ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από Παρασκευή με απαγόρευση κυκλοφορίας-Τι θα γίνει με delivery-takeaway

Στις απολύτως αναγκαίες θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί

Στις απολύτως αναγκαίες θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί

Στις απολύτως αναγκαίες θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. «Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τις πρώτες 4 μέρες του γενικού lockdown πραγματοποιήθηκαν 301.794 έλεγχοι.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. «Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο, είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνεχίζεται το delivery και το take away από τις 21.00 έως τις 05.00

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button