ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Γκεόργκι Χάτζι: Ο Μαραντόνα των Καρπαθίων που έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό γίνεται 55! (pic & vids)

Υπήρξε ένας πολύ ικανός και δημιουργικός παίκτης που αγωνίστηκε ως οργανωτής, κάνοντας απίθανα πράγματα με τη μπάλα στα πόδια.

Ο Γκεόργκι Χάτζι συμπληρώνει 55 χρόνια ζωής και το SDNA ξεφυλλίζει τα κεφάλαια της τεράστιας καριέρας του και θυμάται την εποχή που ο Ρουμάνος έφτασε μία ανάσα από τον Παναθηναϊκό, έχοντας μάλιστα συμφωνήσει προφορικά με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Ο Γκεόργκι Χάτζι γεννήθηκε τις 5 Φεβρουαρίου 1965 στο Σατσέλε της Τρανσυλβανία της Κεντρικής Ρουμανίας και άρχισε να ξεχωρίζει από τα 14 όταν και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Υπήρξε ένας πολύ ικανός και δημιουργικός παίκτης που αγωνίστηκε ως οργανωτής, κάνοντας απίθανα πράγματα με τη μπάλα στα πόδια. Ήταν διάσημος για τα αριστουργηματικά χτυπήματα φάουλ, τις εκπληκτικές μπαλιές, την εξαιρετική τεχνική του, αλλά και τα φοβερά μακρινά σουτ που εξαπέλυε. Ο Γκεόργκι Χάτζι έμεινε στην ιστορία ως ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων».

Θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ το ρουμάνικο ποδόσφαιρο, ενώ συνδέεται και με την Ελλάδα καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφτασε μία ανάσα από τον Παναθηναϊκό όταν μετά από ένα φιλικό των πράσινων με την Εθνική Ρουμανίας, είχε συναντηθεί και είχε συμφωνήσει με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Παρ’ όλα αυτά, η μεταγραφή του στους πράσινους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οι προσπάθειες που κατέβαλε ο τότε ηγέτης του τριφυλλιού ήταν τεράστιες, με τον παίκτη να είναι έτοιμος να φορέσει την πράσινη φανέλα και τον αθλητικό Τύπο της εποχής να θεωρεί κλεισμένη την μεταγραφή. Τα χρήματα μάλιστα που προσέφεραν ο Παναθηναϊκός στην Στεάουα Βουκουρεστίου ήταν μυθικά, καθώς σύμφωνα με διάφορα σημοσιεύματα, ξεκινούσαν από τα 2.000.000 ευρώ και έφταναν τα 6.500.000.

Πάντως, ο ίδιος ο Χατζι σε συνεντεύξεις του αρκετά χρόνια μετά είχε παραδεχθεί πως «Οφείλω 1 τεράστιο «ευχαριστώ» στον Γ. Βαρδινογιάννη, που κατέβαλε φοβερές προσπάθειες να με φέρει στην Ελλάδα…. ».

Οι εμφανίσεις στην Σπορτούλ την τριετία 1983-86 (53 γκολ σε 93 ματς) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Στεάουα, που τον απέκτησε αρχικά μόνο για τον τελικό του Σουπερ Καπ Ευρώπης (σκόρερ στο 1-0 επί της Ντιναμό Κιέβου του Μπλαχίν), όμως στη συνέχεια αποκτήθηκε οριστικά μέχρι το 1990. Σε αυτό το διάστημα πέτυχε 76 τέρματα σε 97 συμμετοχές.

Με τη φανέλα της ομάδας της πρωτεύουσας κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ρουμανίαςαλλά και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1986. Έφτασε μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών το 1989 εκεί ηττήθηκε από την σπουδαία Μίλαν.

Μετά το Μουντιάλ της Ιταλίας (1990) πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, με το εντυπωσιακό ποσό των 4,3 εκ. δολαρίων και εκεί έμεινε για δύο χρονιές. Το 1992 πήγε στην Ιταλική Μπρέσια που μόλις είχε υποβιβασθεί στην 2η κατηγορία και βοήθησε την ομάδα να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία.

Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, αποτέλεσαν το διαβατήριο για την Μπαρτσελόνα, όπου όμως, λόγω πολλών σοβαρών τραυματισμών είχε σύντομη θητεία κερδίζοντας μόνο 1 ισπανικό Σούπερ Καπ. Το 1996 αποχώρησε για την Γαλατασαράι, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Τουρκίας και δύο Κύπελλα.

Μεγαλύτερη όμως στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ουέφα το 2000, επικρατώντας στον τελικό της Άρσεναλ με 4-1 στα πέναλτι, αλλά και το Σούπερ καπ Ευρώπης αμέσως μετά με 2-1 επί της απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης.

Έχοντας πετύχει 55 γκολ στην Τουρκιά και συνολικά 232 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2001 στα 36 του χρόνια. Μετά την απόσυρση ακολούθησε καριέρα προπονητή, καθοδηγώντας τις Ρουμανία, Μπούρσασπορ, Γαλατασαράι (32 νίκες- 6 ισοπαλίες- 9 ήττες), όπου αν και κατέκτησε το Κύπελλο διασύροντας την μεγάλη αντίπαλο Φενερμπαχτσέ με 5-1 αποφάσισε να παραιτηθεί. Το 2005 ανέλαβε την Τιμισοάρα και εν συνεχεία την Στεάουα. Το 2010 επέστρεψε για τη δεύτερη θητεία του στη Γαλατασαράι, ενώ το 2014 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Βιτορούλ.

Διαβάστε επίσης

Back to top button