ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Παύλος Φύσσας: Επτά χρόνια από τη δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 2013 ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Ο Ελληνας μουσικός της χιπ χοπ σκηνής, γνωστός με το ψευδώνυμο Killah P. δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι κι έμελλε να εξελιχθεί σε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος.

Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα από εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και ο ίδιος μόλις τελείωσε το σχολείο είχε εργαστεί σε παρόμοιες δουλειές.

Ωστόσο, το σαράκι που τον έτρωγε ήταν η μουσική και μέσα από αυτήν περνούσε τα μηνύματά του για το προσφυγικό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και του Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 2001 στη Γένοβα. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση, αν και δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Killah P. σήμαινε «Killer of the Past» («Φονιάς του Παρελθόντος»).

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας είχε πάει μαζί με την κοπέλα του σε μία καφετέρια του Κερατσινίου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Champions League. Εκεί διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της χρυσής αυγής.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν το περιστατικό είδαν τον Παύλο Φύσσα να κείται αιμόφυρτος στο οδόστρωμα με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Οσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Ο Ρουπακιάς προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η δίκη του, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, αποτελεί ένα από τα κεφάλαια της «Δίκης της χρυσής αυγής», με τους συνολικά 69 κατηγορούμενος, από τους οποίους ξεχωρίζει ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει οριστεί να ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button