Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Οι παικταράδες των 90s, προπονητές του σήμερα (pics)

Όσοι άρχισαν να βλέπουν ποδόσφαιρο στα 90s, παρατηρούν πως ποδοσφαιρικά «τέρατα» του πρόσφατου παρελθόντος έχουν γίνει προπονητές. Σχεδόν όλοι ήταν μέσοι, με τον καθένα να γράφει τη δική του ιστορία…

Ποδοσφαιριστές που μας έκαναν να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο ξεκινώντας την καριέρα τους στα 90s, έχουν αναλάβει ως προπονητές διδάσκοντας το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Κοινό τους σημείο, εκτός του Σόλσκιερ που ήταν επιθετικός, ότι αγωνιζόντουσαν στο νευραλγικό χώρο του κέντρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν να… διδάξουν και εντός αγωνιστικού χώρου. Πάμε να δούμε τις ξεχωριστές περιπτώσεις των σημερινών προπονητών:

Ζιντάν

Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με τρομερές επιτυχίες ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής.

Έχοντας περάσει 5 χρόνια από τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης, κατάφερε να κατακτήσει το Champions League το 2002 σημειώνοντας ένα γκολ-highlight καριέρας στον τελικό απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν. Σημαντικές διακρίσεις είχε και με την Εθνική Γαλλίας κατακτώντας το Mundial του 1998 και το Euro 2000.

Οι τίτλοι συνεχίστηκαν και στην προπονητική καριέρα του Ζιζού, καθώς κατέκτησε 3 συνεχόμενα Champions League (2016,2017,2018), ενώ φέτος κατέκτησε για δεύτερη φορά τη La Liga.

Τσάβι

Μια ζωή στην Μπαρτσελόνα θυμόμαστε να περνάει ο Τσάβι. Από την ομάδα νέων των «μπλαουγκράνα», στην U16, στην U19, στην Μπαρτσελόνα Β, μέχρι την πρώτη ομάδα της «Μπάρτσα» στην οποία εντάχθηκε το 1998 και αποχώρησε το 2015.
Ένας μέσος με απίστευτη ποδοσφαιρική ευφυία, ο οποίος μπορούσε να κόψει σαν «βούτυρο» οποιαδήποτε άμυνα με τις φοβερές κάθετες πάσες του. Μικροκαμωμένος αλλά θαυματουργός με την μπάλα στα πόδια, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κέντρο της Μπαρτσελόνα.

Έχοντας σπουδαίους προπονητές όπως ο Λουίς Φαν Χάαλ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, έλαβε ερεθίσματα για τη συνέχεια της καριέρας του στην προπονητική. Τα πρώτα βήματα στην προπονητική για τον Τσάβι έγιναν το 2019 στην Αλ Σαντ του Κατάρ, με την οποία ανανέωσε πρόσφατα ως το 2021. Το όνομά του ακούστηκε το φετινό καλοκαίρι και για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και σίγουρα στο μέλλον υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να τον δούμε και ως προπονητή στο Καμπ Νου.

Πίρλο

Ο αρτίστας του ιταλικού ποδοσφαίρου, Αντρέα Πίρλο, ήξερε να γοητεύει το ποδοσφαιρικό κοινό με τις απίστευτες μπαλιές του και την ηρεμία που έβγαζε στο παιχνίδι του. Έχοντας περάσει από την Ίντερ, τη Μίλαν και τη Γιουβέντους αναγνωρίστηκε από όλους τους φιλάθλους για την ποδοσφαιρική του ποιότητα.

Το ξεκίνημα στην προπονητική του καριέρα θα γίνει στη Γιουβέντους, με τον Πίρλο να μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά διαδεχόμενος τον Μαουρίτσιο Σάρι που έφυγε ως πρωταθλητής αλλά δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω στο Champions League. Οι απαιτήσεις για τη θέση του προπονητή της «Μεγάλης Κυρίας» είναι τεράστιες, με τον Πίρλο να ξέρει να ανταπεξέρχεται στην πίεση ως ποδοσφαιριστής. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την πορεία του και ως προπονητή…

Λάμπαρντ

Έχοντας περάσει 13 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας στην Τσέλσι δεν θα μπορούσαμε να τον φανταστούμε ως προπονητή σε άλλη ομάδα. Ο λόγος για τον Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους «Μπλε» στο χώρο του κέντρου. Ηγετική φυσιογνωμία, ξεχώρισε για το πάθος στο παιχνίδι του και έγινε από τα αγαπημένα πρόσωπα των οπαδών της Τσέλσι.
Η προπονητική καριέρα του Λάμπαρντ ξεκίνησε στην ομάδα νέων της Τσέλσι το 2017, συνεχίστηκε στη Ντέρμπι Κάουντι το 2018 και τώρα τον βλέπουμε στον πάγκο της Τσέλσι από το 2019. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα και να στηρίξει το πρότζεκτ του Λάμπαρντ, μπήκε εντυπωσιακά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, έχοντας αποκτήσει ήδη τους Χακίμ Ζιγιές, Τίμο Βέρνερ ενώ κάνει προσπάθεια για το «μπαμ» με τον Κάι Χάβερτς της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Αρτέτα

Μαθαίνοντας μπάλα στο ποδοσφαιρικό «σχολείο» της Μπαρτσελόνα, κατάφερε να ξεχωρίσει στην Premier League με τη φανέλα της Έβερτον και της Άρσεναλ. Πολύτιμος για τις ομάδες που αγωνίστηκε καθώς αποτέλεσε «εργαλείο» για το χώρο του κέντρου.

Ως προπονητής είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει ως βοηθός του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι το 2016, μεταπηδώντας στην Άρσεναλ το Δεκέμβρη του 2019 αντικαθιστώντας τον Ουνάι Έμερι. Μάλιστα κατάφερε να κερδίσει τον δάσκαλό του στον ημιτελικό του FA Cup, ενώ στον τελικό έκανε την ανατροπή απέναντι στην Τσέλσι του Φρανκ Λάμπαρντ με 2-1.

Σόλσκιερ

Έχει μείνει στην ιστορία για τις εκτελεστικές του ικανότητες. Μπορεί να μην ήταν ο πιο φαντεζί ποδοσφαιριστής αλλά αποτέλεσε έναν επιθετικό «killer», βάζοντας κρίσιμα γκολ, περνώντας συνήθως στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή.

Φυσικά το γκολ που έγινε συνώνυμο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν στην επική ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League το 1999 απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Ξεκινώντας την καριέρα του στη Μόλντε, κατάφερε να πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον το 1996. Μάλιστα έμεινε στους «κόκκινους διαβόλους» για 11 χρόνια.

Η προπονητική καριέρα του Σόλσκιερ ξεκίνησε στην U23 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τη Μόλντε και την Κάρντιφ. Τώρα πια αποτελεί προπονητή της Γιουνάιτεντ από το 2018 αντικαθιστώντας τον Ζοσέ Μουρίνιο, προχωρώντας ένα πρότζεκτ με αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές όπως ο Μπράντον Γουίλιαμς, ο Γκρίνγουντ, ο Ράσφορντ και ο Μακ Τόμινεϊ.

Τζέραρντ

Ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ αποτέλεσε «σημαία» της ομάδας καθώς έμεινε 19 χρόνια στο Άνφιλντ. Πανταχού παρών στο γήπεδο, από την άμυνα μέχρι την επίθεση. Ένας box-to-box χαφ με φοβερά σουτ, τάκλιν για σεμινάριο, ηγετική προσωπικότητα και πάθος στο παιχνίδι του.

Μάλιστα έδωσε το έναυσμα για τη μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικό Champions League στο αξέχαστο ματς απέναντι στη Μίλαν στη Κωνσταντινούπολη το 2005.

Αποτέλεσε προπονητή στις ομάδες U18 και U19 της Λίβερπουλ, ενώ από το 2018 βρίσκεται στον πάγκο της Ρέιντζερς.

Γκατούζο

Το πάθος μπορεί να έχει ως επεξήγηση στο ποδοσφαιρικό «λεξικό» το όνομα του Τζενάρο Γκατούζο. Ένας «σκύλος» στο κέντρο που έκανε πράξη την φράση «ή η μπάλα ή ο παίκτης ποτέ δεν περνάνε και οι δύο μαζί».

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Ιταλού αμυντικού χαφ έγιναν στην Περούτζια, αλλά το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τη Μίλαν. Στους «ροσονέρι» πέρασε 13 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας κατακτώντας μεταξύ άλλων δύο Champions League, ενώ ήταν και μέλος της εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ του 2006.

Ως προπονητή τον θυμόμαστε από τον ΟΦΗ τιμώντας τα γήπεδα της Super League, ενώ έχει περάσει και από την Παλέρμο, την Πίζα και τη Μίλαν. Από το Δεκέμβρη του 2019 είναι προπονητής της Νάπολι.

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button