Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Οριστικά στα τοπικά ο Πλατανιάς, συνεχίζεται ο εμφύλιος

Ούτε στη Football League δήλωσε τελικά συμμετοχή ο Πλατανιάς, που πλέον οδηγείται στα τοπικά πρωταθλήματα. Συνεχίζεται η κόντρα Βαρουξάκη-Μαθιουλάκη...

Ούτε στη Football League δήλωσε τελικά συμμετοχή ο Πλατανιάς, που πλέον οδηγείται στα τοπικά πρωταθλήματα. Συνεχίζεται η κόντρα Βαρουξάκη-Μαθιουλάκη…

Οριστικά στα τοπικά ο Πλατανιάς, συνεχίζεται ο εμφύλιος

Ούτε στη Football League δήλωσε τελικά συμμετοχή ο Πλατανιάς, που πλέον οδηγείται στα τοπικά πρωταθλήματα. Συνεχίζεται η κόντρα Βαρουξάκη-Μαθιουλάκη…

Μετά την αδυναμία της χανιώτικης ομάδας να συμμετάσχει στη νέα Superleague 2, παρήλθε στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (21/9) και η διορία για να δηλώσει συμμετοχή στην Football League της επόμενης περιόδου.

Με δεδομένο ότι έχουν “κλείσει” και οι δηλώσεις συμμετοχής στη Γ’ Εθνική, ο Πλατανιάς πλέον οδηγείται στα τοπικά πρωταθλήματα των Χανίων.

Όλα αυτά ενώ ο “εμφύλιος” συνεχίζεται στους “ερυθρόλευκους”, με νέα δήλωση-απάντηση του πρώην ισχυρού άνδρα του συλλόγου, Στέλιου Βαρουξάκη στον νυν μεγαλομέτοχο Μανώλη Μαθιουλάκη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Μία οφειλόμενη απάντηση στον Μανώλη Μαθιουλάκη

Πριν από λίγες ημέρες, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πλατανιάς, Μανώλης Μαθιουλάκης εξέδωσε τρισέλιδη ανοιχτή επιστολή, απαντώντας σε συνέντευξη που παραχώρησα στον δημοσιογράφο Δημήτρη Σκουλούδη, στην οποία σχολίαζα το περιεχόμενο δημοσιευμάτων σχετικά με την ομάδα. Ήταν μία ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, μισές αλήθειες και διαστρέβλωση γεγονότων και δεδομένων.

Μέχρι και σήμερα, επέλεξα να μην απαντήσω, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί, έστω και την ύστατη ώρα, λύση αναφορικά με την επόμενη μέρα στην ομάδα του Πλατανιά. Δεν ήθελα ν’ αποπροσανατολίσω τη δημόσια συζήτηση, καθώς οι στιγμές ήταν κρίσιμες και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα. Δυστυχώς, λύση δεν βρέθηκε με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μαθιουλάκη. Σήμερα, πλέον, κρίνω ότι μπορώ να πράξω το αυτονόητο: να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Επί του περιεχομένου της ανοιχτής επιστολής του κ. Μαθιουλάκη έχω να αναφέρω τα εξής:

• Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014, ενώ ο κ. Μαθιουλάκης ήταν αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ Πλατανιάς, του πρότεινα ν’ αναλάβει το «τιμόνι» της ομάδας, επισημαίνοντας ότι ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω. Δεν τον πίεσα ποτέ ν’ αναλάβει την ομάδα και δεν θα μπορούσα να πράξω κάτι τέτοιο. Ο ίδιος αποδέχθηκε, έχοντας πλήρη εικόνα όλων των οικονομικών και λοιπών δεδομένων της ΠΑΕ, καθώς, ως αντιπρόεδρος, είχε σημαντικό και ενεργό ρόλο, που ουδέποτε αμφισβήτησα, και ενημερωνόταν αναλυτικά για όλα, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, που συγκαλούσα, με την ιδιότητα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, σχεδόν κάθε εβδομάδα.

• Όντως αποκαλούσα τον κ. Μαθιουλάκη «αδελφό Μανώλη», όταν του παρέδωσα τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, μετά τη συμπλήρωση δύο χρόνων της ομάδας στη Super League και όχι ενός, όπως λανθασμένα αναφέρει στην επιστολή του. Η επιλογή μου να προτείνω στον κ. Μαθιουλάκη ν’ αναλάβει το «τιμόνι» της ομάδας έγινε γιατί γνώριζα ότι ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε, λόγω των οικονομικών του δυνατοτήτων, να συνεχίσει με ασφάλεια την επιτυχημένη πορεία που είχαμε ήδη πραγματοποιήσει όλοι μαζί. Στις δικές του αιτιάσεις ότι «δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από ποδόσφαιρο», είχα δεσμευτεί ότι θα είμαι δίπλα του για να προσφέρω αφιλοκερδώς τις γνώσεις και την εμπειρία μου, όπως και ο ίδιος μου είχε ζητήσει. Τελικά, ο κ. Μαθιουλάκης, ο οποίος, όπως έλεγε, «δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από ποδόσφαιρο», αποφάσισε, αμέσως μετά την αλλαγή ηγεσίας, ότι… γνωρίζει τα πάντα! Άρχισε να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις χωρίς να ρωτά κανέναν, παραγκώνισε ανθρώπους με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση, και προκάλεσε με τις επιλογές του σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΠΑΕ, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκτόξευσε το μπάτζετ των ποδοσφαιριστών σε δυσθεώρητα ύψη. Έτσι, μετά από χρονικό διάστημα μερικών μηνών, αναγκάστηκα να αποτραβηχθώ, αν και δεν το ήθελα, καθώς όλοι γνωρίζουν την αγάπη μου για την ομάδα του χωριού μου, την οποία υπηρέτησα από νεαρή ηλικία, αρχικά ως ποδοσφαιριστής. Υπήρξαν και άλλοι, πιο σοβαροί λόγοι (μονομερής προσπάθειά του μετοχικής «σύνδεσής» μου με την… Τηλεόραση ΚΥΔΩΝ!), που με ανάγκασαν να λάβω τη συγκεκριμένη απόφαση. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω για το συγκεκριμένο ζήτημα.

• Αναφορικά με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Πλατανιάς, συμμετείχα στην πρώτη αύξηση που έγινε μετά που ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μαθιουλάκης. Με βάση, όμως, όλα τα προαναφερόμενα και τη συμπεριφορά του, εύκολα μπορεί καθένας ν’ αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχα στις επόμενες. Θα ήταν τουλάχιστον αναξιοπρεπές, από την πλευρά μου, να έχω αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση και, ταυτόχρονα, να συνεχίσω να βάζω χρήματα σε μία ΠΑΕ, για τις αποφάσεις της οποίας ίσχυε πια η «ενός ανδρός αρχή».

• Η ΠΑΕ Πλατανιάς είναι μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, με ισολογισμούς, δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία και πλήρη ενημέρωση των μετόχων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επομένως, ο ισχυρισμός του κ. Μαθιουλάκη ότι το λογιστήριο της ομάδας ήταν ένα… τετράδιο μόνο θυμηδία προκαλεί. Το τετράδιο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μαθιουλάκης ήταν ένα σημειωματάριο, όπου κρατούσα πλήρη στοιχεία, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, για να έχω εικόνα, ανά πάσα στιγμή, των δεδομένων. Η ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων διέθετε οικονομικό διευθυντή (Νίκος Κουλιέρης), από την εποχή της προεδρίας Γιακουμογιαννάκη, ο οποίος λογιστής «έτρεχε» και εξακολουθεί να «τρέχει» μέχρι και σήμερα όλα τα οικονομικά θέματα. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ΠΑΕ Πλατανιάς, στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και η ομάδα αγωνιζόταν στη Super League, διέθετε, ακόμη, εμπορικό διευθυντή (Φάνης Ξηνταβελόνης), υπεύθυνο Τύπου (Γιώργος Γεωργακάκης), γραμματεία (Αλίκη Μαστοράκη), υπεύθυνο τεχνικών θεμάτων (Μάνθος Μαναρώλης), οι οποίοι, σε συνεργασία και υπό τις κατευθύνσεις της Διοίκησης, ασχολούνταν με όλα τα τρέχοντα θέματα (συμβόλαια, χορηγίες, εισιτήρια διαρκείας, εισιτήρια, θέματα Τύπου και δημοσίων σχέσεων, διαμονή και αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών, κ.λπ.). Και ταυτόχρονα υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι δίπλα στην ΠΑΕ Πλατανιάς, οι οποίοι συνέδραμαν σημαντικά, με πολύ μεράκι, την όλη προσπάθεια.

• Στα περί «εράνων» εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Πλατανιάς, που αναφέρει ο κ. Μαθιουλάκης, έχω να επισημάνω τα εξής: Κατ’ αρχάς δεν επρόκειτο για «εράνους», αλλά για συνεισφορά στα οικονομικά της ΠΑΕ από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο κ. Μαθιουλάκης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, σταμάτησε να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, «κλαίγεται» ότι τον αφήσαμε μόνο του στο οικονομικό μέρος. Αντιφατικό, αν μη τι άλλο. Θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο «με τον νεαρό που σκότωσε τον πατέρα του και μετά πήγε στο δικαστήριο και ζήτησε από τους δικαστές να τον λυπηθούν γιατί είναι ορφανός»!

• Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Μαθιουλάκη ότι το μπάτζετ για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών έφτανε «περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ» όταν ανέλαβε την προεδρία, δυστυχώς για τον ίδιο, τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Τα δύο πρώτα χρόνια που η ομάδα αγωνιζόταν στη Super League (2012-2014) το μπάτζετ για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών δεν ξεπέρασε το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως και αυτό συνέβη διότι γνωρίζαμε καλά, ως Διοίκηση, όταν αν το μπάτζετ «ξέφευγε», δεν θα ήταν διαχειρίσιμο με βάση το σύνολο των οικονομικών δεδομένων της ΠΑΕ (έσοδα – έξοδα).

• Όσον αφορά την κατασκευή του προπονητικού κέντρου της ομάδας στο Μάλεμε, ο κ. Μαθιουλάκης λέει τη μισή αλήθεια και ξεχνά, επιλεκτικά προφανώς, ορισμένα από τα πραγματικά γεγονότα. Η πλήρης αλήθεια έχει ως εξής: οι εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, το χρονικό διάστημα που η ομάδα αγωνιζόταν στη Football League, όντως πληρώθηκαν με χρήματα του κ. Μαθιουλάκη. Συγκεκριμένα, τα έργα που χρηματοδότησε ο κ. Μαθιουλάκης ήταν η νότια κερκίδα, η βάση της και τα τοιχία αντιστήριξης. Σε δεύτερη φάση, και ενώ η ομάδα βρισκόταν στη Super League, ο κ. Μαθιουλάκης χρηματοδότησε και την κατασκευή του γυμναστηρίου. Όλα τα υπόλοιπα έργα (αποδυτήρια, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – ενημέρωσης, νότιο γήπεδο) στο Μάλεμε, το διάστημα που η ομάδα αγωνιζόταν στη Super League, κατασκευάστηκαν μεν από τις εταιρείες του κ. Μαθιουλάκη, όμως το συνολικό ποσό πληρώθηκε από την ΠΑΕ Πλατανιάς. Το γεγονός ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων, με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Μαθιουλάκη, όπως εκφράστηκαν σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, σχεδόν διπλασιάστηκε, το αφήνω ασχολίαστο. Φαντάζομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που του τυχαίνουν τέτοιες «αστοχίες».

• Σε ό,τι αφορά την οικονομική μου συμμετοχή για την κατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Περιβολίων, οφείλω να επισημάνω ότι το αναγκαίο χώμα κατάλληλης ποιότητας (εκατοντάδες κυβικά) που χρησιμοποιήθηκε -γιατί το υπάρχον, τότε, ήταν ακατάλληλο- ήταν προσφορά από ακίνητό μου, που βρίσκεται στον Πύργο Ψηλονέρου. Ανάλογη προσφορά έγινε από την πλευρά μου και για το νότιο γήπεδο στο Μάλεμε. Όσοι γνωρίζουν τα τεχνικά ζητήματα, μπορούν ν’ αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για αμελητέο κόστος. Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζω τη συνεισφορά του κ. Μαθιουλάκη στην κατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου στα Περιβόλια. Δυστυχώς, εκείνος ξεχνά, διότι μάλλον έχει επιλεκτική μνήμη, τη συνεισφορά της ΠΑΕ Πλατανιάς, επί προεδρίας μου, η οποία δέχθηκε να χαρίσει στον Δήμο Χανίων τα χρήματα που κατέβαλε από τη δική της πλευρά για να ολοκληρωθούν τάχιστα τα έργα στο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων.

• Ο χώρος που στεγάζονται τα γραφεία της ΠΑΕ Πλατανιάς, το παλιό Κοινοτικό Γραφείο, παραχωρήθηκε στην ομάδα από τον Δήμο Πλατανιά. Εκείνο που αποσιωπά ο κ. Μαθιουλάκης, αν και το γνωρίζει καλά, είναι ότι όλα τα έξοδα αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου για να είναι σε θέση να στεγάσει τα Γραφεία της ΠΑΕ, καταβλήθηκαν εξ ολοκλήρου από εμένα προσωπικά, και όχι με χρήματα από το ταμείο της ΠΑΕ. Το ίδιο συνέβη και με τον χώρο που ενοικίασε η ΠΑΕ στο κέντρο του Πλατανιά για τη δημιουργία μπουτίκ. Όλα τα χρήματα για τη διαμόρφωσή του καταβλήθηκαν από εμένα προσωπικά.

• Ο κ. Μαθιουλάκης αναφέρεται και σε θέματα παραχώρησης ποδοσφαιριστών. Θα αναφερθώ, αρχικά, στην πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Γιώργου Γιακουμάκη. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, αν και είχε ρήτρα παραχώρησης ύψους 500.000 ευρώ στο συμβόλαιό του, παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ, από τον κ. Μαθιουλάκη, με το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως ο ίδιος αναφέρει! Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όσο για τη μετεγγραφή του Τζολάκη στον Ολυμπιακό, ο κ. Μαθιουλάκης λέει, για πολλοστή φορά, τη μισή αλήθεια. Πράγματι, ο Τζολάκης ανήκε στον Ερασιτέχνη Πλατανιά και πράγματι το ποσό των 40.000 ευρώ δόθηκε από τον Ολυμπιακό στον Ερασιτέχνη. Εκείνο που… ξέχασε ν’ αναφέρει ο κ. Μαθιουλάκης είναι ότι από αυτά τα χρήματα, ποσό 35.000 δόθηκε από τον Ερασιτέχνη στην ΠΑΕ Πλατανιάς, όπως με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Απόστολος Παπαδάκης, ο οποίος μου ανέφερε ότι υπάρχει και σχετικό αποδεικτικό υλικό (απόδειξη).

• Ο κ. Μαθιουλάκης αναφέρει, ακόμη, στην ανακοίνωσή του ότι «μία ανώνυμη εταιρεία διαλύεται όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της». Ρωτώ: ποιος δημιούργησε αυτά τα χρέη; Ποιος έκανε μία σειρά από λανθασμένες επιλογές; Ποιος έκανε συμβόλαια σε ποδοσφαιριστές με υπέρογκα ποσά, χωρίς να ρωτά κανέναν; Ποιος έδιωξε με τη συμπεριφορά του αρκετούς από τους χορηγούς; Ποιος δεν εκτίμησε την παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Πλατανιάς του κ. Δημήτρη Αλεξάκη, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει με τον τρόπο του; Ποιος ναύλωνε τσάρτερ για τη μεταφορά της ποδοσφαιρικής ομάδας, λες και ο Πλατανιάς είχε το οικονομικό υπόβαθρο κορυφαίων ομάδων της Super League και του εξωτερικού; Και ακόμη: ποιος λειτούργησε χωρίς σεβασμό σε αρκετούς από τους συνεργάτες της ομάδας, κάποιους από τους οποίους τους έδιωξε και κάποιους από τους οποίους τους έκανε να απομακρυνθούν, αν και δεν το επιθυμούσαν;

• Ο κ. Μαθιουλάκης αναφέρει, τέλος, στην ανακοίνωσή του, ότι «η ομάδα παραδίδεται ΚΑΘΑΡΗ» (δικά του τα κεφαλαία γράμματα στη λέξη καθαρή). Ωστόσο, μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν αυτή η ανακοίνωση, ο κ. Μαθιουλάκης δεν είχε προχωρήσει στην τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ, που προέκυψαν επί δικής του προεδρίας, αν και όφειλε να το έχει πράξει από τον περασμένο Ιούνιο, για να ανοίξει ο δρόμος, ομαλά, χωρίς οικονομικά βάρη και χωρίς καμία «σκιά», για την επόμενη μέρα και τη διάδοχη κατάσταση, από τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να σταματήσει την ενασχόλησή του με τα διοικητικά της ΠΑΕ Πλατανιάς.

Στέλιος Βαρουξάκης
Πρώην Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ Πλατανιάς

Διαβάστε επίσης

Back to top button