Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

Ναβίντ Αφκαρί, ετών 27: η εκτέλεση που συγκλόνισε τον κόσμο

Η ιστορία του 27χρονου πρωταθλητής της πάλης Ναβίντ Αφκαρί προκάλεσε την επέμβαση ακόμα και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε έκκληση στο Ιράν για τη σωτηρία του - Ο Αφκαρί εκτελέστηκε πριν από λίγες ώρες για ένα έγκλημα που (φέρεται να) ομολόγησε αφού υπέστη βασανιστήρια.

Ο 27χρονος παλαιστής καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για τη δολοφονία φρουρού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η ομολογία του αποσπάστηκε με βασανιστήρια.

«Για περισσότερες από 50 ημέρες έπρεπε να υποστώ φρικτά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια» έγραψε ο Αφκαρί σε επιστολή του. «Με χτυπούσαν με μπαστούνια και γκλομπς στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη. Μου έβαζαν μια σακούλα στο κεφάλι και με πίεζαν ασφυκτικά μέχρι να μη μπορώ να πάω ανάσα, Έριχναν αλκοόλ μέσα στη μύτη μου».

Ο αθλητής συνελήφθη το 2018 μαζί με τα δύο του αδέρφια, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά του (θεοκρατικού) καθεστώτος.

Εκείνοι τιμωρήθηκαν με 54 και 27 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα συν 74 μαστιγώματα. Συνολικά τα τρία αδέρφια καταδικάστηκαν για περισσότερα από 20 εγκλήματα, με κατηγορίες που δεν υποστηρίχθηκαν με στοιχεία.

Σε βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα στις 31 Αυγούστου, ο αδερφός του Ναβίντ, Βαχίντ, μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος.

«Ήμουν σε κώμα επί τρεις ημέρες στο νοσοκομείο Ναμαζί του Σιράζ και κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει. Μετά με βασάνισαν. Με χτυπούσαν επί ώρες με αλυσίδες, με χτυπούσαν με ρόπαλα στα πόδια. Ουρούσαν στο πάτωμα και μου ζητούσαν μετά να περπατήσω ξυπόλητος. Απείλησαν να συλλάβουν τους γονείς μου, αν δεν ομολογούσαν. Από την αρχή οι γονείς του θύματος αρνήθηκαν ότι μας γνώριζαν. Ζήτησα από το δικαστή να εμφανιστεί έστω ένας αυτόπτης μάρτυρας. Αν βρέθηκε έστω και ένα όπλο στο σπίτι μας, ας το έδειχναν. Ο δικαστής απλά γέλασε και μας κορόιδευε».

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το Ιράν να αποτρέψει τη θανατική ποινή. Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα εκτιμούσα πολύ αν σώζατε τη ζωή αυτού του νεαρού άνδρα και δεν τον εκτελούσατε».

Επικαλούμενος στοιχεία από το Fox News, ο Τραμπ είπε ότι η «μοναδική πράξη του παλαιστή ήταν μια αντικυβερνητική διαδήλωση στους δρόμους».

 

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγους έγραψε στο Twitter: «Ενώνουμε τον κόσμο με οργή για τη θανατική ποινή του ιρανικού καθεστώτος για τον Ναβίντ Αφκάρι, ο οποίος βασανίστηκε για να δώσει ψευδή ομολογία μετά από συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις το 2018. Το καθεστώς βασάνισε επίσης τους δύο αδελφούς του και τους καταδίκασε σε δεκαετίες φυλάκισης. Αφήστε τους να φύγουν»!

Στο διαδίκτυο, υπήρξε κινητοποίηση με συγκέντρωση υπογραφών για την ματαίωση της εκτέλεσης και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η έφεση που άσκησε στην απόφαση απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σημαντικές φιγούρες της ιρανικής κοινότητας των ΗΠΑ, όπως η ηθοποιός Ναζανίν Μπονιάντι, έκαναν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το χάσταγκ #StopExecutionsinIran για την αποφυγή της εκτέλεσής όχι μόβο του Αβκάρι, αλλά και πολλών ακόμα φυλακισμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών από τις διαδηλώσεις του 2018 και του 2019. Υπολογίζεται ότι συνολικά συνελήφθησαν περισσότερα από 7.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά κάτω των 10 ετών!

Τελικά ο Αφκαρί εκτελέστηκε κατ΄εφαρμογή του «κέσας», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης» το Σάββατο «κατόπιν αιτήματος των γονέων και της οικογένειας του θύματος».σε μια αποτρόπαια ενέργεια που προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις.

«Η εκτέλεση από το ιρανικό καθεστώς του Ναβίντ Αφκαρί είναι μια κακόβουλη και βάναυση πράξη. Την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο» έγραψε στο twitter ο Μάικ Πομπέο. «Είναι μια εξοργιστική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και στα αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος» συμπλήρωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εϊμαστε συγκλονισμένοι στην είδηση της εκτέλεσης του συναθλητή μας. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εκκλήσεις αθλητών από όλο τον κόσμο και όλη η παρασκηνιακή δουλειά της ΔΟΕ, μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράν, τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης και την Ομοσπονδία Πάλης του Ιράν, δεν πέτυχαν τον στόχο τους» ήταν το μήνυμα της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Αφκαρί και της οικογένειάς του έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικά. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την μυστική εκτέλεση του αθλητή και έκανε λόγο για «παρωδία της δικαιοσύνης» μετά από μια «πρόδηλα άδικη» δίκη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της οργάνωσης, με τουλάχιστον 251 εκτελέσεις (13 εκ των οποίων έγιναν δημόσια και 4 αφορούσαν ανήλικους) το 2019 το Ιράν είναι η χώρα που εφαρμόζει τη θανατική ποινή περισσότερο στον κόσμο μετά την Κίνα.

«Ένας αθώος άνθρωπος εκτελέστηκε παρά το γεγονός πως έκανε ό,τι μπορούσε για να παλέψει και να ακουστεί η φωνή του».

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button