεις στις 29 Απριλίου, ανάλογο αίτημα κατέθεσε και η Σούπερ Λιγκ 2 αλλά καθυστέρησε να πάρει απάντηση, επιβλήθηκε από το υπουργείο να δοθούν εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Γραπτές εγγυήσεις, δεν δόθηκαν και δεν επιτράπηκε να ξεκινήσουν οι ατομικές προπονήσεις. Στις 5/6 ήρθε μια απόφαση ότι από 6/6 επιτρέπονται οι προπονήσεις με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν 4 εβδομάδες προετοιμασία των ομάδων. Στις 3/6 πήραμε απόφαση για να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 29/6. Εκφράστηκε η βούληση για επανεκκίνηση τηρώντας τα πρωτόκολλα. Δύο μέρες μετά η ΕΠΟ αποφάσισε, ότι ως απώτατο όριο για το μπαράζ να οριστεί η 2α Αυγούστου”.

Συνεχίζει ο Β. Γκαγκάτσης. “Αιφνιδίως τέθηκε το θέμα διακοπής του πρωταθλήματος. Στην ΕΕ της ΕΠΟ τέθηκε θέμα από πλευρά ΕΠΟ για αλλαγή στη λήξη αγωνιστικής περιόδου, πλην όμως, με παρέμβαση Μηνά Λυσάνδρου, η τροποποίηση για παράταση αγωνιστικής περιοδου για 31 Αυγούστου, αφορούσε άλλες υποθέσεις. Ο Γραμμένος είπε ότι η 2α Αυγούστου δεν αλλάζει. Με δύο αποφάσεις της η ΕΠΟ όρισε ως καταλυτική ημερομηνία η 2α Αυγούστου. Στη συνέχεια, αποφάσισε η Σούπερ Λιγκ 2 την διακοπή του πρωταθλήματος. Το δικαστήριο σας μάλιστα, απεφάνθη ότι δεν χρειάζονταν πλειοψηφία 3/4 αλλά απλή πλειοψηφία.

Στις 30 Ιουλίου το βράδυ ήρθε στην ΕΠΟ μια προσωπική επιστολή του Μπουτσικάρη που ζητούσε σύγκληση επιτροπής εκτάκτων θεμάτων της ΕΠΟ και παράταση αγωνιστικής περιόδου μέχρι 30 Αυγούστου. Θα περίμενε κανείς να πει ο Γραμμένος ότι το αίτημα αυτό δεν είναι νόμιμο. Υπήρχαν 2 αποφάσεις της ΕΕ της ΕΠΟ που έλεγε για 2 Αυγούστου. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων δεν είχε αρμοδιότητα για την υπόθεση αυτή.

Αν το γνωρίζαμε εμεις ως Απόλλωνας θα παρατείναμε τα συμβόλαια μας. Η Ξάνθη τροποποίησε τα συμβόλαια της μέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, ήτοι μέχρι τις 2/8 και αυτή η τροποποίηση έχει την επικύρωση της Σούπερ Λιγκ 1, με σφραγίδα. Η επιτροπή εκτάκτων θεμάτων έρχεται και με μια πρωτοφανή απόφαση αλλάζει τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου παρακάμπτει την ΕΕ της ΕΠΟ.

Οι αγώνες έπρεπε να οριστούν από 26 Ιουλίου για τις 2 Αυγούστου. Η απόφαση ελήφθη στις 31 του μηνός για μπαράζ τέλος Αυγούστου και το ζητάει η Σούπερ Λιγκ που όταν υποβάλει το αίτημα, δεν έχει επικυρώσει την βαθμολογία, τον οποίο πίνακα θα έπρεπε να έχει επικυρώσει στις 22/7.

Στις 3/8 συνεδρίασαν όλα τα συμβούλια, η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα 1 και η 2. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εισηγήθηκε τη διεξαγωγή των αγώνων κατάταξης. Υπήρχε πρόταση από μέλος της ΕΠΟ να γίνουν οι ομάδες 15, λέγοντας ότι δεν είναι νόμιμη η παράταση της περιόδου μέχρι τέλος της περιόδου. Η πρόταση για 15 ομάδες στη Σούπερ Λιγκα πήρε 9 ψήφους και η νομική υπηρεσία ερμήνευσε ότι δεν συγκέντρωσε τα 3/4. Αυτή η απόφαση όμως, δεν είναι τροποποίηση, είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να λύσει το διέξοδο που εμείς και η Ξάνθη δεν έχουμε καμια ευθύνη. Ήταν μια αναγκαστική απόφαση που οδηγήθηκε σε αυτή τη θέση όχι με ευθύνη μας, με ευθύνη της Λιγκας και της ΕΠΟ που δεν όρισαν τα μπαράζ για τις 2/8. Η ΕΕ μία απόφαση έπρεπε να πάρει, να κάνει τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1, 15 ανεβάζοντας τον Απόλλωνα. Δεν τροποποιεί κάποια προκήρυξη.

Η πρόταση για τον ορισμό των μπαράζ για τέλη Αυγούστου δεν πήρε καν το 50% +1 των ψήφων. Για Σούπερ Λιγκα με 15 ομάδες ψήφισαν 8. Για τον ορισμό των μπαράζ ψήφισαν 7, ούτε καν 8.

Για τον ορισμό των αγώνων 22 και 29 Αυγούστου, ο Β. Γκαγκάτσης είπε: Αν οι αγώνες γίνουν, η μια από τις δύο ομάδες θα καταστραφεί, όχι μόνο οικονομικά και αγωνιστικά. Η ομάδα που θα μείνει στην κατηγορία, στη συνέχεια θα πέσει. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα ούτε δύο εβδομάδες για προετοιμασία για το νέο πρωτάθλημα ενώ οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται 7 εβδομάδες. Πήγαμε να πάρουμε παίκτες, προπονητή και δεν ήρθαν γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει που θα παίξουμε τη νέα χρονιά. Βρήκαμε τον ένα που θα πέσει τη νέα χρονιά, βρήκαμε και αυτόν που θα εξαφανιστεί, θα έχει διαλυθεί αυτός που θα χάσει το μπαράζ. Η ομάδα έχει να παίξει 4-5 μήνες ποδόσφαιρο.

Η απόφαση με την ψηφοφορια 9-8 ουσιαστικά είπε ότι κάνω 15 τις ομάδες στη Σούπερ Λιγκα 1. Εδώ δεν έχουμε εφαρμογή τροποποίησης προκήρυξης. Επομένως η τροπολογία Αυγενάκη εξαντλήθηκε με την απόφαση της ΕΠΟ να απορρίψει την αναδιάρθρωση. Η ΕΠΟ θα έπρεπε να πει ότι το 9-8 είναι μια απόλυτη πλειοψηφία επί των των παρόντων και δεν απαιτεί 3/4 γιατί είναι μια απόφαση αναγκαστική που επιβάλλεται για λόγους ανωτέρας βίας.

Εμείς αν ήταν όλα νομοτυπα θα παίζαμε το μπαράζ, δεν ήρθαμε εδώ για να μην παίξουμε το μπαράζ. Η απόφαση για μπαράζ τέλη Αυγούστου δεν υπάρχει γιατί ακυρώθηκε με την απόφαση του 9-8.

Πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button