ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Χτυποκάρδι και στη Φθιώτιδα – Τρέμουν τα καινούρια περιστατικά μετά την μεταφορά πληθυσμού!

Μέσα από τα μισόλογα των αρμοδίων μπορεί κάποιος να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Μέσα από τα μισόλογα των αρμοδίων μπορεί κάποιος να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά σε ότι αφορά τις κλίνες των ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την ευρύτατη διάδοση του ιού και την νοσηλεία που χρειάζονται είναι αυτά τα οποία προσδιόρισαν για την αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης και οδήγησαν στην απόφαση για δεύτερο lockdown.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα μηνύματα που έφτασαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο από όλες τις πλευρές ήταν ιδιαίτερα μελανά, γεγονός το οποίο έδειχνε ότι το επόμενο διάστημα και οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν θα επαρκούν και τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, η δε κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι περισσότερο πιεστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν 1.063 κλίνες και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας οι 734 ήταν κατειλημμένες, παραμένουν ανοιχτές μόνο 329, ένα ποσοστό που βρίσκεται στο 31% αλλά με την κινητικότητα η οποία υπάρχει πάρα πολύ γρήγορα θα καλυφθούν και οι συγκεκριμένες θέσεις.

Ανεξάρτητα από το σύνολο των κρεβατιών των μονάδων εντατικών θεραπείας οι κλίνες που είναι για άλλες παθήσεις είναι 643 από τις οποίες οι 475 είναι κατειλημμένες, δηλαδή ένα ποσοστό 26%. Σε ότι αφορά τώρα τις μονάδες εντατικής θεραπείας covid σήμερα είναι 240, από αυτές οι 259 είναι κατειλημμένες και παραμένουν κενές 161 κλίνες, ένα ποσοστό δηλαδή 38%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας υπάρχουν συνολικά σήμερα 189 κρεβάτια ΜΕΘ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι κατειλημμένο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι απελπιστικά, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο
επεκτείνεται η πανδημία και που αν δεν υπάρξει αντίδραση για την ανάσχεσή της πολύ γρήγορα θα καλύψει τα συγκεκριμένα κρεβάτια και από κει και μετά ξεκινούν προβλήματα τα οποία σε κάποια περίπτωση γίνονται αξεπέραστα.

Σε ότι αφορά τη Λαμία η τελευταία ανακοίνωση με τα 13 περιστατικά σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών που υπήρξε το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται μία κατάσταση η οποία δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι και η καλύτερη. Έτσι ο προβληματισμός ακόμη και σε τοπικό επίπεδο είναι τεράστιος. Οι αντοχές του νοσοκομείου της Λαμίας είναι πεπερασμένες καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά. Ωστόσο το γεγονός ότι έφυγαν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας τις προηγούμενες μέρες τα τρία άτομα που νοσηλεύονταν εκεί ήταν ένα μήνυμα ελπίδας όπου σε συνδυασμό με τους συγκεκριμένους μικρούς αριθμούς που προέκυψαν ως θετικά περιστατικά έδινε μία ανάσα στο νοσοκομείο της Λαμίας, πράγμα το οποίο όμως με την αύξηση των αριθμών που έχουμε το τελευταίο διάστημα και με την μετακίνηση του πληθυσμού που υπήρξε στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Τα περισσότερα περιστατικά από αυτά τα οποία έχουν εντοπιστεί βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους και μόνο περίπου δέκα περιστατικά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται εκεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πάνω από 7000 test έχουν γίνει στο νοσοκομείο της Λαμίας και σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία μόλις
το 1,82% έχουν βρεθεί θετικά. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα διατίθεται και τα rapid test χωρίς όμως να υπάρχει μία γενικευμένη χρήση τους αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια τεστ έχουν προμηθευτεί και στο Δήμο της Λαμίας αλλά περιμένουν το πράσινο φως από τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στην εφαρμογή αφού υπάρχει ευθεία σύνδεση μεταξύ του Δήμου της Λαμίας και του ΕΟΔΥ.

Πάντως τα χαμηλά ποσοστά που βρίσκονται θετικά κρούσματα με βάση τα τεστ είναι αυτά τα οποία δίνουν μία ξεχωριστή νότα στους ίδιους τους ανθρώπους του νοσοκομείου, εκτός όλων των άλλων βλέποντας αυτό το οποίο διαμορφώνεται τόσο σε επίπεδο Χαλκίδας όσο και σε επίπεδο Λάρισας να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο μεταφοράς περιστατικών στη Λαμία. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ είχε ανακοινωθεί πως θα έτρεχαν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες για τέσσερα ακόμη κρεβάτια ΜΕΘ κορονοiού για να αναπτυχθούν, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ενώ σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των παραγόντων του νοσοκομείου κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει το αμέσως
επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο της Λαμίας έχει και ένα κρεβάτι, στην κλινική που έχει διαμορφωθεί στο Πέτρινο κτίριο περίπου οκτώ κρεβάτια, όπως επίσης έχει άλλα 8 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας κορονοιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο κρούσμα ήταν ένας Λαμιώτης φοιτητής της Ιατρικής σχολής που σπουδάζει στην Αθήνα, διαπιστώθηκε όμως στη Λαμία και εκτελεί την καραντίνα του στην περιοχή.

Εκείνο το οποίο μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται στην περιοχή είναι είτε φοιτητές
είτε στρατιώτες, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για νεαρά άτομα πράγμα το οποίο έρχεται και ανατρέπει το μέσο ηλικιακό όρο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Στην Άμφισσα πρόλαβαν τον Μητσοτάκη

Πριν την επίσημη εφαρμογή της καραντίνας από την πλευρά της κυβέρνησης πήραν απόφαση στην Άμφισσα να κλείσουν όλα τα καταστήματα του επισιτιστικού κλάδου. Σε αυτό
οδήγησε κυρίως το γεγονός ότι διαπιστώθηκε μία κορύφωση κρουσμάτων, η οποία μάλιστα αποδόθηκε σε ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις νεαρών κυρίως ατόμων οι οποίοι
συγχρόνως ήταν και εργαζόμενοι σε διάφορα καταστήματα του είδους.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να ληφθεί απόφαση και να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα έτσι ώστε να σταματήσει η αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Μειώνεται η συγκοινωνία

Με την εφαρμογή των μέτρων και κυρίως από σήμερα αλλάζουν τα δρομολόγια τόσο στα αστικά λεωφορεία της Λαμίας, όσο και στα υπεραστικά. Η μειωμένη μετακίνηση επιβατών ουσιαστικά επιβάλλει στα ΚΤΕΛ να καταργήσουν δρομολόγια, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις είτε να καταργούνται εντελώς δρομολόγια προς συγκεκριμένες περιοχές, είτε να μειώνονται δραστικά ιδιαίτερα σε ότι αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιοι θέλουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με το ΚΤΕΛ
να διαπιστώσουν αν υπάρχει δρομολόγιο και αν υπάρχει διαθεσιμότητα καθώς και εκεί οι επιβάτες είναι περιορισμένοι και μετά να επιχειρήσουν το οποιοδήποτε ταξίδι.

Ανησυχούν για τις ελιές

Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται θέμα σε ότι αφορά την απασχόληση εργατικού δυναμικού για τη συλλογή της ελιάς, εν
τούτοις η ανησυχία από την πλευρά των παραγωγών είναι μεγάλη καθώς μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη κίνησης εργατικού δυναμικού. Οι διαβεβαιώσεις που
δίνονται από την πλευρά των αρμοδίων υπουργείων είναι συγκεκριμένες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ειδικές φόρμες τις οποίες μπορεί να συμπληρώσει ο κάθε αγρότης για να απασχολήσει εργαζόμενους σε τέτοιες αγροτικές εργασίες.

πηγη-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ

Διαβάστε επίσης

Back to top button