Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Παναθηναϊκός: Tι κερδίζουν ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ στον Βοτανικό

Τι κερδίζει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός

Το SDNA αναλύει τα οφέλη του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε περίπτωση υλοποίησης του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων στον Παναθηναϊκό.

Τι κερδίζει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός

*Σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα συν ανοιχτό κολυμβητήριο Ολυμπιακών Διαστάσεων, τα οποία θα κατασκευαστούν με χρήματα από τις τράπεζες (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς) όπως ορίζει το Προεδρικό διάταγμα.

*Ετήσιο ποσό ενοικίου από την ΠΑΕ για τη χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου που θα απογειώσει τα έσοδά του. Το ακριβές ύψος του ενοικίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που δινόταν στη Λεωφόρο, όταν ασφαλώς η ΠΑΕ αγωνιζόταν εκεί.

Επί της ουσίας ο Ερασιτέχνης δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πουθενά, θα μεταβεί σε νέες εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν τη δεξαμενή των ενδιαφερόμενων αθλητών και θα αυξήσει θεαματικά την ανταγωνιστικότητα του με δεδομένα τα έσοδα που θα έχει.

Τι κερδίζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός

*Ενα νέο σύγχρονο γήπεδο περί τις 34.000 θέσεις, που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά το ΟΑΚΑ.

*Την εκμετάλλευση των εισιτηρίων του γηπέδου, από τα έσοδα των οποίων θα αφαιρείται το ποσό του ετήσιου ενοικίου (χοντρικά περί το 1 εκατ. ευρώ) στον Ερασιτέχνη.

Με βάση τις μελέτες του 2008 τα έσοδα από τα εισιτήρια (απλά και διαρκείας) σε γήπεδο 42.000 θέσεων με εύρος πληρότητας 70-80% γηπέδου, αντιστοιχούσε σε 14 εκατ. ευρώ.

Προφανώς σήμερα όπου οι εποχές είναι διαφορετικές και με δεδομένο ότι το γήπεδο θα έχει μικρότερη χωρητικότητα από τότε, το ετήσιο έσοδο θα είναι αρκετά μικρότερο. Χοντρικά υπολογίζεται κοντά στα 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με μέσο όρο 350 ευρώ το κάθε διαρκείας με 20 χιλ. διαρκείας για παράδειγμα, προκύπτουν έσοδα της τάξεως των 7,5 εκατ. ευρώ για την ΠΑΕ.

Με βάση τις σχετικές έρευνες του 2008, τα περισσότερα έσοδα της ΠΑΕ αφορούσαν τα εισιτήρια (εξυπακούεται ότι άκρως σημαντικές είναι οι παράμετροι της χωρητικότητας του γηπέδου και της ανταγωνιστικότητας της ομάδας) και οι εμπορικές χρήσεις αφορούσαν στο 25% των προσδοκώμενων εσόδων.

Οι εμπορικές χρήσεις είναι ο τομέας από τον οποίο δεν θα υπάρχει όφελος, καθώς θα τις εκμεταλλευτούν ο Δήμος και το Δημόσιο, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα εξοφλούν επί της ουσίας τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

*Εξοικονομεί το κόστος απόκτησης της οικοδομικής άδειας το οποίο έχει ήδη καταβληθεί στο παρελθόν και πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι αναθεώρησή της με ελάχιστο/συμβολικό ποσό.

*Εξοικονομεί ένα σημαντικό ποσό για τις μακέτες που θα είναι μεν νέες, αλλά τροποποιημένες σε σχέση με αυτές του παρελθόντος και δεν θα χρειαστεί να γίνουν ξανά από την αρχή. 
Οι ήδη υπάρχουσες υφίστανται στην ανενεργή θυγατρική της ΠΑΕ, ΓΗΠΕΛ, στα πρότυπα του γηπέδου Ντραγκάο της Πόρτο και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν αφορούν στα facilities (την πολυτέλεια του γηπέδου και τη μικρή μείωση της χωρητικότητάς του).

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button