Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Σύμβολα μιας ολόκλρης εποχής

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό μίας από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία του αθλήματος.

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό μίας από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία του αθλήματος. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας και δεν θα ξαναδεί ποτέ την αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς από τα θεωρεία του «Λα Μπομπονέρα». Κανείς δεν θα ξαναδεί την χαρακτηριστική φωτογραφία του Ντιέγκο να πανηγυρίζει τα γκολ της Μπόκα σαν μικρό παιδί, άλλοτε υψώνοντας τις γροθιές και άλλοτε ανεμίζοντας την φανέλα της ομάδας που τίμησε και τον τίμησε απεριόριστα…

Ο «Ντιεγκίτο» έχασε την μάχη με τον θάνατο σε ηλικία 60 ετών, λίγες ημέρες αφόρου βγήκε από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Clarin ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων των εποχών υπέστη καρδιακή ανακοπή. Το πρωί της Τετάρτης (25/11) ο «Ντιεγκίτο» ένιωσε έντονες ενοχλήσεις το στήθος του ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη συνοικία του Σαν Αντρέμ, στην πόλη της Τίγκρε. Αρκετά ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στην οικεία του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή. Στις 3 Νοεμβρίου εγχειρίστηκε στον εγκέφαλο (αφαίρεση αιματώματος).

Ο Μαραντόνα υπήρξε μία από τις πλέον συζητημένες προσωπικότητες. Ανεξάρτητα από τις αδιαμφισβήτητες ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο Μαραντόνα απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο για την στάση του σε θέματα που αφορούν τον συνδικαλιστικό κλάδο των ποδοσφαιριστών, όσο και με την εμπλοκή του στον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών. Υπήρξε μία έντονη προσωπικότητα που έπρατε κατά συνείδηση, χωρίς να λογαριάζει το οποιοδήποτε κόστος. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία των ετών με μία σειρά ενεργειών, όπως ήταν η -μετά από δικαστική διαμάχη είναι η αλήθεια- αναγνώριση του γιου του που ζει στην Ιταλία, η σαφής υποστήριξη του στον Φιντέλ Κάστρο, ο θαυμασμός του για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (γνωστό ανά την υφήλιο το περίφημο τατουάζ στο μπράτσο) και ο αγώνας που έκανε προκειμένου οι νέοι να μην γνωρίσουν ποτέ την περιπέτεια των ναρκωτικών.

Η πορεία του Μαραντόνα και ο χαμός του, θυμίζει έντονα ορισμένες άλλες προσωπικότητες της Αργεντινής, που ξεπετάχτηκαν μέσα από φτωχογειτονιές, έγιναν οι «ήρωες» ενός λαού μιας ταλαιπωρημένης χώρας και σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής…

Οπως η Εύα Ντουάρτε, σύζυγος του πολιτικού ηγέτη της εποχής, Χουαν Ντομίνγκο Περόν. Η Εβίτα, όπως έμεινε γνωστή στην Ιστορία, χαρακτηρίσθηκε ως η «Παναγία των φτωχών», καθώς θεωρείται, πως υπό τις «οδηγίες της» ο Περόν ακολούθησε φιλολαϊκή πολιτική. Η Εύα Περόν πέθανε το 1952, σε ηλικία 33 ετών «χτυπημένη» από τον καρκίνο, αφήνοντας πίσως της εκατομμύρια υποστηρικτές, όπως συμβαίνει και με τον «Ντιεγκίτο».

Ακόμη ένα είδωλο στην Ιστορία της Αργεντινής, υπήρξε ο Κάρλος Γκαρντέλ. Ο «άγγελος του τάνγκο» για τον οποίο ακόμη και σήμερα, στο Μπουένος Αϊρες, λένε ότι «κάθε ημέρα τραγουδά και καλύτερα», έχασε την ζωή του σε ηλικία μόλις 45 ετών, θύμα αεροπορικού δυστυχήματος στην Κολομβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κηδεία του εκατομμύρια πλήθους, κατέκλυσαν τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, όπως έγινε αργότερα και στην περίπτωση της Εβίτα Περόν.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που προσομοιάζουν στην ζωή του Μαραντόνα και που έχουν αφήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις στην συνείδηση του λαού της Αργεντινής, είναι αυτή του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα για τον οποίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς και εκείνη του «θρύλου» της πυγμαχίας, Κάρλος Μονζόν, ο οποίος δέσποζε στα παγκόσμια ριγκ από το 1970 και για επτά χρόνια στην κατηγορία μέσων βαρών.

Το 1988 καταδικάσθηκε σε 11ετή κάθειρξη για την δολοφονία της συζύγου του (την πέταξε από το παράθυρο !!!), αντιστρέφοντας το λαϊκό αίσθημα. Οσοι πιστεύουν στην «Θεία δίκη», θεωρούν σίγουρο ότι «επενέβη» στην περίπτωση του Μονζόν, ο οποίος το 1995 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όντας εκτός φυλακής με ολιγοήμερη άδεια, καθώς είχε επιδείξει «καλή συμπεριφορά»…

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button