Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Όσα έγιναν μετά την ιστορική απόφαση των Μπακς: Συναντήσεις, εξελίξεις και νέα ραντεβού

Οι Μιλγουόκι Μπακς χάραξαν έναν ιστορικό δρόμο, με την απόφασή τους να μην αγωνιστούν στο ματς με τους Μάτζικ, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά τα όσα ακολούθησαν τις τελευταίες εννέα ώρες…

Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πήρε μια πρωτοπόρα απόφαση, η οποία έφερε μαζί της συνέπειες σε όλα τα επίπεδα εντός κι εκτός της «φούσκας» του Ορλάντο. Τα «ελάφια» δήλωσαν την αγανάκτησή τους μετά το νέο περιστατικό τυφλής αστυνομικής βίας και τη δολοφονική επίθεση στον Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν και έκαναν πράξη την σκέψη που είχαν κι άλλες ομάδες: προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της αναμέτρησής τους με τους Μάτζικ.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι παίκτες της λίγκας έδειξαν πως είναι με το μέρος των πρωτοπόρων της Ανατολής και «τίτιβισαν» υπέρ τους. Λίγο αργότερα το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Με συνοπτικές διαδικασίες τα άλλα δύο ματς της ημέρας (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ – Χιούστον Ρόκετς και Λος Άντζελες Λέικερς – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς) αναβλήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η λίγκα. Βέβαια, όπως επεσήμανε αργότερα ο Λεμπρόν Τζέιμς, τα ματς δεν οδηγήθηκαν σε αναβολή, αλλά δεν διεξήχθησαν λόγω μποϊκοτάζ. Η απόφαση των παικτών ήταν ξεκάθαρη.

Περίπου τρεις ώρες μετά το προγραμματισμένο τζάμπολ του Game 5 με τους Μάτζικ, οι Μπακς έφυγαν από το γήπεδο και προχώρησαν σε μια δήλωση που είχε ένα ηχηρό μήνυμα: «Θέλουμε δικαιοσύνη». Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας έδειξε πως στηρίζει στο έπακρον τις κινήσεις των παικτών του και στάθηκε στο πλευρό τους.

Φυσικά, τίποτα δεν είχε τελειώσει εκεί, καθώς οι εξελίξεις είχαν πάρει ήδη μορφή χιονοστοιβάδας στη «φούσκα». Στο Ορλάντο ακολούθησε ένα meeting ωρών μεταξύ των αθλητών των ομάδων που βρίσκονται στα πλέι οφ και των προπονητών. Ωστόσο, τελική απόφαση για το μέλλον της σεζόν (αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα) δεν πάρθηκε.

Στη συνάντηση αυτή τον λόγο πήραν κυρίως ο πλέι μέικερ των Θάντερ και πρόεδρος της Ένωσης Παικτών, Κρις Πολ, ο αντιπρόεδρος και βετεράνος των Χιτ, Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο συμπαίκτης του Γιάννη, Κάιλ Κόρβερ και ο προπονητής των Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς. Παρεμπιπτόντως και η Ένωση Παικτών δημόσια στήριξε το μποϊκοτάζ.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπήρξαν και «φωνές» σαν αυτή του Τζέιλεν Μπράουν, από παίκτες που αναρωτήθηκαν γιατί οι Μπακς προχώρησαν σε μια τόσο σημαντική απόφαση, χωρίς πρώτα να συνεννοηθούν με την υπόλοιπη λίγκα. Λέγεται πως ακόμα και όσοι είχαν αυτοί την άποψη υποστήριξαν εν τέλει το μποϊκοτάζ.

Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν το αν θα συνεχιστεί τελικά η σεζόν ή όχι. Και κάπου εκεί ήρθε η πρώτη «βόμβα»: οι Κλίπερς και οι Λέικερς, δηλαδή τα δύο μεγάλα φαβορί της Δύσης, ψήφισαν υπέρ της διακοπής της σεζόν ή για την ακρίβεια, υπέρ της πρόωρης ολοκλήρωσής της. Ωστόσο, όπως γράφτηκε στις ΗΠΑ, από τις δύο ομάδες του Λος Άντζελες παρουσιάστηκε πιο πολύ η πρόθεσή τους και τίποτα δεν θεωρήθηκε τελεσίδικο.

Τα συναισθήματα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουβέντα των παικτών και οι αθλητές αποφάσισαν να συζητήσουν εκ νέου την Πέμπτη (27/8), βάζοντας τις σκέψεις τους σε τάξη, για να κινηθούν ενωμένοι από εδώ και μπρος. Μάλιστα, τα ξημερώματα ήρθε και μια νέα «βόμβα», που αφορά το αμερικανικό μπάσκετ: ένα πιθανό lockout την επόμενη χρονιά.

Πλέον όλοι περιμένουν τις συζητήσεις της Πέμπτης, όταν και θα φανεί το πώς θα δράσουν οι NBAers και το τι θα αποφασίσουν να κάνουν από εδώ και πέρα. Μέχρι τότε, βέβαια, θα γνωρίζουμε -πιθανότατα- και την ακριβή στάση των ιδιοκτητών των ομάδων, αλλά και την τοποθέτηση του ίδιου του οργανισμού σε όλες αυτές τις ιστορικές εξελίξεις.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button