Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Τα γενέθλια και το μεγάλο αντίο του… αξεπέραστου Βασίλη Χατζηπαναγή

Σαν σήμερα πριν από 66 χρόνια στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικνής Ένωσης γεννιέται ο... αξεπέραστος Βασίλης Χατζηπαναγής, ενώ ακριβώς την ίδια ημερομηνία επέλεξε 36 χρόνια αργότερα για να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σαν σήμερα πριν από 66 χρόνια στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικνής Ένωσης γεννιέται ο… αξεπέραστος Βασίλης Χατζηπαναγής, ενώ ακριβώς την ίδια ημερομηνία επέλεξε 36 χρόνια αργότερα για να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής ετών 66. Μια μέρα σαν και σήμερα 26 Οκτωβρίου του 1954 ο… μάγος των ελληνικών γηπέδων γεννήθηκε στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικνής Ένωσης (σημερινό Ουζμπεκιστάν). Γιος πολιτικών προσφύγων ο πατέρας του Ελληνοκύπριος ενώ η μητέρα του Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη.

Ο 17χρονος Βασίλης Χατζηπαναγής ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Δυναμό Τασκένδης, ενώ το 1972 πήρε μεταγραφή για την Παχτακόρ Τασκένδης και παρέμεινε για τρία χρόνια.

Απο νωρίς ξεχώρισε για το ταλέντο του, είχε τον τρόπο να προσπερνά κάθε αντίπαλο και τεχνική που σπάνια βρίσκεις. Το 1975 έφτασε μέχρι την Εθνική ομάδα κάτω των 21 την ΕΣΣΔ.

Κεφάλαιο Ηρακλής και Ελλάδα

Το 1975 ο Βασίλης Χατζηπαναγής και μετά από τεράστια προσπάθεια του – τότε – προέδρου του Ηρακλή, Νίκου Ατματζίδη, παίρνει το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντούσε για πρώτη φορά την γιαγιά του και ντύνεται στα “κυανόλευκα”.

Ο ενθουσιασμός στις τάξεις των φιλάθλων του Ηρακλή για την μεταγραφή του Έλληνα άσου, ήταν μεγάλος και οδήγησε 3.000 φίλους του Γηραιού να είναι παρών στην άφιξη του.

Ο «Νουρέγιεφ» των γηπέδων όπως βαφτίστηκε από το ελληνικό κοινό λόγω της ικανότητας του να… χορεύει μέσα στον αγωνιστικό χώρο καταφέρνει με το καλημερα να αποδείξει τις ικανότητες του. Χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου συρρέουν στα γήπεδα που αγωνίζεται ο Βάσια για να μπορέσουν να το απολαύσουν.

Το 1976 κατακτά τον πρώτο του τίτλο στην Ελλάδα. Ο Ηρακλή παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και κερδίζει στα πέναλτι των Ολυμπιακό. Με τον Βασίλη Χατζηπαναγή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαιρετική πορεία των “κυανόλευκων”.

Το 1985 έρχεται ο δεύτερος τίτλος για τον ίδιος και τον Ηρακλή καθώς κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο και Βασίλης Χατζηπαναγής κλέβει για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις.
Η συμμετοχή στην μικτή κόσμου…

Η συμμετοχή στην μικτή κόσμου…

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής το καλοκαίρι του 1984 καλείται να συμμετάσχει στην Μικτή Κόσμου σε μια ομάδα που είχε για συμπαίκτες τους, Πίτερ Σίλτον, Ζαν Μαρί Πφαφ, Ρούντι Κρολ, Φέλιξ Μάγκατ, Ούγο Σάντσες, Φιγκερόα, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Κέβιν Κίγκαν, Μάριο Κέμπες, Ντομινίκ Ροστό και ο δικός μας, Θωμάς Μαύρος.

Η Μικτή Κόσμου αντιμετώπισε την Αμερικανική ομάδα “Κόσμος Ν. Υόρκης” με τον Βάσια να μοιράζει και μια ασίστ στον Θωμά Μαύρο.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής και η Εθνική Ελλάδος

Η συμμετοχή του Χατζηπαναγή στις μικρές Εθνικές της Σοβιετικής Ένωσης στέρησαν το δικαίωμα από τον “Νουρέγιεφ” των γηπέδων να αγωνιστεί με τα χρώμα της Εθνικής Ελλάδος.

Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως τα πολιτικά πιστεύω της οικογένειας του ήταν αυτά που στάθηκαν εμπόδιο στο να αγωνιστεί με τον εθνόσημο.

Συγκεκριμένα ο Χατζηπαναγής αγωνίστηκε μόλις σε έναν αγώνα με την Εθνική Ελλάδος, αυτόν κόντρα στην Εθνική Πολωνίας στο πλαίσιο διεθνούς φιλικού.

Τα γενέθλια της αποχώρησης

Η αποχώρηση του Βάσια από την ενεργό δράση ήταν ξεχωριστή, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του ο Βασίλη Χατζηπαναγής, αποφασίζει να πει αντίο στο ποδόσφαιρο, σκορπώντας θλίψη στους χιλιάδες θαυμαστές του.

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1990 με τον Βάσια να περνά σίγουρα τα πιο ιδιαίτερα γενέθλια της ζωής του. Ο Ηρακλής υποδεχόταν στο Καυτανζόγλειο την Ισπανική Βαλένθια με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Αλλά το σημαντικό εκείνης της βραδιάς δεν ήταν άλλο από το αντίο του Βάσια, χιλιάδες φίλοι του Ηρακλή είχαν γεμίσει το Καυτανζόγλειο για να αποχαιρετίσουν με δάκρυα στα μάτια αλλά γεμάτοι ευγνωμοσύνη τον δικό τους ήρωα που τους είχε χαρίσει αμέτρητες χαρές τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2003 η ΕΠΟ μέσω ψηφοφορίας ανέδειξε τον Βασίλη Χατζηπαναγή ως τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 ετών.

πηγή: SDNΑ

Διαβάστε επίσης

Back to top button