ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Τα παραδείγματα Λουτσέσκου και Μαρτίνς και οι «επιδόσεις» Πετράκη και Ένινγκ

Από την αποχώρηση Αντωνίου, στην πρόσληψη Χάβου και από τις επιδόσεις του Πετράκη στην επιστροφή Τεννέ.

Από την αποχώρηση Αντωνίου, στην πρόσληψη Χάβου και από τις επιδόσεις του Πετράκη στην επιστροφή Τεννέ. #ΠΑΣΛαμία #SuperLeague1 #προπονητές #ομάδες #θητείες

O Μάκης Χάβος κατέστη ο τέταρτος προπονητής που αλλάζει κατά τη διάρκεια της σεζόν στη Superleague Interwetten και ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο μοναδικός που έχει μείνει στη θέση του τα τελευταία δυόμιση χρόνια…

Τα’ φερε έτσι ο θανατηφόρος κορονοϊός που οι παρελάσεις εφέτος απαγορεύθηκαν, όμως το αιώνιο ελληνικό ποδοσφαιρικό αξίωμα περί των προπονητών που… δεν θα έκαναν παρέλαση δεν καταργείται ποτέ. Είναι πλέον αυτό το «δεν θα κάνει παρέλαση» μέρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ηθογραφίας, αναλλοίωτο και ανεξίτηλο. Και ήρθε να… επικυρωθεί σήμερα από τον Παναιτωλικό, ο οποίος την ημέρα της εθνικής εορτής ανακοίνωσε το «διαζύγιο» της ομάδας με τον Μάκη Χάβο μετά από έξι παιχνίδια πρωταθλήματος.

Υπήρξαν βέβαια και… χειρότερες «επιδόσεις». Του Μίκαελ Ενινγκ που απολύθηκε λόγω του αποκλεισμού του Αρη από την Κόλος Κοβαλίβκα, του Ντάνι Πογιάτος ο οποίος κατάλαβε τι εστί… ελληνικό προπονητικό βερίκοκο μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Αρη στο ΟΑΚΑ, του Γιώργου Πετράκη που απολύθηκε από τη Λαμία μετά από τέσσερις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, παρότι η εικόνα της ομάδας του ήταν πολύ ευχάριστη για τον μέσο ποδοσφαιρόφιλο: δεν συνοδεύτηκε από θετικά αποτελέσματα, πήγε στο Λουξεμβούργο για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στη Ζενές Ες…

Τέσσερις αλλαγές προπονητών στους πρώτους δύο μήνες: not bad το 28% από τώρα (4/14 ομάδες), νωρίς – νωρίς. Πρωταγωνιστής ο Παναθηναϊκός που ήδη έχει κάνει δύο αλλαγές σε έξι μήνες (Πογιάτος – Μπόλονι), παρότι την προηγούμενη διετία ο Γιώργος Δώνης ήταν ο μοναδικός μαζί με τον Πέδρο Μαρτίνς που είχε αρχίσει και ολοκληρώσει δύο διαδοχικές σεζόν!

Πώς το είχε πει σ’ εκείνο το αλησμόνητο ξέσπασμά του ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι για τον Παναθηναϊκό, τα Χριστούγεννα του 2005; «Dodici anni, Ventiquattro allenatori! («24 προπονητές σε 12 χρόνια»). Ε, μη νομίζετε ότι άλλαξαν πολλά μετά από 15 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την εκκίνηση της σεζόν 2018-2019 και παρά τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 πέρυσι, μετρήσαμε 45 αλλαγές προπονητών σε 16 ομάδες. «Χρυσό» μετάλλιο ο Απόλλων, ακολουθούν Λαμία και ΑΕΚ στο…βάθρο. Όπως θα διαπιστώσετε, από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα ο μέσος όρος είναι 3-4 προπονητές ανά ομάδα. Δηλαδή 1-2 αλλαγές το χρόνο κατά μέσο όρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας σύλλογος δεν έχει αλλάξει τον προπονητή του! Ο Ολυμπιακός, παρότι μάλιστα έχασε με τον Πέδρο Μαρτίνς πρόπερσι στον πάγκο του δεύτερο σερί πρωτάθλημα, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 1995-1996! Σουρεαλιστικό; Σίγουρα για τα… ελληνικά ειωθότα!

H ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΓΗ ΑΛΛΑΓΗ

Οι Ερυθρόλευκοι (δηλαδή ο Β. Μαρινάκης εν προκειμένω) δικαιώθηκαν από την επιλογή της υπομονής διότι έβλεπαν τι δουλειά γινόταν από τον Πορτογάλο προπονητή, το αφεντικό έκλεισε τ’ αυτιά του στις σειρήνες απόλυσης μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Λαμία και την ήττα με 3-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (πρόπερσι) και ο Μαρτίνς θεωρείται αυτή τη στιγμή από την πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων ο κορυφαίος προπονητής της Λίγκας. Όχι μόνο επειδή κατέκτησε πέρυσι το νταμπλ, αλλά και επειδή παρουσίασε μια ομάδα που πολλοί οπαδοί αντιπάλων τη ζήλεψαν σε πολλά ευρωπαϊκά ματς ανωτέρου και ανωτάτου επιπέδου δυσκολίας!

Ο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός είναι αυτή την τριετία η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι σωστό και δίκαιο να συμπεριλάβουμε και τον ΠΑΟΚ σ’ αυτή την… υπο-υποκατηγορία, διότι ήταν απόφαση του ίδιου του Ραζβάν Λουτσέσκου και όχι του συλλόγου το προπέρσινο διαζύγιό τους. Βεβαίως, έχουν αλλάξει πολλάκις (και επί Μαρινάκη και επί Κόκκαλη) στο παρελθόν τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και οι Ερυθρόλευκοι. Οπως και ο ΠΑΟΚ και όλες οι ομάδες, αν και διαφαίνεται σταδιακά μια τάση αλλαγής, κυρίως από τους «μεγάλους». Μια τάση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στους προπονητές τους, με μεγαλύτερα όρια «ανοχής» και υπομονής συγκριτικά με ό,τι επικρατούσε στις δύο προηγούμενες δεκαετίες όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά σε ομάδες «πρωταθλητισμού» και υψηλών στόχων.

Αντιθέτως, η τάση της συχνής αλλαγής προπονητών παραμένει σταθερή στα μεσαία και κατώτερα στρώματα των ομάδων της Λίγκας. Αλλάζουν οι γενιές, αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στους συλλόγους, αλλά η υπομονή ελάχιστα έχει αυξηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ασύνηθες να ολοκληρώνει ένας προπονητής δεύτερη σεζόν και σπάνιο να ξεκινά και να τελειώνει τρίτο σερί πρωτάθλημα στην ίδια ομάδα.

Με οδηγό το «μέτρον άριστον» θα έπρεπε να πορεύονται οι ελληνικοί σύλλογοι και ο προπονητής θα έπρεπε να απολύεται ως «έσχατη» και όχι ως… πρώτη λύση όπως γίνεται συνήθως. Όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα και δεν θα αλλάξουν μελλοντικά όταν πολλές φορές (ακόμα και για τις ομάδες που δεν έχουν υψηλούς στόχους) μοναδικό κριτήριο είναι το αποτέλεσμα. Σταδιακά, βέβαια, γεμίζει και ανοίγει το μυαλό και των ιδιοκτητών, αρχίζουν να αξιολογούν πληθώρα κριτηρίων, όμως αυτή η αλλαγή γίνεται πολύ πολύ αργά. Τουλάχιστον ας είναι πολύ επιλεκτικοί και προσεκτικοί στους επικεφαλής και τους προπονητές των Ακαδημιών τους…

   Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ  

  1. Π. Μαρτίνς           Ολυμπιακός        3η σεζόν     116 ματς
  2. Aμπ. Φερέιρα     ΠΑΟΚ                  2η σεζόν     56 ματς
  3. Γ. Σίμος                ΟΦΗ                    2η σεζόν     47 ματς
  4. M. Γρηγορίου      ΑΕΛ                     2η σεζόν     39 ματς
  5. M. Kαρέρα          ΑΕΚ                     2η σεζόν     38 ματς
  6. Aργ. Γιαννίκης    ΠΑΣ Γιάννινα      2η σεζόν     29 ματς
  7. M. Ράσταβατς     Αστέρας              2η σεζόν     28 ματς
  8. Aνχ. Λόπεθ         Βόλος                  1η σεζόν     6 ματς
  9. Ντ. Κάναντι              Ατρόμητος          1η σεζόν     6 ματς
  10. Aπ.Μάντζιος       Αρης                    1η σεζόν     3 ματς
  11. Γ. Παράσχος       Απόλλων            1η σεζόν     2 ματς
  12. Λ. Μπόλονι                   ΠΑΟ                     1η σεζόν     1 ματς
  13. Mπ. Τεννές                   Λαμία                   1η σεζόν     1 ματς
  14. –                            Παναιτωλικός

OI AΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΕΦΕΤΟΣ

  1. Μ. Ενινγκ       Αρης                    2 ματς (1-0-1)
  2. Ντ. Πογιάτος  ΠΑΟ                     3 ματς (0-1-2)
  3. Γ. Πετράκης   Λαμία                   4 ματς (0-0-4)
  4. Μ. Χάβος       Παναιτωλικός     6 ματς (0-3-3)

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΠO ΤΟ 2018 ΣΤΗ SUPERLEAGUE 1   

Λαμία: Μπ. Τεννές, Μ. Χάβος, Σ. Αντωνίου, Απ. Μάντζιος, Μπ. Τεννές

ΑΕΚ: Μ. Ουζουνίδης, Μ. Χιμένεθ, M. Kαρντόσο, Ν. Κωστένογλου, Μ.Καρέρα

ΑΕΛ: Σωτ. Αντωνίου, Τζ. Φέστα, Γκ. Πέτριτς, Μ. Γρηγορίου

Αρης: Π. Ερέρα, Σ. Παντελίδης, Μ. Ενινγκ, Απ. Μάντζιος

Αστέρας: Σ. Παντελίδης, Γ. Παράσχος, Μπ. Χιμένεθ, Μ. Ράσταβατς

Ατρόμητος: Ντ. Κάναντι, Γ. Αναστασίου, Σ. Παντελίδης, Ντ. Κάναντι

ΟΦΗ: Ν. Παπαδόπουλος, Χ. Βέρα, Γ. Σίμος

Παναθηναϊκός: Γ. Δώνης, Ντ. Πογιάτος, Λ. Μπόλονι

Παναιτωλικός: Τρ. Δέλλας, Λ. Κάστρο, Μ. Χάβος, ;

ΠΑΟΚ: Ρ. Λουτσέσκου, Αμπ. Φερέιρα

————————————————————————————-

Aπόλλων*: Β. Ισμαέλ, Αλμπ. Μοντεαγούδο, Γ. Ματζουράκης, Μπ. Τεννές, Λ. Βελέντζας, Ν. Παπαδόπουλος (…) Μπ. Τεννές, Γ. Παράσχος

Ξάνθη*: Μ. Ράσταβατς, Κ. Ραμίρες, Γ. Παράσχος, Ν. Καραγεωργίου

Βόλος*: Χ. Φεράντο, Στ. Ξηροφώτος, Σ. Τσιώλης, Ανχ. Λόπεθ

Πανιώνιος*: Ζ. Ανιγκό, Απ. Μάντζιος, Ν. Παπαβασιλείου, Λ. Βόκολος

Λεβαδειακός*: Απ. Μάντζιος, Τζ. Σανίνο, Ν. Καραγεωργίου

ΠΑΣ Γιάννινα*:  Γ. Πετράκης, Αργ. Γιαννίκης

* Μόνο στις σεζόν που μετείχαν στη Superleague 1 από το 2018 έως σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Back to top button