Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Οι ανατροπές που έφερε ο κορωνοϊός σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα! (pics)

Στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα μεγάλα φαβορί έχουν... δεύτερο ρόλο και πρωταγωνιστούν ομάδες που πιθανότατα δεν τις υπολόγιζε κανείς.

Στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα μεγάλα φαβορί έχουν… δεύτερο ρόλο και πρωταγωνιστούν ομάδες που πιθανότατα δεν τις υπολόγιζε κανείς.

Με συμπληρωμένο σχεδόν το 1/4 της σεζόν, βγαίνουν ήδη τα πρώτα συμπεράσματα για τα πρωταθλήματα και η συνέχεια προμηνύεται… ανατρεπτική, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις ιδιαιτερότητες που έχουν προκύψει στην εποχή του κορωνοϊού.

Οι απουσίες και η μάλλον προβληματική προετοιμασία των ομάδων έχουν φέρει ουκ ολίγες μεταβολές στη γνώριμη εικόνα που είχαμε από εκείνες, με τα μεγάλα φαβορί να ζορίζονται αρκετά στην εκκίνηση της περιόδου.

Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και το VAR, το οποίο έχει αποδώσει δικαιοσύνη και δεν επιτρέπει στους ισχυρούς να ευνοούνται συνεχώς. Επιπροσθέτως, είναι τόσα πολλά τα σκαμπανεβάσματα των ομάδων και οι μεταβολές στα συναισθήματα από ματς σε ματς, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή εκτίμηση για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν.

Το sportfm.gr συνέλλεξε τα δεδομένα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και διαπίστωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν εκπλήξεις από ομάδες που δεν υπολογίζαμε στην εκκίνηση της περιόδου, αλλά διαγράφουν πορεία καλύτερη του αναμενομένου.

Εξαιρέσεις αποτελούν η Bundesliga, το Championnat και η Eredivisie, όπου επικρατεί μια σχετική… κανονικότητα. Φυσικά, στην εξαγωγή συμπερασμάτων θα πρέπει να έχουμε ως ελαφρυντικό και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αναβολές αγώνων, αλλά και ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των πρωταθλημάτων, που είναι αρκετά σύνηθες να προπορεύονται ομάδες… δεύτερης ταχύτητας.

Super League

Ας ξεκινήσουμε με τα… δικά μας. Σαφώς εδώ η μεγάλη έκπληξη είναι η εξαιρετική πορεία του Άρη, που παραμένει αήττητος έπειτα από 6 αγωνιστικές (5-1-0) ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό κι ενώ μεσολάβησε ο οδυνηρός αποκλεισμός στο Europa League από την Κόλος Κοβαλίβκα, αλλά και η αλλαγή προπονητή.

Φυσικά, ξεχωρίζει και ο εντυπωσιακός Βόλος (3-3-1), ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση και παρουσιάζει πολύ καλό πρόσωπο μέχρι στιγμής. Από την άλλη, δυσάρεστη έκπληξη είναι ο Παναθηναϊκός, που έχει συλλέξει μόλις 8 πόντους μετά από 8 ματς (2-3-3).

Premier League

Το μεγάλο μπαμ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι η Λέστερ, η οποία οδηγεί την κούρσα μετά από 8 αγώνες (6-0-2) και πραγματοποιεί καλύτερη εκκίνηση ακόμα και από τη σεζόν που κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της (2015-16)!

Θετικές εντυπώσεις έχουν αφήσει επίσης η Σαουθάμπτον και η Άστον Βίλα, που έχουν 16 και 15 πόντους αντίστοιχα. Μάλιστα, οι «χωριάτες» έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο και σε αυτό το διάστημα έχουν φορτώσει με 7 γκολ τη Λίβερπουλ και «τριάρα» την Άρσεναλ!

Απογοητευτικές είναι προφανώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει μόλις 10 βαθμούς σε 7 ματς, αλλά και η Άρσεναλ (12 πόντοι σε 8 παιχνίδια). Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αυτό που συνέβη τις 3 προηγούμενες περιόδους, όταν και η Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ είτε έφτασαν, είτε άγγιξαν τους 100 πόντους!

 

Primera Division

Στη La Liga, η Σοσιεδάδ προπορεύεται (6-2-1 σε 9 «στροφές») έχοντας μεταξύ άλλων την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος! Από… κοντά και η Βιγιαρεάλ, η οποία έχει χάσει μόνο από την Μπαρτσελόνα σε 8 αγώνες (5-3-1).

Πάντως, εδώ υπάρχει το ελαφρυντικό για τους «μεγάλους» το γεγονός πως έχουν αρκετά ματς λιγότερα. Λόγου χάρη, η -αήττητη- Ατλέτικο Μαδρίτης (5-2-0) έχει 2 παιχνίδια να δώσει και αν συλλέξει τουλάχιστον 4 πόντους, τότε θα ανέβει στην κορυφή.

Αντίστοιχα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ένα ματς λιγότερο και η Μπαρτσελόνα έχει ακόμα 2 να δώσει. Στις ευχάριστες εκπλήξεις οφείλουμε να συμπεριλάβουμε την Κάντιθ, η οποία επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 14 χρόνια, αλλά δεν πτοείται και συνέλλεξε 14 πόντους (4-2-3) έχοντας πάρει και το… σκαλπ της «βασίλισσας». Θετικό πρόσημο και για την Έλτσε, που έχει 11 βαθμούς σε 7 αναμετρήσεις (3-2-2).

Serie A

Όποιος έλεγε στην αρχή της περιόδου, ότι μετά από 7 «στροφές», η Μίλαν και η Σασουόλο θα ήταν στις δύο πρώτες θέσεις του ιταλικού πρωταθλήματος, τότε μάλλον θα τον έδεναν με ζουρλομανδύα.

Οι «ροσονέρι» παραμένουν αήττητοι (5-2-0) και οδηγούν την κούρσα δείχνοντας ότι είναι ικανοί να θυμηθούν τα ένδοξα μεγαλεία του παρελθόντος και να διεκδικήσουν τον τίτλο. Από την άλλη, η απίστευτη ομάδα του Ντε Τζέρμπι συνεχίζει απτόητη (4-3-0) έχοντας και την καλύτερη επίθεση (μαζί με την Αταλάντα) του πρωταθλήματος!

Γιουβέντους και Ίντερ ζορίζονται αρκετά (13 και 12 βαθμοί αντίστοιχα), ενώ η Νάπολι θα μπορούσε να είναι πρώτη, αλλά έχασε στα… χαρτιά τη συνάντηση με τη «Γηραιά Κυρία».

Liga NOS

Αντίστοιχη κατάσταση και στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ουδείς περίμενε πιθανότατα, ότι η νεανική Σπόρτινγκ των… χιλίων προβλημάτων (οικονομικά, αποδυνάμωση του ρόστερ) θα ήταν στην κορυφή, ούσα αήττητη μετά από 7 αγωνιστικές (6-1-0), με την καλύτερη επίθεση και άμυνα της λίγκας!

Μάλιστα, έχει αέρα 4 πόντων από την Μπράγκα και την Μπενφίκα, ενώ η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, Πόρτο, έχει ήδη υποπέσει σε αρκετές γκέλες (4-1-2). Για την ιστορία, σε ολόκληρο το προηγούμενο πρωτάθλημα έχασε μόλις 20 βαθμούς!

Τουρκία

Μια απ’ τα ίδια και στη Super Lig, όπου η «ελληνική» Αλάνιασπορ των Τζαβέλλα, Σιώπη και Μπακασέτα φιγουράρει στην κορυφή (5-2-0) έχοντας και ένα παιχνίδι λιγότερο από την ισόβαθμή της, Φενέρμπαχτσε.

Στις μεγάλες απογοητεύσεις οφείλουμε να υπολογίσουμε την Τράμπζονσπορ και την Μπεσίκτας, οι οποίες τερμάτισαν 2η και 3η αντίστοιχα την περασμένη σεζόν, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονται στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας (1-3-4 και 3-1-3 τα ρεκόρ τους).

Σκωτία

Την Premiership την έχουμε συμπεριλάβει κυρίως λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της Ρέιντζερς, η οποία μοιάζει έτοιμη να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Σέλτικ από το 2011 κι εντεύθεν.

Η ομάδα του Τζέραρντ έχει 12 νίκες και 2 ισοπαλίες μετά από 14 αγωνιστικές κι έχει αποκτήσει διαφορά από τη μισητή αντίπαλό της, η οποία έχει χάσει 7 βαθμούς σε 12 αγώνες (9-2-1), την ώρα που στο προηγούμενο πρωτάθλημα είχε απώλειες μόλις 10 πόντων σε 30 ματς (26-2-2)!

Βέλγιο

Στην Jupiter League, η μεγάλη έκπληξη είναι η νεοφώτιστη Μπίρσοτ, που βρίσκεται στην πρώτη τετράδα μετά από 12 αγωνιστικές (7-1-4) με 33 γκολ ενεργητικό (και 30 παθητικό)! Αποκαρδιωτική μέχρι στιγμής η Γάνδη, η οποία βρισκόταν -προ διακοπής- στη 2η θέση την περασμένη σεζόν, αλλά στο τρέχον πρωτάθλημα έχει 7 ήττες σε 12 ματς (4-1-7)!

Κύπρος

Φυσικά και το πρωτάθλημα Κύπρου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα, από τη στιγμή που οι ομάδες έμειναν άπραγες για αρκετούς μήνες. Η Ανόρθωση παρουσιάζεται πολύ σοβαρή και βρίσκεται στην πρώτη θέση (7-2-1), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που τερμάτισε στην πρώτη δυάδα ήταν το 2012-13!

Αποκαρδιωτική είναι η πορεία του ΑΠΟΕΛ, που αναζητά την πρώτη του νίκη έπειτα από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά από 9 αγώνες έχει μόλις 2 τρίποντα (2-4-3)!

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button