ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Η πτώση των κρουσμάτων «ανοίγει» τα σχολεία – 7 ή 14 Δεκεμβρίου οι ημερομηνίες κλειδιά

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Πάντως, όταν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, ενώ οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα σύμφωνα με το Open TV, είναι η 7η ή 14η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση περιμένει λοιπόν το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους, ώστε να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις που θα κριθούν από τα καθημερινά νούμερα και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά το λιανεμπόριο, ενώ τρίτη στη σειρά θα είναι η εστίαση, με πολλές ωστόσο επιφυλάξεις για το αν και πότε θα ανοίξει.

Κεραμέως: «Προτεραιότητα να ανοίξουν τα δημοτικά»

Σε τρία στάδια θα ανοίξουν, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα σχολεία της χώρας, μόλις επιτραπεί από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις εισηγήσεις των ειδικών. Η κυρία Κεραμέως τόνισε πως οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.

«Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους. Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί εισηγούνται ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία μπήκαν αυτή την εβδομάδα σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης (σ.σ συγκεκριμένα από την Τετάρτη) με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι και την κάθε διδακτική ώρα να διαρκεί 30 λεπτά. Οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας είχαν ξεκινήσει την τηλεκπαίδευση μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού αποφασίστηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, να μπει λουκέτο και στα δημοτικά σχολεία.

Γεωργιάδης: «Τα εποχικά καταστήματα πρώτα»

Ό υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Open TV και δήλωσε πως πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού για να ανοίξει η οικονομία, ενώ μίλησε για το πώς θα είναι τα Χριστούγεννα, το εμβόλιο και τα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα από όλους. Θα επεκτείνεται το lockdown για όσο χρειαστεί. Την άλλη εβδομάδα θα δούμε πως πάει η πανδημία. Η χθεσινή μέρα άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα έχουν προτεραιότητα τα εποχικά καταστήματα. «Έχει δρόμο ακόμη ακόμα κι αν έχουμε το εμβόλιο. Έχω δεκάδες διαφορετικά σενάρια τι και πώς θα ανοίξει. Θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν οι γιατροί και τότε θα επιλέξουμε σενάριο από αυτά που έχουμε φτιάξει. Αλλά όλα θα αποφασιστούν με άξονα την πανδημία. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια. Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη» σημείωσε.

Η κατανομή των 2.311 κρουσμάτων – Στα ύψη Θεσσαλονίκη

Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα αρνητικά ρεκόρ να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.311 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, 108 νεκρούς – τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μέχρι σήμερα – και 522 διασωληνωμένους. Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων, τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ
Σοκ προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, καθώς τα στοιχεία κάνουν λόγο για 2.311 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες και 108 νεκρούς. Παράλληλα, 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών για πρώτη φορά ξεπερνά τους 100 όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων για πρώτη φορά ξεπερνά τους 500.

Από τα 2.311 νέα κρούσματα, τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. Παράλληλα, τα 4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button