Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Οι 12+1 Ολλανδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Οι 5 κορυφαίοι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι 5 που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οι δύο ελπιδοφόροι και ο Ντόνι φαν ντε Μπεκ.

Παίκτες κορυφαίου επιπέδου παράγει η ολλανδική σχολή ποδοσφαίρου και αυτό το γνωρίζει κάθε ποδοσφαιρόφιλος.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσισε να επενδύσει στον Ντόνι φαν ντε Μπεκ βλέποντας στο πρόσωπο του Ολλανδού μέσου έναν ηγέτη για το κέντρο της ομάδας.

Στο παρελθόν έχουν περάσει ακόμα 12 Ολλανδοί ποδοσφαιριστές από το Ολντ Τράφορντ, πέντε εκ των οποίων έμειναν για τα καλά στις καρδιές των φίλων της ομάδας. Πάμε να θυμηθούμε τους «οράνιε» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Ρουντ φαν Νίστελροϊ

Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να κάνει τους φίλους της ομάδας να πανηγυρίσουν 150 φορές για τα γκολ που σημείωσε. Έμεινε στο Μάντσεστερ από το 2001 έως το 2006 πραγματοποιώντας 219 συμμετοχές, εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή του. Ο Ρουντ ήταν επιθετικός με «φονικό» ένστικτο μπροστά στα αντίπαλα καρέ, σκοράροντας 20+ τέρματα στις 4 από τις 5 σεζόν του στην Premier League, ενώ κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ την αγωνιστική περίοδο 2002/2003. Με τους «κόκκινους διαβόλους» πανηγύρισε την κατάκτηση της Premier League ο 2003, ενώ το 2004 κατέκτησε το FA CUP και το Community Shield.

Έντβιν φαν ντερ Σαρ

Ήρθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 34 του χρόνια, πραγματοποιώντας τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του στο Ολντ Τράφορντ. Ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ σαν το… παλιό καλό κρασί, έζησε μια δεύτερη νιότη στους «κόκκινους διαβόλους» και έμεινε στις καρδιές των φίλων της ομάδας καθώς αποτέλεσε τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας από το 2006 έως το 2011. Συμπληρώνοντας 266 εμφανίσεις κατάφερε να κατακτήσεις τέσσερις φορές την Premier League (2007,2008,2009,2011) με ισάριθμες κατακτήσεις του Community Shield. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η απόκρουση στο πέναλτι του Ανελκά που σφράγισε την κατάκτηση του Champions League για τη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ το 2008 στη Μόσχα. Την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε ένα ασύλληπτο ρεκόρ καθώς κράτησε ανέπαφη την εστία του για 1311’ λεπτά, ενώ κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ρόμπιν φαν Πέρσι

Την τύχη να διαθέτει έναν πραγματικό ογκόλιθο στην άμυνα είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1998 έως το 2001. Ο Ολλανδός μαχητής με το επιβλητικό παρουσιαστικό αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας του τρεμπλ το 1999 σε μια αξέχαστη σεζόν για την αρμάδα του Σερ Άλεξ Φεργκιουσον. To 1988 αποκτήθηκε με 17 εκ. ευρώ από την Αϊντχόβεν όντας ο ακριβότερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής εκείνη την εποχή. Η πώληση του Σταμ το 2001 για 26 εκ. ευρώ στη Λάτσιο αποτέλεσε λάθος απόφαση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Σταμ ήταν ο εκλεκτός. Χωρίς αμφιβολία ήταν λάθος μου».

Γιαπ Σταμ

Ήρθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη τελευταία χρονιά της εποχής του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για την κατάκτηση της Premier league. Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι πίκρανε τους φίλους της Άρσεναλ με την απόφασή του να πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά κατάφερε να κατακτήσει την Premier League που τόσο πολύ ήθελε. Μάλιστα βγήκε πρώτος σκόρερ της Premier League το 2012/2013. Σε 105 συμμετοχές με τους «κόκκινους διαβόλους» σημείωσε 58 τέρματα, με το νικητήριο γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στις καθυστερήσεις να ξεχωρίζει στην πορεία της κατάκτησης του τίτλου για το 2013.

Άρνολντ Μιούρεν

Έχει μείνει στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για την ασίστ του στο γκολ του Μάρκο φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro 1988 απένατι στη Σοβιετική Ένωση. Για τη συγκεκριμένη ασίστ ο Άρνολντ Μιούρεν έχει δηλώσει πως στην πραγματικότητα ήταν μια κακή πάσα: «Στην πραγματικότητα χτύπησα την μπάλα με περισσότερη δύναμη απ’ ότι έπρεπε. Αν ο Μάρκο φαν Μπάστεν σούταρε την μπάλα στην… Κολωνία, όλοι θα έλεγαν πως ήταν μια «σκοτωμένη» μπαλιά. Τώρα έχει γίνει η πιο όμορφη ασίστ όλων των εποχών. Ο Μάρκο την έκανε τόσο όμορφη με το φανταστικό του τελείωμα».
Ο Μιούρεν ήρθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την κατάκτηση του UEFA με την Ίπσουιτς το 1981. Αν και μόνο η πρώτη από τις τρεις σεζόν του στο Ολντ Τράφορντ μπορεί να κριθεί επιτυχημένη, ο Μιούρεν κατάφερε να κερδίσει το FA CUP σκοράροντας με πένανλτι απέναντι στην Μπράιτον το 1983. Το 1985 επέστρεψε στον Άγιαξ όπου έπαιξε ακόμα 3 χρόνια κλείνοντας την καριέρα του στο Άμστερνταμ.

Οι «τουλίπες» που δεν κατάφεραν να ανθίσουν στο Ολντ Τράφορντ

Πέρα από τους πέντε προαναφερθέντες Ολλανδούς που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Ολντ Τράφορντ, υπήρξαν ακόμα επτά ποδοσφαιριστές που δεν ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ζόρντι Κρόιφ, Ρέιμοντ φαν ντερ Γκόου, Αλεξάντερ Μπίτνερ, Ντάλει Μπλιντ και Μέμφις Ντεπάι.

Ο Ζόρντι Κρόιφ κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έμεινε στο Ολντ Τράφορντ από το 1996 έως το 2000. Ο γιος του «θρύλου» του ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ, ήρθε με περγαμηνές στη Μάντσεστερ αλλά οι πολλοί τραυματισμοί τον εμπόδισαν να φτάσει εκεί που θα μπορούσε. Βέβαια κάθε σύγκριση με τον πατέρα θα ήταν άδικη καθώς ο Γιόχαν αποτελεί «ιερό τέρας» για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο…

Ο τερματοφύλακας Ρέιμοντ φαν ντερ Γκόου ήταν ουσιαστικά μπακ-απ του Πίτερ Σμάιχελ, με τον Ολλανδό να πέφτει πάνω σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έμεινε στην ομάδα από το 1996 ως το 2002 συμπληρώνοντας 60 συμμετοχές αποτελώντας έναν rotation player για τους «κόκκινους διαβόλους».

Ο Αλεξάντερ Μπίτνερ έφτασε το 2012 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Έκατσε μόλις 2 σεζόν αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στο op επίπεδο, με τον Πατρίς Εβρά να μην έχει ουσιαστικό ανταγωνισμό για τη θέση του αριστερού μπακ.

Ο Μέμφις Ντεπάι έφτασε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις σε διεθνές επίπεδο. Αποτέλεσε επιλογή του Λουίς φαν Χαλ, ο οποίος έτρεχε το πρότζεκτ ανοικοδόμησης της ομάδας διαθέτοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ για το μεταγραφικό παζάρι. Αν και η ποδοσφαιρική ποιότητα του Μέμφις είναι αδιαμφισβήτητη, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει σημαντικός ποδοσφαιριστής για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το νούμερο «7» είναι «βαρύ» στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων» και λίγοι ποδοσφαιριστές μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση. Τελικά σκόραρε μόλις 7 γκολ σε 53 εμφανίσεις απογοητεύοντας τους φίλους της ομάδας.

Ο μόνος που ίσως δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, αλλά δεν μπορεί να μπει και στους 5 κορυφαίους, είναι ο Ντάλει Μπλιντ. Ο Ολλανδός αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ και ως μέσος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατακτώντας το FA CUP του 2016 και το Europa League του 2017 μετρώντας συνολικά 171 εμφανίσεις.

Οι δύο ελπιδοφόροι και ο ξεχωριστός Ντόνι φαν ντε Μπεκ

Με έναν ξεχωριστό τρόπο αποχαιρέτησε τον Ντόνι φαν ντε Μπεκ ο Άγιαξ, ετοιμάζοντας ένα βίντεο που άγγιξε κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Το τηλεφώνημα του φαν ντε Μπεκ στον πατέρα του θα μείνει αξέχαστο σε κάθε φίλο που αγαπάει το ποδόσφαιρο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που έμαθε ποδόσφαιρο σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές σχολές, την ακαδημία του Άγιαξ, και ευελπιστεί να γράψει τη δική του ιστορία στην ομάδα.

Από κει και πέρα υπάρχουν ακόμα δύο πρότζεκτ Ολλανδών στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 20χρονος Ταχίτ Τσονγκ θα αγωνίζεται ως δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να παρακολουθεί την εξέλιξη του νεαρού εξτρέμ. Τέλος στο ρόστερ της ομάδας ανήκει και ο 22χρονος Φοσού Μενσά που αγωνίζεται ως δεξιός μπακ.

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button